Nyheter:steder

Å oversette stedsnavn på Lanzarote er god historieundervisning…og man lærer spansk!

Det hender at jeg må ty til ordlister for å forstå noe av det jeg leser i spanske aviser. Det måtte jeg også etter å ha prøvd å oversette og finne ut mer om noen av stedsnavnene på Lanzarote. Heldigvis fikk jeg god hjelp av redaktøren i nettavisa Lanzarote Information og den norske tolken Gyrid N. Eilertsen.

Arrecife, hovedstaden på Lanzarote betyr (korall)revet. Byen er tydeligvis oppkalt etter revet eller grunnen som beskytter stranda i byen.

Charco del Palo i nord betyr dammen til Paul. Det er vanskelig å si hvem denne Paul var, men ryktet sier at han var tysk. Palo kan også bety stokk, så Charco del Palo kan bety Stokkedammen, som også er en dam i Trondheim (!).

Haría ligger i hjertet av de tusen palmers dal nord på øya. Navnet er en bøyeform av verbet hacer, å gjøre, så haría betyr ville gjøre. Haría ble tidligere kalt Faría blant urbefolkningen på øya. Ekspertene tror at navnet kan stamme fra det arabiske ordet chafariz som betyr kilde.

La Asomada er en landsby vest for Puerto  del Carmen. Navnet betyr den som lener (seg).

La Concha er ei strand i Playa Honda. Navnet betyr skjellet.

La Graciosa er ei øy nord for Lanzarote. Navnet betyr den grasiøse.

Las Breñas er en landsby i høyden mellom Yaiza og Playa Blanca. Navnet betyr krattene. Det kommer av at store områder øst for landsbyen er overgrodd av busker og andre uproduktive vekster.

Las Cabreras er et område mellom Tahiche og Nazaret. Navnet betyr geitete, sikkert fordi området er et fint beiteområder for øyas mange geiter. Navnet kommer fra verbet cabrer, som betyr å gå bort…

Mala ligger nord for Costa Teguise, og betyr den dårlige.

Playa Quemada ligger like sør for Puerto Calero, og betyr den brente stranda. Det er svart lavasand på stranda i Playa Quemada.

Playa Chica er ei strand i Puerto del Carmen. Navnet kan bety direkte oversatt jentestranda, men betydningen blant de lokale er den lille stranda. Mange nordmenn kaller denne stranda Dykkerstranda, fordi det er mange dykkerskoler i området.

Puerto Calero er marinaen sør for Puerto del Carmen. Navnet betyr Calero-havna, oppkalt etter Calero-familien som eide grunnen.

Punta Mujeres er en landsby på nordøstkysten, og betyr kvinnenes punkt. Dette fordi kvinner i området tente bål og ventet på sine ektemenn på stranda etter at mennene dro ut på fiske. Det hevdes også at pirater satte i land en gruppe kvinner der i det 17.århundre. Noen sier også at skjær og klipper i havet utenfor landsbyen har form som kvinner.

Tías er navnet på kommunen hvor Puerto del Carmen ligger, og på kommunesenteret. Ordet betyr tanter, og er oppkalt etter en av innbyggerne, Don Fajardo som hadde sine tanter i byen.

 

 

 

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast