historie

Gårder på Lanzarote med mye historie

Tekst/Foto: Terje Jansson

På vår vandring rundt på Lanzarote kommer man over mye man stusser over. Det er ikke gitt å gi svar på alle de spørsmålene en stiller seg.

Restene av en gammel ærverdig vingård
På vår vandring denne dagen fra Finca Malvasia i landsbyen Conil vest for Puerto del Carmen, og rundt Montana Tersa la vi merke til minst tre gamle gårder; dessverre var den ene mer falleferdig enn den andre.

Vi hadde en tur med Nordisk Forening her inne for noen år siden, og vi møttes ved finca Malvasia. Her ligger en gammel vingård som blir mer og mer falleferdig. Tydeligvis hadde det skjedd mange ødeleggelser på 4-5 år.

Bare noen hundre meter lenger inne ved foten av Montana Tersa lå en ny falleferdig gård.

Ikke mye igjen av denne gården heller

 Vi fortsatte noen hundre meter videre, og der på en liten topp lå det nok en gård. Den var det ikke mye igjen av:

Nok en gård som har sett sine beste dager
Man kan bare lukke øynene og tenke hvordan det hadde vært her ved foten av Montana Tersa for 100-150 år siden. Mennesker som hver dag slet for å overleve, og som til slutt måtte gi opp sine gårder.
Rundt alle disse falleferdige gårdene ligger vinmarkene den dag i dag , og i det fjerne kan vi skimte Lanzarotes største vingård El Grifo.
Det ble en deilig tur i dette område , ikke et menneske å se, stillheten ble bare avbrutt av 6-8 skuddsalver. Det var tydelig at det var jakt i dette fredelige området.
Skjønt det var ikke helt uten mennesker her inne;  oppe i fjellsiden så vi et stort bål.
– Jøss, samler de søppel her inne på fjellet, trodde vi. Men vi observerte 5-6 mennesker i området, og mest trolig drev de og kuttet og brente vinstokkene, og forberedte neste vinsesong.
Bål langt inne på fjellet
Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast