Nyheter:

Nyheter fra Lanzarote, kl.09.30, 25.april 2020

Fire nye smittetilfeller oppdaget på Lanzarote fredag og lørdag 

Her må man holde tunga rett i munnen:
Fredag og lørdag ble fire nye smittetilfeller registrert. To tidligere registrerte personer ble tatt av smittelista, da andre gangs testing viste at de var smittefri. Fire ble erklært friske.
En kvinne (70) døde på intensivavdelingen. Dette er den femte personen på Lanzarote som dør på grunn av virussmitte. Sju pasienter er lørdag innlagt på sykehuset, hvorav fire på intensivavdelingen.
Tallet på «aktive» er nå 35. 28 av disse er i isolasjon hjemme under daglig oppsyn av helsetjenesten.

I dag lørdag 25.april deles det ut gratis munnbind til barn i Tias kommune (inkl. Puerto del Carmen) som nå kan få lov til å gå ut i det fri fra og med i morgen. Kommunen melder at det IKKE er obligatorisk å bruke munnbindene. Sjekk hvor og når munnbindene deles ut HER.

Mange falske nyheter om Spanias planer for «åpning» 

Det er oppdaget mange falske nyheter på nettet om Spanias planer for «åpning». Mange av disse «offisielle» nyhetene er godt laget, på falske papirer fra myndighetene, og har blitt spredt på mange sosiale plattformer. Også aviser i Spania og  Norge har brukt disse falske nyhetene. Nå advarer myndighetene mot å spre disse falske nyhetene:

Faksemile fra Lanzarote Information

Det gjelder med andre ord å sjekke slike «nyheter» før man sprer de videre, selv om det kan være vanskelig.

Dette vet vi:
Ill: Pixabay

– Det er ennå ikke bestemt når Kanariøyene kan åpnes for utenlandske turister igjen.

– Den kanariske regjeringen har foreslått for den spanske regjeringen forskjellige tiltak som man ønsker å sette ut i livet på øyene fra 27.april og utover. Dette er fordi Kanariøyene nå er den regionen som har færrest registreringer av aktiv smitte i hele Spania. Det ventes at regjeringen i Madrid vil si sin mening om disse tiltakene søndag kveld.

VI GJØR OPPMERKSOM PÅ AT DETTE ER KANARISKE FORSLAG, SOM MAN HÅPER KAN BLI GODKJENT SØNDAG 26.APRIL.

Forslaget er delt opp i fire faser, som skal gå over fire uker. Mange detaljer er utelatt her, for det kan komme mange forandringer/tilpasninger før alt blir bestemt.

Først uke: Man ber om at voksne kan forlate hjemmet sitt til forskjellige dager og tidspunkt. Trening/jogging kan skje opp til en kilometer fra hjemmet. Noen butikker vil åpne.

Uke to: Flere butikker åpnes. Treningssentre kan åpnes, og noen strender blir tilgjengelig for gjester. Har man et annet hjem/en leilighet nr.to/feriehus, kan disse besøkes.

Uke tre og fire: Restauranter kan åpnes med 50 prosent kapasitet, deretter noen hoteller. Hotellene vil i første omgang være tilgjengelig bare for gjester fra Kanariøyene. Flykapasiteten mellom øyene vil gradvis øke.

Det understrekes at regler for sosial avstand og personlig smittevern som håndhygiene og bruk av munnbind  skal opprettholdes.

Det legges opp til en ukentlig evaluering av om lettelser på restriksjoner skal fortsette eller ikke, eller om man skal gå tilbake til forrige fase.

De som sliter mest på Kanariøyene kan søke om nødlønn

Mens man venter på at den planlagte borgerlønnen skal settes ut i livet på Kanariøyene, har regjeringen på Kanariøyene bestemt å gi nødlønn til vanskeligstilte personer og familier.
Aktuelle mottakere kan søke om pengehjelpen fra 27. april, og beløpet avhenger av hvor mange personer det er i husholdningen:
En person får 367 euro, to personer får 415 euro, tre personer 454 euro og fire personer eller flere kan få 478 euro.Målet er å gi nødlønn til 100 000 mennesker på Kanariøyene, med utbetalinger seint i mai eller først i juni.
Det var Canariajournalen som skrev om dette først.

Presidenten på Lanzarote talte til innbyggerne
President Maria Dolores Corujo. Foto: Cabildo de Lanzarote

Fredag holdt presidenten på Lanzarote, Maria Dolores Corujo en tv-sendt tale til innbyggerne på øya. Hun var stolt over hvordan innbyggerne hadde taklet stengingen av øya.
Samtidig sa hun at det ikke vil bli en økonomisk bedring på Lanzarote uten god folkehelse; altså må man sette helsen først FØR man kunne begynne å åpne opp øya igjen.

Hun fortalte videre at budsjettet for resten av 2020 må forandres til et «sosialt nødbudsjett», et budsjett som vil fokusere på sosial velferd, sysselsetting, offentlige arbeider og forsterkning av reiselivet. For å få dette til må folk blant annet i offentlige stillinger finne seg i å bli flyttet til steder hvor de trenges mest.
– Ingen av innbyggerne kommer til å bli glemt, sier presidenten.

Videre må Lanzarote nå satse på mer bærekraftig turisme, hvor kvalitet blir viktigere enn kvantitet. Masse-turismens dager er derfor over, sa presidenten fredag.

SAS har to nye avganger fra Gran Canaria

Den norske ambassaden i Madrid melder at SAS har satt opp nye avganger mellom Spania og Oslo:

Fra Oslo til Gran Canaria, med retur:
2. mai SK4697/4698 OSL-LPA-OSL
3. mai SK6372 LPA-OSL

Norske borgere som befinner seg i Spania og som ønsker å reise tilbake til Norge oppfordres til å benytte seg av disse flyvningene. Billetter kjøpes på www.sas.no.
Befinner du deg i Spania oppfordrer vi deg til å registrere deg på www.reiseregistrering.no. Dersom du er kommet hjem til Norge, ber vi om at du sletter din registering på reiseregistering.no.

Gladnyhet: Bestanden av truet fugleart øker på Lanzarote!
Egyptisk gribb. Foto: K. Nandy, commons.wikipedia.org

Den lenge utrydningstruede fuglen Egyptisk gribb, guirre på spansk har hatt et fantastisk oppsving på Lanzarote de siste årene. Nå er det registrert 74 par som hekker på Lanzarote, og ikke minst på den ubebodde øya Alegranza nord for Lanzarote. Dette er dobbelt så mange som for ti år siden.
Også på naboøya Fuerteventura er tallet på disse fuglene økende.

Direkte pianokonsert i kveld lørdag via Youtube
Luis Fernando Pérez. Foto: CACT, Lanzarote

I mars skulle den kjente spanske pianisten Luis Fernado Pérez holde en konsert i «De grønne grottene»,
Cueva de los Verdes på Lanzarote.

Konsertsalen i «Cueva de los Verdes». Foto: CACT

Konserten ble avlyst, men i kveld lørdag kl.19.30 kanarisk tid (20.30 i Norge) sitter pianisten ved flygelet i huset
sitt i Madrid og spiller det samme programmet han skulle spille på Lanzarote.
På programmet står blant annet verker av Falla, Debussy, Rachmaninov og  Granados.

Ved å klikke seg inn på videokanalen Youtube til rett tid kan man altså se og høre konserten på direkten.

Klikk HER for å komme deg inn på Youtube-kanalen. Får du problemer kan du prøve å klikke her:

VIRTUAL YOUTUBE

 

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast