Nyheter:

Nyheter fra Lanzarote! 7.desember 2020

Helgens oppdaterte smittetall

Fredag: Fire personer ble friskmeldt, mens det ble registrert åtte nye smittetilfeller. En person er innlagt på sykehuset med koronasmitte. Det aktive tallet på smitte er 66.

Lørdag: Fem nye smittetilfeller ble påvist.

Søndag: Det er registrert 12 nye koronatilfeller det siste døgnet.

Nå skriver helsemyndighetene at » disse dataene er foreløpige, fordi de fra nå av ikke vil motta informasjon fra de lokale helsestasjonene i helger og høytider. Den daglige oppdateringen vil være aktiv igjen på virkedager fra og med onsdag 9. desember. »
Det er offisielle helligdager på Lanzarote 6. og 8.desember.

En ny storm er på vei mot Kanariøyene
Regn på Lanzarote. Foto: Lokalpolitiet i Tias

Det spanske værinstituttet AeMet melder at en ny storm med mye regn og vind er på vei mot Kanariøyene.
Stormen har fått navnet Kappa, og ventes inn mot øyene i morgen tirsdag.
Man kan følge utviklingen via værinstituttets nettsider HER.

Spesielle smittevernregler for jul – og nyttårsfeiring på Lanzarote
Tegning laget av skoleelever i Haria på Lanzarote.

Regjeringen på Kanariøyene har laget spesielle regler for å begrense smitten i jula.  Restriksjonene skal gjelde fra 23.desember til 10.januar:
-I private juleselskaper skal det ikke samles flere enn seks personer, med mindre de bor sammen i felles bolig.
Dette tallet øker til ti personer julaften, 1.juledag,nyttårsaften og 1.og 6.januar.
-Det er portforbud fra kl.01.00-06.00, som forlenges til kl.01.30 til 06.00 på dagene 24., 25. og
31.desember, og 1.januar og 6.januar.
-Spisesteder får de samme smittevernrestriksjoner som allerede er fastsatt; ikke flere enn seks personer rundt   samme bord, masker på når man går til og fra toaletter, og ingen røyking i nærheten av andre.
-Arrangementer med mange mennesker, også religiøse sammenkomster kan holdes i henhold til gjeldene   smittevernreglement. Det anbefales at sammenkomstene holdes utendørs, med forhåndsinnspilt musikk i stedet for   korsang, og ingen prosesjoner.

Juan Francisco Rosa, eier av vinhuset Stratvs på Lanzarote frikjent
Noen av de tiltalte i Stratvs-saken. Alle er frikjent. Foto: BuzzFM Canary Islands. (Bildet er tatt før pandemien).

Påtalemyndighetene ba om 15 års fengsel for forretningsmannen, og samtidig at vinbodegaen Stratvs skulle rives, men Rosa er frifunnet for alle forbrytelser. Også de andre tiltalte i denne saken ble frikjent.
Saken kan imidlertid bli anket av påtalemyndighetene til Høyesterett.

Lanzaroteposten har flere ganger skrevet om denne saken som har vært i rettssystemet på Kanariøyene i mange år. Hotelleier Rosa og flere av kommunestyrerepresentanter og ansatte i Yaiza kommune var blant annet tiltalt for korrupsjon, ulovlig bygging av vinbodegaen Stratvs i vindistriktet La Geria, og forbrytelser mot miljøet av vernet område.
Nå er alle involverte i denne rettssaken frikjent, men saken kan altså ankes til Høyesterett.

Saken har vært delt i to med ti andre tiltalte i den første saken. De fikk sin dom i 2019, hvor blant andre ordføreren i Yaiza, Gladys Acuña ble fradømt alle politiske verv i 14 år og fikk en bot på 10 800 euro.

Minnestund på kaia i Órzola nord på Lanzarote

Sist lørdag ble det arrangert en minnestund på kaia i Órzola etter at åtte båtflyktninger druknet i fjæresteinene der 24.november. Representanter for myndighetene og ulike politiske partier hadde møtt opp, og noen av naboene som hjalp til med redningsarbeidet holdt minnetaler til de som hadde møtt fram.

Folk ble minnet om at de som druknet hadde søsken, mødre og fedre, venner, de hadde drømmer, bekymringer, de var sultne og tørste, de var som deg og meg, sa en av naboene som hadde deltatt i redningsarbeidet.

Marcial Curbelo er en kjent utøver av den kanariske brytesporten lucha på Lanzarote, og var første person som hoppet ut i sjøen for å redde flyktningene. Han sa dette under minnestunden:

Havet drepte dem ikke, men Europa, som har stengt dørene for de som søker et bedre liv. Nå er det nok!
Vi kan ikke la migranter dø i vårt nabolag. Vi må legge bort hat og intoleranse, men la motet og empatien blomstre, akkurat som naboene og hjelperne i Órzola har lært oss!

Denne videoen er laget av Biosfera TV.

 

 

Kommentarfeltet er stengt

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast