Nyheter:

Nyheter fra Lanzarote! 15.mars 2021

Helgens smittetall fra Lanzarote

Fredag: Sju personer ble friskmeldt fra smitte, mens sju nye personer fikk påvist smitte. Det aktive smittetallet er derfor 97. 170 personer ble testet det siste døgnet på Lanzarote.

Lørdag: 12 personer ble friskmeldt, mens to nye personer fikk påvist smitte. Det aktive smittetallet er 87.
180 personer ble testet det siste døgnet.

Søndag: Sju personer ble friskmeldt, mens bare en ny person fikk påvist smitte. Det aktive smittetallet er 81.
150 personer ble testet det siste døgnet.
En kvinne (45) døde med smitte på sykehuset i går søndag. Dermed er tallet på døde siden pandemien startet 45.

Vaksine-rekord på Kanariøyene
Foto: unsplash.com

Siste onsdag ble det satt vaksine-rekord på Kanariøyene; 7038 personer fikk et stikk i armen.
Dermed har godt og vel 200 000 personer på øyene fått koronavaksine hittil, mens 60 000 personer er ferdig vaksinert med to doser. Dette utgjør 4,4 prosent av den voksne befolkningen.

Helsemyndighetene gjentar at 70 prosent av den voksne befolkningen på Kanariøyene vil være ferdig vaksinert
«mot slutten av sommeren», og går dermed i mot den store avisa Canarias7 som misvisende hevder noe helt annet.

Helsemyndighetene forteller at Kanariøyene vil tredoble mottaket av Pfizers vaksiner fra 1.april.
Da begynner nemlig vaksineringen av alle lærerne på øyene, og man vil også ferdig-vaksinere de eldre og de sårbare gruppene.
De eldre lærerne over 55 år vil motta vaksinene fra Pfizer eller Moderna, mens de yngre vil få vaksinen fra AstraZeneca, som spanske helsemyndigheter fremdeles vurderer som sikker.

Sporingsteamet på Lanzarote fortsetter å gjøre en god jobb, og klarte siste uke å spore fire utbrudd på øya, hvor flere enn 12 smittetilfeller ble oppdaget.
Smittesporingsgruppen på Lanzarote består av 36 personer, en gruppe av både leger, sykepleiere og militært medisinsk personell.
Lanzaroteposten skrev mer om denne gruppen i februar i år.

Markedet i hovedstaden Arrecife åpnet igjen sist lørdag, søndag i Teguise
Kirken i Arrecife, Iglesias de San Ginés. Foto: wikipedia.org

Håndverksmarkedet i hovedstaden åpnet igjen sist lørdag etter å ha vært stengt i flere uker på grunn av smittevernbestemmelsene. Ved siden av håndverksarbeider selges det også kortreiste grønnsaker, og klær.
Markedet er åpent hver lørdag fra kl. 08 til 14, og utsalgsbodene er i området ved kirken San Ginés midt i sentrum.

Det største markedet på Lanzarote, markedet i Teguise holdt åpent i går søndag for andre gang etter siste stenging. Over 2400 personer besøkte markedet, og 92 salgsboder var til tjeneste for de besøkende.

Lokalavis på Lanzarote: Historien om tre personer som ga livet en ny sjanse. Gyrid fra Norge er en av disse
Gyrid i lokalavisa. Foto: diariodelanzarote.com

Lokalavisa Diario de Lanzarote hadde i helgen en lengre artikkel om tre personer fra Lanzarote som ga livet en ny sjanse ved hjelp av transplantasjon av organer.

Norske Gyrid Nedberge Eilertsen er en av disse, som sammen med Ricardo og Ramón fikk livet i gave takket være organ-transplantasjoner:
Gyrid og Ricardo har fått nye lunger, mens Ramón har fått et nytt hjerte.
Avisa skriver om hele sykdomsforløpet for alle tre, og om hvordan det har gått i tida etter operasjonen.

Gyrid forteller at hun tilbrakte et år i havnebyen A Coruña i Galicia mens hun ventet på operasjonen ved universitetssykehuset i byen. Tre ganger ble hun tilkalt til sykehuset for en mulig operasjon, men infeksjoner hindret transplantasjonen de første to gangene.
24.juli 2012 skjedde operasjonen. Den varte i ni og en halv time, men det ble dramatisk da den ene lungen måtte fjernes etter noen timer på grunn av en blodpropp.

«Dette endret livet mitt«, sier Gyrid til avisa. I juli i år vil hun markere at det har gått ni år siden hun fikk transplantert en ny lunge. Hun er derfor den personen på Lanzarote som har levd lengst med en transplantert lunge.

Ved det offentlige sykehuset i Arrecife på Lanzarote, Hospital Doctor José Molina Orosa er det opprettet et koordineringsteam som har gjort det mulig for folk som Ricardo, Gyrid og Ramón å få en ny sjanse.
Denne medisinske gruppen arbeider med pasienten og familien, og er også en viktig brikke i å finne den riktige donoren.
Nå kan sykehuset på Tenerife transplantere lever, nyrer og bukspyttkjertel, mens sykehus på Gran Canaria allerede har transplantert både hjerte, nyrer og hornhinner.

Hele avisartikkelen finner man ved å klikke HER.
Artikkelen er på spansk, men det er god hjelp i å bruke f.eks Google Translate til å oversette historien til norsk dersom spansken ikke er helt på plass. Da kopierer man teksten («blåer ut»), og legger den inn på google-siden.

Vær
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-