Nyheter:turister

10 interessante fakta om Lanzarote du kanskje ikke vet så mye om

Lanzarote har masse å tilby de som besøker øya.
Noen gjester er godt kjent med øyas hemmeligheter, mens andre er her for første gang og trenger kanskje en kjapp introduksjon av Lanzarotes ti mest interessante severdigheter:

1. Den grønne lagunen

Den grønne lagunen i El Golfo. Foto: LBRA

Dette er et gammelt vulkansk krater som er fylt opp av sjøvann, og som ligger sørvest på øya ved landsbyen El Golfo. På grunn av en alge som lever i vannet (Ruppia-Maritima) er vannet farget grønt.

Olivin. Foto: wikipedia.org

I området finnes det også grønne olivinsteiner, en magmatisk (smeltet) bergart som hovedsaklig består av mineralet olivin. Den finnes også i Norge. Olivinen på Lanzarote er som regel dekket av lava. På Lanzarote brukes olivinsteinen blant annet til å lage smykker.
Det er IKKE lov å plukke olivinstein som suvenir!

2. De tusen palmers dal

Haria. Foto: Haria kommune

Landsbyen Haría ligger midt i det som kalles De tusen palmers dal.
Hvorfor er det så mange palmetrær her? Historien forteller at når et barn ble født i dalen ble palmetrær plantet; to trær hvis det var en gutt og ett hvis det var ei jente. Etter hvert har dalen blitt ganske så grønn, og er et fantastisk syn! Kunstneren Cesar Manrique bodde i Haria i fire år før han døde i 1992, og huset hans er nå åpent for publikum. Les mer om dette HER.

3. Det er ikke så mange fjelltopper på Lanzarote som du kanskje tror 

Nasjonalparken Timanfaya. Foto: Lanzaroteposten

Mange vet at Lanzarote består av mange vulkaner, faktisk finnes det 151 vulkaner på øya. Likevel er Lanzarote den kanariske øya med færrest fjell!

4. Fisk og kjøtt grilles på vulkansk varme
Nasjonalparken Timanfaya er senteret for de vulkanske utbruddene mellom 1730 og 1736. Timanfaya er Lanzarotes mest besøkte attraksjon. En av de mest interessante opplevelsene man kan få med seg i parken er å se at restauranten griller kylling og fisk på den vulkanske varmen som stiger opp til overflaten:

Fra grillen i Timanfaya. Foto: unsplash.com

Spoiler alert: Jo da, før noen begynner å skrive inn til Lanzaroteposten: Det hender at det ikke er nok naturlig varme i lavagrunnen slik at kyllingene blir godt nok stekt. Da er det at kokkene setter i gang et eget gass-bluss som befinner seg langt nede i grillen…

5. Månelandskapet 

Nasjonalparken Timanfaya ser ut som månens overflate, og ble studert av blant andre Apollo-astronautene før de dro til den ekte månen. Nå er det europeiske astronauter fra ESA, Den europeiske romfartsorganisasjonen som studerer Lanzarotes overflater med henblikk på turer til Mars:

Astronauter på Lanzarote. Foto: ESA

6. Lanzarote på filmlerretet

Det unike landskapet på Lanzarote har trukket til seg filmskapere i mange år. Suksessfilmer som «Fryktens verden» (When Dinosaurs Ruled the Earth), «Reisen til jordens indre» og ikke minst «One Million Years B.C» med selveste Raquel Welch i hovedrollen ble alle laget på Lanzarote:

Denne filmen ble laget på Lanzarote

TV-seriene «Doctor Who» og «Jakten på skatteøya» hadde også scener fra Lanzarote.

7. Lanzarote er hjemmet til de blinde hvite krabbene

Grotte- og huleområdet Jameos del Agua nord på øya ble utformet av blant andre kunstneren Cesar Manrique fra Lanzarote.

Dammen i Jameos del Agua. Foto: CACT

I den nederste delen av en sju kilometer lang lavatunnel ligger det en liten dam med sjøvann.
I dammen finner vi de hvite, blinde krabbene som heter Munidopsis polymorpha, en krabbe (jo, det er en krabbe, ikke kreps som noen sier) som bare finnes på Lanzarote, og som har tilpasset seg omgivelsene. Krabbene kalles «jameitos», og er symbolet for Jameos del Agua:

Denne krabben er laget av kunstneren Cesar Manrique ved Jameos del Agua. Foto: CACT

8. – Jeg elsker Lanzarote!

Tidlig på 1970-tallet ble filmen «The Mysterious Island» spilt inn på Lanzarote. I hovedrollen fant man skuespilleren Omar Sharif. Han besøkte den private eiendommen til den britiske eiendomsmegleren Sam Benady i landsbyen Nazaret. Omar Sharif falt pladask for denne spesielle eiendommen, og kjøpte den.
Historiene er mange om hva som egentlig skjedde videre, men den mest sannsynlige er at Omar Sharif ble utfordret av Benady til å spille bridge. Sharif visste ikke at Benady var en tidligere mester i kortspillet, og det endte med at Omar Sharif mistet huset sitt etter å ha tapt spillet. Tro det eller ei!
Les mer om LagOmar HER.

Restauranten i LagOmar. Foto: lag-o-mar.com

9. Rødfarge laget av insekter i landsbyene Mala og Guatiza

Et insekt, en type lus (Cochinilla) lever som en parasitt på kaktusblader, og produserer larver på bladene.
Larve-eggene inneholder en rød væske som på 1900-tallet ble brukt i den europeiske tekstilindustrien til å farge tøyet rødt. Det ble også brukt i produksjonen av leppestift, drops, tannkrem, kakepynt og selvsagt drikken Campari.
Etter hvert ble rødfargen framstilt syntetisk, og markedet på Lanzarote kollapset.
Likevel er det den dag i dag en liten produksjon av den «ekte» og giftfrie cochinilla-fargen i landsbyene Guatiza og Mala på Lanzarote.

Lusa på kaktusbladet. Foto: commons.wikimedia.org

10. Det lages salt på Lanzarote

Tidlig på 1900-tallet var produksjonen av salt på Lanzarote en stor og voksende industri.
Da kjøleskap og frysere ble introdusert i Europa ble behovet for salt mindre, og de fleste saltanleggene på øya ble stengt. Bare ett anlegg overlevde, nemlig Salinas del Janubio ved hovedveien mellom Puerto del Carmen og Playa Blanca.
Anlegget produserer ca 2000 tonn salt hvert år, takket være sola! Dette saltet kalles Sal Marina, sjøsalt, og selges lokalt i kolonialbutikkene og på markeder på Lanzarote.

Las Salinas del Janubio. Foto: unsplash.com

Saltet brukes også til å lage de fargerike teppene i forbindelse med den katolske høytiden Corpus Christi i juni:

Salttepper i Tias. Foto: Tias kommune

Lanzarote er ei øy full av overraskelser, ei øy man ikke blir lei av!

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast