Lanzarote åpnes opp: Hva gjør vi da?
Lanzaroteposten er med i en lukket reiselivsgruppe, Club Lanza Info, som ble opprettet i 2019 av nettavisen og reisebyrået Lanzarote Information på Lanzarote.
Lederne av Lanzarote Information, Mike og Julie Cliffe-Jones har utarbeidet tre punkter som de mener er viktig for Lanzarotes fremtid akkurat nå.
Vi må huske at ekteparet Cliffe-Jones er britiske borgere, og mye av det de skriver er myntet på de over 8 000 britiske og 3 000 irske borgere som bor fast på Lanzarote.
Lanzaroteposten legger til at det i følge statistikken også bor 236 norske borgere fast på øya sammen med 118 svensker og 32 fra Finland. Danskene er av uvisse grunner ikke med i statistikken.
1. Følg lovene!
Vi må følge lover og bestemmelser som til enhver tid gjelder for å komme oss gjennom de forskjellige fasene regjeringen har satt opp. Om man er enig i de nye bestemmelsene eller ikke, betyr ingen ting; man gjør det som blir bestemt!
Enhver feil som blir gjort, enhver uaktsomhet som skjer kan sette øya tilbake flere uker. Ingen må utfordre skjebnen ved å ikke bry seg om sosial avstand og renslighet, men heller nyte de små skrittene fram mot total frihet.
2. Promoter Lanzarote!
Øya vår har aldri vært i en verre situasjon enn akkurat nå. Økonomisk vil øya visne og dø uten turister.
Vi må alle gjøre hva vi kan for å reklamere for Lanzarote til familie, venner og andre på sosiale medier og andre steder vi har sjansen til å fortelle om denne fantastiske ferieøya vår, og som nå er ett av verdens mest trygge steder.
Folk i Europa er desperate etter å finne steder de kan dra på ferie til. Denne sommeren vil de fleste dra på ferie i sitt eget land, men så kommer den kalde vinteren, og da kan Lanzarote være målet.
Bestill gjerne nå, selv om folk ikke skal reise før neste år. Da får flyselskap, reiseoperatører, hoteller og villa-eiere litt tro på fremtiden!
Den eneste tingen jeg kan tenke på som er mer smittsomt enn koronaviruset er positivitet – så spre noe av akkurat det rundt omkring!
3. Kjøp lokalt!
Etterhvert som barer, restauranter og butikker åpner må folk støtte disse. Hvert besøk hjelper.
I stedet for å kjøpe ei flaske vin som nytes hjemme, kan det kanskje være hyggeligere å stikke innom den lokale baren eller restauranten. Og man kan innta morgenkaffen ved det lokale kaffe-bakeriet…når terrassene deres åpner.
Når man er ute og handler, er det viktig å kjøpe varer som er laget på Lanzarote eller Kanariøyene. I stedet for å kjøpe varer via utenlandske nettbutikker kan det være lurt å sjekke om varen finnes på Lanzarote. Pengene man bruker på Lanzarote vil gå til å dekke lønninger, som igjen gjør at lønnsmottakerne kan bruke litt av lønnen andre steder på øya. Det er en god sirkel!
Kort fortalt: Hold deg til reglene, promoter Lanzarote, og kjøp lokalt!
Vi vet at Lanzarote først vil åpne for turister fra Spania før man tillater internasjonale turister.
Vi har sett enkelte som har kritisert denne beslutningen. Vi tror imidlertid at dette er et klokt trekk.
Vanligvis er det omtrent 50 000 turister på øya til enhver tid, men «bare» 5 000 av disse er fra Spania.
Ved å starte med 5 000 er det tilstrekkelig for at mange virksomheter på øya kan overleve. Hvis noe går galt helsemessig er færre turister noe helsevesenet på øya kan takle.
Det gjør det også lettere for myndighetene å arrangere returer til fastlandet eller de andre øyene dersom man må stenge øya igjen.
Dette vil bli som en generalprøve, med 10 prosent av de vanlige turistene.
Noen hevder at turister fra Spania knapt legger igjen penger på øya. Det er ikke sant.
Faktisk så er spanjolene øverst på lista over hvem som bruker mest penger på Lanzarote:
Dette er en oversikt over gjennomsnittlig daglig forbruk.
TOTALT = fly, hotell, forbruk på øya, deretter ORIGEN= forbruk hjemme før de drar, reisebyrå, fly osv) og EN LA ISLA= på øya (restauranter, turer, butikker osv). Dette viser at spanjolene bruker nesten åtte euro MER enn de nordiske turistene per dag på øya.
Nå blir det opp til de guidete turselskapene, bar-og restauranteierne og butikkene å fortelle spanjolene at de er til tjeneste for akkurat disse gjestene. Og har noen et hus eller en leilighet å leie ut må dette reklameres for på SPANSKE nettsider.
Går det bra med den første turist-fasen er ikke veien lang til å ønske internasjonale turister velkommen!
Lanzarote har vært gjennom tøffe tider tidligere; vulkan-utbrudd, pest, tørke, hungersnød, pirat-angrep og andre katastrofer, senest under finanskrisen i 2008 og 2009.
Innbyggerne på Lanzarote er fleksible og tilpasningsdyktige, og sammen kan vi hjelpe øya å komme seg videre etter disse trasige ukene!
