Pilegrimsmarsjen Romería de los Dolores: Hvem-hva-hvor?

Fiesta Nuestra Señora de los Volcanes eller Romería Virgen de los Dolores er den største og viktigste religiøse folkefesten på Lanzarote.
Festen holdes til ære for Lanzarotes skytshelgen, Jomfru Dolores.
(Sagaen om Jomfru Dolores og Mancha Blanca kommer senere i artikkelen).

Jomfru Dolores. Foto: Tinajo kommune

Vanligvis på den nærmeste lørdagen til hoveddagen 15.september legger mange av innbyggerne på øya ut på en pilegrimsmarsj (Romería) fra forskjellige deler av Lanzarote. De er kledd i sine lokale nasjonaldrakter, og gamle og unge går på sine bein til den lille landsbyen Mancha Blanca i Tinajo kommune.
I år blir dette annerledes (se eget program lenger ned i artikkelen).

Fra pilegrimsmarsjen i 2018. Foto: Tinajo kommune

Det er et fantastisk syn å se tusenvis av mennesker i sin fineste stas vandre av gårde i den samme retningen; noen er alene, noen går i grupper med esler som drar på vogner fulle av mat og drikke for turen og for oppholdet i Mancha Blanca.

Foto: Tinajo kommune

Besøkende på øya er hjertelig velkommen til å ta del i aktivitetene. Man kan kjøpe lokale drakter i butikker i hovedstaden Arrecife i dagene opp mot festivalen.

Det hjelper å slappe av i varmen, sier Jorunn, Merethe og Manolo!

Det er virkelig verdt innsatsen å bli med på feiringen blant de lokale innbyggerne! Man vil bli ønsket velkommen og bli invitert til å ta del i syngingen, dansingen og de andre aktivitetene som følger med.

Samling ved Bondemonumentet før avmarsj. Foto: Lanzarote Information

En populær marsjrute er fra Monumento al Campesino, Bondens monument som er Lanzarotes geografiske midtpunkt i San Bartolomé. Der samles mange av innbyggerne før de legger ut på den ni kilometer lange strekningen til Mancha Blanca. Flere har med seg mat og drikke som de villig deler ut til deltakerne. Også langs ruten vil man bli tilbudt drikke og mat av de lokale.

Det er nødvendig med væske i varmen! Foto: Tinajo kommune

Tias kommune arrangerer vanligvis en felles marsj fra skolen øverst i gata Reina Sofia i Puerto del Carmen. Det går busser tilbake fra Mancha Blanca på kvelden. Dette skjer ikke i år.

Målet for alle denne dagen er Ermita de Nuestra Señora de los Dolores, kirken som ligger i Mancha Blanca, og som er «hjemmet» til Jomfru Dolores.
«Offergavene» samles ved kirken. Foto: Tinajo kommune

På ettermiddagen og kvelden vil lokale bønder komme med noe av årets avlinger og legge maten ved kirkedøren. Andre vil komme med varer som er kjøpt i butikken. Senere vil matvarene bli fordelt til de som trenger det mest på øya.
Det offisielle programmet begynner med messe i kirken i Mancha Blanca. Deretter blir Jomfru Dolores ført ut av kirken. Deretter er det dans og moro til den lyse morgen.

Samtidige med festivalen arrangeres det vanligvis en håndarbeidsutstilling i Mancha Blanca.

Fra Feria Artesana, håndverksutstillingen i 2018

I 2019 var det 31.gangen denne spesielle utstillingen ble arrangert, og den varte i fire dager til 15.september.
På utstillingen kan man beundre og kjøpe arbeider ikke bare fra Lanzarote, men fra de andre øyene også.
Spesielt invitert var håndverkere fra Galicia på fastlandet. Over 110 utstillere deltok på denne håndarbeidsmessen, som dermed er den største på Kanariøyene.

I fjor ble det ikke noe håndarbeidsmesse, men i år arrangeres den fra 10. til 15.september. Se plakaten nederst.

Dersom noen av leserne planlegger å kjøre bil opp til Mancha Blanca under festlighetene, vil de nok møte på problemer! Det var ventet at 30-40 000 mennesker tok turen til Mancha Blanca denne helga, og det var strenge restriksjoner for bruk og ikke minst parkering av personbiler.

Historien om Mancha Blanca og Jomfru Dolores

Vi må tilbake til året 1736. De vulkanske utbruddene på Lanzarote hadde vart i nesten seks år.

I følge sagnet ble innbyggerne i den lille landsbyen Mancha Blanca fortvilet da de så lavaen bevege seg mot landsbyen. Sammen med den lokale presten i landsbyen tok de med seg Jomfru Dolores ut fra den lokale kirken for å møte lavaen. Da gruppen kom til fjellet Guiguán møtte de lavastrømmen. Innbyggerne gikk ned på kne foran lavaen, og lovet at de ville bygge en ny kirke til ære for Jomfru Dolores dersom lavaen stoppet og landsbyen ble reddet. Et trekors ble satt ned i jorda foran lavaen.

Da lavaen nådde korset, stoppet lavaen sin marsj mot landsbyen, og fortsatte en helt annen retning vekk fra åkrene og over til områder med gammel lava.
Etter nesten seks år med vulkanske utbrudd var det slutt 24.april 1736. Innbyggerne begynte etterhvert å føle seg trygge, og fortsatte sitt daglige liv. De glemte raskt løftet de hadde gitt Jomfru Dolores.

Mange år senere, i 1774 var ei ni år gammel jente ute på markene i Mancha Blanca og passet på geiteflokken til familien. Jenta het Juana Rafaela Acosta. Ute på markene møtte jenta ei dame kledd i sørgeklær. Damen fortalte Juana at hun måtte dra tilbake til sin familie og naboer og be de holde løftet de hadde gitt i 1736; å bygge ei ny kirke, ellers ville de vulkanske utbruddene starte igjen.

Ingen trodde på historien Juana fortalte, og hun fikk skjenn for å finne opp slike løgner.
Noen dager senere var Juana ute med geitene igjen, og enda en gang møtte hun den sortkledde damen. Damen gjentok budskapet om å bygge ei ny kirke. Deretter la hun hånda si på Juanas skulder. – Nå vil familien din tro deg, sa damen.

Da Juana fortalte foreldrene sine om det andre møtet med den sortkledde damen, og samtidig viste fram avtrykket av ei purpurrød hånd på skulderen, tok foreldrene med seg Juana til kirken. Der fikk Juana se flere statuer av Jomfru Dolores, og Juana kunne bekrefte at det var Jomfru Dolores som hadde vist seg for henne der ute på markene.

Nå startet arbeidet med å bygge den nye kirken, og etter at miraklet i Mancha Blanca ble kjent over hele Lanzarote kom det både penger og byggehjelp til landsbyen. Det tok innbyggerne ti år å bygge kirken.

Kirken i Mancha Blanca. Foto: Tinajo kommune

I juli 1824 kom det nye vulkanske utbrudd fra fjellet Corona Capellanía del Clérigo Duarte mellom landsbyene Tao og Tiagua. Landsbybeboerne organiserte igjen en marsj fra Guiguán til La Vegueta. Enda en gang gikk de ned på kne og ba til Jomfru Dolores om at lavaen ikke måtte ødelegge åkrene deres. Ei stund senere stoppet lavabølgen, og ut fra vulkanen kom det bare røyk.

Det var etter dette vulkanske utbruddet at Jomfru Dolores ble erklært som Lanzarotes skytshelgen, og deretter ble hun også kalt Señora de los Volcanes. Det er også lurt å vite at ordet dolores betyr smerte på spansk.

Ha en god Fiesta og Romería Virgen de los Dolores, og så får vi håpe at neste års feiring blir den folkefesten den fortjener å være!

Programmet for feiringen i 2021 finner du her:

Takk til Lanzarote Information for den historiske oppdateringen.