Nyheter:

Nyheter fra Lanzarote! 30.mai 2020

Gratulerer med dagen, Kanariøyene! I dag lørdag 30.mai er det Kanariøyenes nasjonaldag.

Les mer i gårsdagens Fredagspils om hvorfor denne dagen markeres!

Mann fra Lanzarote fløy fredag fra Madrid til Lanzarote med smitte
Flyplassen på Lanzarote. Foto: R.Koster, commons.wikimedia.org

En mann fra Lanzarote hadde vært på fastlandet for å delta i sin mors begravelse. Der hadde han vært i kontakt med en smittekilde, og ble beordret til å teste seg. I stedet for å vente på resultatet, gikk han fredag ombord i Iberia-flyet fra Madrid til Lanzarote. Mens han var i luften fikk han beskjed om at testen hans var positiv.

Dermed gikk alarmen på flyplassen på Lanzarote, og de 140 passasjerene ble møtt av representanter for helsetjenesten, nødetatene og Guardia Civil.

Alle passasjerene fikk beskjed om at de måtte testes i flere dager fremover, fordi utbrudd av covid 19-smitte kan ta opp til ei uke. 13 av passasjerene som satt nærmest den syke ble øyeblikkelig satt i karantene.

De andre passasjerene fikk tilbud om å bli innlosjert på ett av hotellene på Lanzarote som er beregnet for tilfeller som dette. 35 av passasjerene godtok tilbudet om hotell, spesielt de som hadde flere familiemedlemmer i den samme husholdningen.
Andre valgte å ta karantenen i sitt eget hjem. Alle unngikk offentlig transport fra flyplassen ved å bli kjørt i biler fra ambulansetjenesten og nødetatene til hotellet og sine hjem.

Passasjeren som er smittet ble kjørt i ambulanse til sykehuset i Arrecife. Han vil bli siktet for flere brudd på sikkerhetsbestemmelsene, blant annet ved å reise til Lanzarote før resultatet av testen ble kjent, og samtidig sette de andre i det samme flyet i fare.
Også en annen av passasjerene ble kjørt hjem med symptomer på smitte.

Flyet returnerte til Madrid samme kveld etter å ha blitt desinfisert.

Torsdag: 20 dager uten smitte. Fredag: Et nytt tilfelle av smitte

Som nevnt i artikkelen ovenfor kom det en smittet person til Lanzarote fredag. 52 andre personer ble testet, uavhengig av flyet, og  alle prøvene var negative. To personer som nå er testet negativ ligger til observasjon noen dager ekstra på sykehuset. De venter blant annet på test nr.to før de eventuelt blir skrevet ut.

Det kinesiske, britiske og hinduistiske samfunnet på Lanzarote gir matvarer
Det kinesiske, britiske og indiske samfunnet på Lanzarote ga matvarer til de som trenger det mest. Mottaker var president María Dolores Corujo (i midten). Foto: Cabildo de Lanzarote

Torsdag ga representanter for det kinesiske, britiske og hinduistiske samfunnet på Lanzarote 4 000 kilo matvarer til de som trenger det mest på øya. Mottaker var presidenten på Lanzarote,  María Dolores Corujo.
Mange av leserne kjenner kanskje igjen restauranteier Yin, mannen som eier restaurantene Porto Mar (gamle Roma) og Oriental World, nr.3 fra venstre.
Giverne uttrykte glede over å kunne styrke båndene med den lokale befolkningen, og å ha en god sameksistens mellom alle samfunn på øya, noe som er fruktbart og berikende for alle kulturer.

Nødtelefonen 112 på Kanariøyene fyller 22 år i dag 30.mai
Foto: CDC, Unsplash

På Dia de Canarias, Kanariøyenes nasjonaldag 30.mai 1999 ble nødnummeret 112 introdusert på Kanariøyene.
Siden da har nødtelefonen mottatt hele 538 775 henvendelser på Lanzarote. Totalt for alle øyene har over ni millioner personer tatt kontakt med 112 i løpet av disse 22 årene.

Allerede fra starten av i 1999 forstod myndighetene at det var nødvendig å betjene nødtelefonen på flere språk.
De ansatte kan i dag svare på spansk, engelsk, tysk, fransk og italiensk.  I løpet av de 22 årene nødtelefonen har vært i virksomhet har man kunnet hjelpe turister på hele 40 forskjellige språk, sier en melding fra nødsentralen.

Det første året nødtelefonen var i virksomhet på Lanzarote tok 2 430 personer kontakt. I 2019 var det mer
enn 13 000 personer som ringte 112 på Lanzarote.

Flyselskapet Iberia Express øker flygninger fra Lanzarote til Madrid fra 8.juni
Foto: Iberia Express

Fra mandag 8.juni øker Iberia Express sine flygninger fra Lanzarote til Madrid til tre ganger i uka. Fra juli av økes dette ytterligere til fem ganger i uka.
Iberia sier i en melding at selskapets internasjonale ruter åpner i løpet av juli. Iberia flyr blant annet til Oslo fra Madrid og Barcelona, i samkjøring med selskapene British Airways og Vueling, som alle sammen eies av selskapet IAG, International Airlines Group.

Regjeringen på Lanzarote vil ha anbud på drift av senter for mindreårige flyktninger i Yaiza

Denne uka gikk regjeringen på Lanzarote ut og ba om anbud på drift av senteret for utenlandske barn og ungdommer i landsbyen Yaiza. Det skal brukes 6,4 millioner euro på driften i de neste fire årene, hvorav den kanariske regjeringen bidrar med halvparten. (I Spania må firmaer bekrefte at de kan drifte dette for summen som utlyses). Senteret skal drives i to hus i Yaiza som allerede er i bruk for 15 mindreårige flyktninger.

Ordføreren i Yaiza er ikke enig i at disse husene holder mål som bolig for barn og ungdommer, og nevner blant annet manglende kontroll på barna som ofte blir observert langs hovedveien mellom landsbyen og Playa Blanca lenger sør.
Han sier at det bare er takket være innbyggerne i Yaizas gjestfrihet og solidaritet at det hittil har gått bra med barna. En ny og bedre bolig må bygges for å tilfredsstille alle kravene for et barnehjem, sier ordføreren.

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast