historieNyheter:

25.september 1992: César Manrique er død

Søndag 25.september var det 30 år siden Lanzarotes store kunstner døde i en tragisk bilulykke.
César Manrique ble 73 år gammel.

César Manrique hadde denne dagen jobbet i sitt tidligere hjem i Tahiche (som senere ble Fundación César Manrique) for å gjøre ferdig arbeider som skulle brukes på Verdens turistdag litt senere.
Den 73 år gamle Manrique var nå på vei til sitt hjem i Haria som han hadde bodd i de fire siste årene. Han hadde bare kjørt et par hundre meter da han ble truffet av en annen bil i veikrysset ved huset.

Fra dødsulykken 25.september 1992. Foto: La Voz de Lanzarote

César Manrique kjørte sin Jaguar, og den andre bilen var en Toyota 4×4. Kollisjonen gjorde at César Manrique ble sittende fast i bilen sin med alvorlige skader. En ambulanse som var i nærheten ble raskt dirigert til ulykkesstedet, mens andre fikk Manrique ut av vraket. Dessverre var det ikke mulig å berge livet hans, da skadene var for omfattende. Han ble derfor erklært død ved General Hospital kl.15 på ettermiddagen, en time etter at ulykken hadde skjedd.

En britisk borger, Angie Webster kjente César Manrique, og har fortalt til den britiske nettavisen Lanzarote Information flere fakta rundt Manriques død.

Manrique hadde nylig blitt operert for grå stær, og hadde forbud mot å kjøre bil. Regjeringen hadde gitt ham en sjåfør, men denne sjåføren ble syk og møtte ikke opp. Dermed bestemte Manrique seg for å kjøre selv.
Veikrysset ved huset var overgrodd av busker som gjorde det vanskelig å se andre biler.
Angie Webster kom til ulykkesstedet ganske raskt, og var den som skrev om ulykken i britiske aviser.

Bilulykker og den stadig økende trafikken på øya var faktisk noe César Manrique hadde snakket om:
Han var bekymret for at det ble flere biler på øya, og hadde jobbet for å få regjeringen til å bygge flere rundkjøringer i travle veikryss.

Stedet hvor César Manrique mistet livet er i dag markert med en såkalt vindleke, en skulptur konstruert av César Manrique. Den kalles Fobos og står midt i rundkjøringen.

Fobos, vindskultpturen i Tahiche. Foto: Lanzarote Information

César Manrique er gravlagt på kirkegården i Haria.

César Manriques grav i Haria. Foto: Lanzarote Information

25.september 1992 var en trist dag for Lanzarote. César Manrique var viktig i utformingen av Lanzarotes bærekraftige turistpolitikk, og øya ble et sted hvor turisme og miljø kunne gå hånd i hånd. Dermed ble Lanzarote unik i forhold til de andre Kanariøyene.

César Manrique utenfor sitt hjem i Haria. Foto: CACT

Vi har mye å takke César Manrique for. Hans arv lever i beste velgående på Lanzarote, og vi finner mange av hans gjerninger i dagens Lanzarote. Stiftelsen Fundación César Manrique fortsetter å representere ham, og passer på at nye prosjekter på øya følger César Manriques ideer.

César Manriques hus i Haria er åpent for publikum. Les mer HER.

24.april 2019 ville César Manrique fylt 100 år. Hans 100-årsdag ble behørig markert i året som fulgte.

Lanzaroteposten skrev om jubileet HER.

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast