Dyreliv

Dyrene på Lanzarote

Hvis du kjører litt rundt på Lanzarote vil du noen ganger se geiter som gresser i bakkene, eller et enslig esel ute på en åker. Kameler, eller rettere sagt dromedarer finnes det flere hundre av, og du kan ta en nærmere titt på disse dyrene dersom du drar til kamelparken ved innkjøringen til nasjonalparken Timanfaya.

Det er ca 15 000 geiter på Lanzarote. Foto: Cabildo de Lanzarote

Når det gjelder ville dyr har vi blant annet kaniner og fasaner. Begge arter er vanskelig å få øye på der de gjemmer seg blant busker og gress. Til spesielle dager og måneder er det lov å jakte på disse. Det finnes også pinnsvin, men de er nesten umulig å få øye på.

I landsbyen Haria nord på Lanzarote finnes det kyr, og du kan treffe på disse på høyre side av veien hvis du kommer til landsbyen fra Arrieta. Der så jeg åtte kyr forleden dag! Det finnes også flere staller som har hester, og du kan ri på noen av disse hvis du drar til ranchen Lanzarote A Caballo sør for Puerto del Carmen.

INSEKTER

Kakerlakker er vanlige på Lanzarote, og finnes nesten overalt på øya. Ser du noen er det ikke et bevis på dårlig hygiene på stedet. Noen steder er verre enn andre, og kakerlakkene kommer gjerne fram på varme og fuktige dager og netter.
Det er lett å fjerne kakerlakkene fra der du bor ved å bruke spray eller andre midler som man kan kjøpe i butikken, og som gjør at insektene skyr stedet.

Gresshopper er ikke fast inventar på Lanzarote, men kommer noen ganger med calima-vindene fra naboen i øst, Sahara. Som regel dør de etter noen få dager. Andre insekter som følger med vindene fra øst er marihøner og dragefluer.

GEKKOER 

Foto: S.Varin, Unsplash

Det er koselig å betrakte gekkoene eller firfislene som leker i solskinnet, og som ofte søker seg til lys- og varmepunkter som lamper om natten. Får du besøk av en gekko på terrassen din, er det lurt å la den bli der.
Den spiser nemlig fluer, maur og andre plagsomme insekter. Mange lokale setter ut vann til gekkoene, fordi det betyr lykke å ha de i nærheten.

Skal du på fisketur og bruke mark kan det bli vanskelig. Det er nemlig ikke mark å finne dersom du graver i hagen. Det sies at det finnes lokale utgaver av mark i komposthauger, og at regjeringen en gang for lenge siden importerte mark fra California slik at bøndene kunne bruke disse i jorda si.

FISK

Det er få eller ingen farlige fisker i havet rundt Lanzarote. Det finnes ufarlige eksemplarer av hai, rokker, åler og barracuda, som nok kan skremme deg litt dersom de dukker opp der du er i vannet.

Det er flere steder hvor man kan dykke for å se på den lokale fisken dorada, papegøyefisk, steinbit, reker og blekksprut.

Flokker av delfiner har ofte blitt sett i sjøen utenfor Puerto del Carmen og Playa Blanca, og også hval har blitt beundret. Noen ganger har dykkere oppdaget både sjøhester, trompetfisk, skilpadder og andre tropiske arter.

FUGLER

Har du spasert langs strandpromenaden i hovedstaden Arrecife er det vanskelig å unngå å se og høre fugler fra hegrefamilien. Disse fuglene er hvite med en hvit eller gul kam på hodet. Denne fuglen ser også ut til å like den røde lavasanden picon, og fuglen kan derfor også sees flere steder på øya.

Rovfugler finnes også. Fiskeørn er vanlig, det samme er tårnfalk, og disse jakter på kaniner, mus og firfisler. Rapphøns og fasaner kan også bli sett mens de jakter.

Man kan også se måker, duer og spurv som trives godt på øya, og en gang i mellom oppdager man papegøyer, finker, stær og hærfugl.

Vil du lese mer om det enestående fuglelivet på Lanzarote, har Øyvind Lågbu laget en flott artikkel om dette for Lanzaroteposten. Les mer HER.

 

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast