FredagspilsNyheter:

Fredagspils fra Lanzarote! 15.mai 2020, inklusiv historietime nr.4

Hola!

Selv om noen restauranter og barer har åpnet igjen på Lanzarote, er det ganske øde på gater og fortau, i hvert fall i Puerto del Carmen. Flere av de større etablissementene sier at det ikke er noen vits å åpne før flyene fra Europa begynner å komme. Det vil mest sannsynlig ikke skje før langt ut på sommeren.
Man får ikke helt den store restaurantfølelsen når fire-fem bord står ute på fortauet,og resten av bordene og stolene er stablet i høyden inne i restauranten. Men i nøden osv…

Det jeg skriver om nå, er imponerende!

Som mange av leserne vet satte to irske musikere som bor på Lanzarote i gang en innsamlingsaksjon for Emerlan, den frivillige nødtjenesten på Lanzarote. Emerlan redder folk til vanns og på land, og har den siste tida vært veldig aktiv med å hjelpe eldre og syke med mat, medisiner og transport.

Søndag arrangerte aksjonen en flere timers konsert på nettet med 36 musikere fra Lanzarote, og folk donerte penger så det holdt:

 

Nå er det samlet inn over 53 000 euro, over 600 000 kroner! Gratulerer! Nå skal 140 gevinster gitt av forretningsstanden på øya deles ut til noen av de som ga penger.

Den siste uka har ansatte i sosialtjenesten i Tias kommune gått rundt og banket på dørene til innbyggere som er over 70 år.
Folk jeg har snakket med sier at de syntes dette var hyggelig!
Har dere det bra, var et av spørsmålene som ble stilt. Trenger dere noe? Det er bare å si i fra dersom dere trenger hjelp, sa representantene fra kommunen. For et flott tiltak!

Gustavo Medina er en kjent fotograf fra Lanzarote.
De siste 15 månedene har han jobbet med å ta bilder av forskjellige steder på Lanzarote, og spesielt fra Tias kommune. Tilsammen har han tatt 20 000 bilder som han nå har satt sammen til en video på nesten seks minutter.

Teknikken han bruker kalles TIMELAPSE, hvor han ved hjelp av såkalt hurtigkamerateknikk klarer å lage en video som ble lansert offentlig mandag kveld i Tias:
Nå ser vi hvor heldige vi er som bor i dette lille hjørnet av planeten, sa fotografen under lanseringen:

 

Vi har mottatt en melding fra den norske fysioterapeuten Amaya i Puerto del Carmen.

Hun åpner sin praksis igjen mandag 18.mai, og ber om at kundene tar med sitt eget håndkle eller laken, og helst to, et under på bordet, og et over. Hun ber også om at dersom man har langt hår må dette samles i en topp. Husk maske og hansker, sier Amaya, som treffes på (0034) 928 515 836.

Da er det på tide med en ny historietime, og i dag går turen til landsbyen Femés, Playa Blanca og Los Hervideros.

Femés. Foto: wikimedia.org

Femés ligger på et platå med en fantastisk utsikt sørover til Playa Blanca. Landsbyen er kjent for å lage de beste ostene, fordi det er tusenvis av geiter og mange fjøs i området. Sånn var det på 16- og 1700-tallet også, noe som trakk pirater og sjørøvere til landsbyen. Man måtte jo ha mat!

Å kjøre videre sørover fra Femés til turistbyen Playa Blanca er en opplevelse i seg selv…særlig hvis du savner den norske Trollstigenveien:

Veien ned til Playa Blanca. Foto: tripadvisor.org

De første piratene som kom til Lanzarote kom inn til øya på sørkysten, der Playa Blanca ligger i dag.
Det er historier om et britisk piratskip, «Pleasure and Mary Fortune» som kom inn til området Rubicón, der båthavna Marina Rubicón er i dag. Dette er i år 1593. Der lå det et portugisisk piratskip fra før, som raskt ble erobret av britene.
I området var det bygget et kapell av tre, San Marcial de Rubicón, som var den første episkopale kirken på Kanariøyene. De britiske piratene rev likeså godt ned kapellet, fordi de ville ha med seg tømmeret kirken var bygget av.
I dag finner man restene av dette kapellet i sjøkanten på veien til Papagayostrendene, og som er et funn for arkeologer:

Det graves fortsatt i ruinene av kapellet. Foto: yaiza.es

Sånn ser det ut i dag:

San Marcial de Rubicón i Playa Blanca. Foto: L.I.

For å forsvare seg mot pirater og sjørøvere ble det også i sør bygget små festningstårn langs kysten. Ett av disse var Castillo del Águila, som også blir kalt Castillo de las Coloradas. Tårnet ble bygget i 1741:

Castillo de las Coloradas. Foto: Turismolanzarote.com

Bare sju år etter tårnet ble bygget ble tårnet angrepet av 400 britiske pirater fra to såkalte xebecs, store seilskuter med tre master. Soldatene som forsvarte tårnet ble drept, og tårnet ble brent ned. Deretter fortsatte piratene nordover og raserte også landsbyen Femés.
Tårnet i Playa Blanca ble bygget opp igjen så seint som i 1969.

I det samme tidsrommet som britene herjet som verst på Lanzarote hadde en engelsk kjøpmann, Thomas Wyndham  vært i byen Safi i Marokko. Han seilte i fred og ro med sin skute «Lion» over mot Lanzarote for å selge varene han hadde ombord.
Men innbyggerne på øya var så trøtt og lei av alle angrepene mot øya at de misforstod den godeste Thomas sine hensikter. Thomas ble angrepet, og mistet både skute og last.
Thomas Wyndham visste imidlertid råd; han klaget nemlig til den spanske kongen over det urimelige angrepet, og mottok kompensasjon for tapt båt og varer!
Le Testu, La Motte, Jarlen av Cumberland, Walter Raleigh…lista over franske og britiske pirater som raserte Lanzarote disse årene, var både lang og ond.

Den spanske forfatteren Antonio Rumeau de Armas har skrevet om mange av disse episodene i boka «Piraterías y Ataques Navales contra las Islas Canarias»; «Pirater og angrep fra sjøen mot Kanariøyene».

Å lese denne boken før man besøker steder som Los Hervideros (De kokende kjeler) sørvest på Lanzarote eller Mirador de Guinate i Haria nordvest på øya gjør besøket mer interessant, sier turistforeningen på Lanzarote.

Los Hervideros sørvest på Lanzarote. Foto: Lanzaroteposten

Neste fredag skal vi få besøk av 12 år gamle David Christian Hansen. Han bor i Playa Blanca, og begynner etter hvert å bli en av Kanariøyenes beste tennisspillere i sin klasse!

I dag blir det fredagspils i heimen inntil vi finner en bar eller restaurant i nærheten…kanskje neste uke?

På første gang på mange år blir det ikke en offisiell feiring av den norske nasjonaldagen på Lanzarote.
Synd, men sant. Hver og en får feire så godt de kan, på sin egen måte! Hurra…

Gratulerer med dagen!

Hilsen Ola i sola

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast