FredagspilsNyheter:

Fredagspils fra Lanzarote! 19.mars 2021

Hola!

Det har vært ei fin uke på solskinnsøya Lanzarote, som lever opp til kallenavnet sitt:
Sola har vært oppe hver dag på en blå himmel, og temperaturen på dagen er nærmere 30 enn 20 grader.

Litt korona fra Lanzarote…

Siste døgn ble sju personer friskmeldt, mens 12 nye personer fikk påvist smitte. Det aktive smittetallet er 83.

Igjen er Lanzarote best i klassen, og fortsetter på nivå 2. Helseministeren på Kanariøyene sier videre i en melding i går torsdag at nivå 1 ligger veldig nære for øya.
Samtidig blir Tenerife, Gran Canaria og Fuerteventura satt opp til nivå 3 igjen, og Fuerteventura trues med nivå 4 dersom smitten ikke kommer under kontroll.

For påska vil det i perioden 26.mars til 9.april være strenge restriksjoner for å reise mellom de forskjellige øyene i området.
Det kreves en negativ PCR-test eller antigentest for å reise mellom de forskjellige Kanariøyene, så fremt man ikke reiser på grunn av jobb eller medisinske grunner, som må bevises. Fra fastlandet er alle fritidsreiser til Kanariøyene innstilt.
Samtidig blir det maks fire personer ved hvert bord på restauranter, både inne og utendørs. Restaurantene vil i denne perioden igjen stenge før kl.22, fordi portforbudet er satt fra kl.22-06.
Også hjemme er det maks fire personer som kan være sammen i denne perioden, men bare fra samme husholdning..

Og Spania har bestemt at bruken av AstraZeneca-vaksinen skal fortsette fra neste onsdag av. Fra 1.april kommer det også mange tusen vaksiner fra amerikanske Johnston & Johnson til Spania.

Lanzarote er en smeltedigel

Folk i hovedstaden Arrecife. Foto: Lanzarote Business & Residents Association

Undertegnede har fått noen reaksjoner på artikkelen vi la ut sist lørdag:
Der skrev jeg om at 24 prosent av innbyggerne på Lanzarote er utlendinger, altså at hver fjerde innbygger på øya ikke er spansk.
De fleste tilbakemeldingene har vært positive, mens andre igjen er mer skeptisk…går dette bra da?

Jeg synes det er så flott at de lokale har klart å leve i fred og harmoni med alle innvandrerne fra de mange landene som er representert i dette fargerike fellesskapet, denne smeltedigelen som utgjør Lanzarote.
Vi skandinaver er jo også innvandrere til Lanzarote.
Jeg har aldri hørt noen klage på at de ikke har fått en legetime eller plass på en skole «på grunn av alle disse immigrantene her».
Øya fortsetter å skape den infrastrukturen som dekker alles behov. De sist ankomne utlendinger blir sakte, men sikkert en del av dette multi-kulturelle samfunnet som Lanzarote er!

Folk sliter på øya

Som Lanzaroteposten har skrevet om tidligere er over 40 000 mennesker på Lanzarote enten permittert eller de er helt uten jobb. Det er mer enn halvparten av den arbeidsdyktige befolkningen på øya.

Dette gjør situasjonen svært vanskelig for mange innbyggere, men heldigvis er det hjelp å få!

25 tonn matvarer kom til Puerto del Carmen onsdag. Foto: Tias kommune

Sist onsdag kom det 25 tonn matvarer til lageret som Tias kommune har i Puerto del Carmen. Giveren var Den europeiske matbanken, FEBA, som er en del av EUs hjelpefond.
Det var en hektisk aktivitet i Centro La Bocaina da matvarene kom. Dette lageret ligger ikke langt fra den norske sjømannskirken i Puerto del Carmen.
Frivillige fra Sivilforsvaret, brannvesenet, kommuneansatte og stiftelsen Caritas satte straks i gang med å fordele matvarene i mindre kasser som straks kunne kjøres ut til de 620 familiene i kommunen som trenger denne hjelpen.

Det lokale Røde Kors hjelper de som trenger det mest. Foto: cruzrojaLanzarote.es

Røde Kors på Lanzarote består for det meste av frivillige medarbeidere, og står midt i en voldsom krise med å ta i mot båt-flyktninger OG ta vare på sultne mennesker på øya.
Siste uke kom det en rapport fra det lokale Røde Kors på Lanzarote at de det siste kvartalet har distribuert
221 000 kilo mat til 12 844 mennesker.
Røde Kors får 85 prosent av sine bidrag fra Fondet for europeisk bistand til vanskeligstilte (FEAD), og resten fra den spanske regjeringen.

Våre problemer blir i grunnen litt mindre viktige…

Flyselskapet Vueling måtte refundere billettpengene

Foto: wikipedia.org

I november i fjor skulle undertegnede fly med det spanske flyselskapet Vueling fra Barcelona direkte til Lanzarote. Uka før jeg skulle reise kansellerte selskapet reisen, og booket meg automatisk over til et annet fly tre dager senere. Det passet ikke meg å tilbringe tre ekstra dager i Barcelona, så jeg ba om å få refundert billettpengene.
Selskapet nektet, og avslo alle henvendelser; – Kanselleringen var på grunn av pandemien, og ikke noe de var ansvarlig for.
Da var det bare å kontakte den spanske regjeringens reklamasjonstjeneste, «Servicio de tramitación electrónica de reclamaciones«, fylle ut skjemaet (som finnes både på spansk og engelsk), og så sette seg godt til rette og vente på et svar, forhåpentligvis et positivt svar.
Behandlingstiden tok nesten tre måneder, og hele tiden kunne jeg følge med på nettet hvor langt prosessen var kommet. Denne uka kom svaret fra Vueling; billettpengene var sendt tilbake til min konto!

Det hjelper å ikke gi seg….

Ukas høydepunkt!

Tegner: Erling Bjørn Hansen

Vi var 10 gjester på siste ukes fredagspils på Las Vistas. Vi treffes igjen i kveld fra kl.19 (vi er tilbake til vanlig tid nå), så er du på øya er du hjertelig velkommen!

Las Vistas ligger rett over gata fra postkontoret og helsesenteret i Puerto del Carmen.

Ei god helg og ei frisk uke ønskes dere alle fra Ola i sola!

Jeg synes at John Lennons sang «Imagine«, «Tenk om alle folk kan leve sammen i fred» passer godt etter å ha skrevet litt om de forskjellige menneskene som bor på Lanzarote, og om de mange som sliter under denne pandemien…

Skru opp lyden, og som vanlig, dukker det opp et reklamebanner nederst i videobildet, klikk X, og reklamen forsvinner:

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast