Fra La Tiñosa til Puerto del Carmen

Visste du at Puerto del Carmen het La Tiñosa tidligere?

Som en liten fiskerlandsby dukket denne landsbyen opp på flere kart på 1500-tallet, da den franske erobreren Jean de Bethencourt kom til øya. Senere ble landsbyen kalt både Tinoca og Tiñor før man i 1904 igjen kaller landsbyen La Tiñosa. Da bodde det 194 registrerte innbyggere der, og de fleste var fiskere.

Ett av de første bildene av La Tiñosa, år ukjent. Foto: Historiadetias.com

I havna var det den gangen bare noen få hus, og et lite skipsverft ved et torg som ble kalt Plaza del Varadero (varadero betyr faktisk tørrdokk), og litt lenger opp i bakken stod kirken Nuestra Señora del Carmen, som hadde fått navn etter stedets og fiskernes skytshelgen, Jomfru Carmen.

La Tiñosa, ukjent år. Foto: webdelanzarote.com

I 1966 ble Lanzarotes første hotell bygget, Hotel Fariones, og det lå bare 800 meter unna den lille fiskerlandsbyen.

Hotel Fariones i 1967. Foto: HistoriadeTias.com

Flere og flere turister begynte å komme til øya, og etter hvert vokste kravet om å bytte navn på landsbyen. Hvorfor?
La Tiñosa kunne nemlig oversettes med heksa, den onde, og man kunne spore navnet tilbake til de harde leveforholdene til fiskerne i området som var «illeluktende». Med andre ord, ikke et bra navn når en skulle invitere turister dit.

I følge Tias kommunes historie om kommunens «50 år med turisme» som ble markert i 2017 står det at man ganske enkelt døpte om byen til Puerto del Carmen i 1966, som betyr «havna til Carmen», og som er en hyllest til byens skytshelgen.