Nyheter:

Sandstorm og kraftig vind på Lanzarote/Oppdatert!

Markedet i Teguise er avlyst i morgen, søndag 23.februar på grunn av været.

Kanariøyene er i dag lørdag 22.februar innhyllet i gul-brunt sandstøv fra vår nabo i øst, Sahara. Dette værfenomenet, som kalles calima skjer flere ganger i året, og gjør at himmelen blir farget grå, gul og brun, og temperaturen stiger drastisk.

Calimaen kommer når tørr og varm østavind blåser fra Afrika ut over Atlanterhavet, og tar samtidig med seg sandstøv fra Sahara. Sandstøvet gjør også at sikten kan bli dårlig, og støvet legger seg over alt. En calima kan vare fra noen timer til flere dager.

Fra verdensrommet så det slik ut midt på dagen lørdag (Lanzarote er øya lengst nord av Kanariøyene, omtrent midt i bildet):

Foto: Sat24/FB

Sånn så det ut på flyplassen lørdag:

Foto: Holidaysright/FB

Foreløpig går flyene nesten som normalt, med bare et fly som ble omdirigert til Fuerteventura. Små forsinkelser har det blitt, i følge flyinformasjonen som du kan følge HER.
Flyplassen på Gran Canaria ble stengt lørdag ettermiddag, og i følge NRK er flere hundre nordmenn «sandfast» på øya.

Universitetet i Athen har laget et kart hvor man kan følge sanddisens vandring fra Afrika og vestover:

Ill: ModeloSkyron/apalmet.es

Lanzarote finner du rett til venstre for tallet 4773.1. Vil du følge sanddisens vandring, klikker du HER.
Deretter trykker du på rubrikken INCIAR ANIMACIÓN for å se bevegelsene.

Helsevesenet på Kanariøyene anbefaler at man unngår fysisk aktivitet utendørs når calimaen er som verst. Det er lurt å holde seg inne med dører og vinduer stengte, og samtidig drikke mye vann.
Ofte blir du tørr i munnen og sår i halsen og øyene under en sterk calima. Du kan også oppleve en rar smak i munnen, og sterkere slimutvikling i nese og svelg enn vanlig.
Når det hele er over, er det bare å sette i gang med rengjøring for å fjerne det fine støvet som legger seg over alt!

Lørdag ettermiddag har nødetatene på Lanzarote (El Consorcio de Seguridad, Emergencias, Salvamento, Prevención y Extinción de Incendios de Lanzarote) sendt ut varsel om meget sterk vind fra kl.22 lørdag kveld.
Da vil det komme vindkast med en styrke på opp til 70 km/t, og noen av vindkastene kan nå 80 km/t.
Vinden vil gjøre seg mest gjeldende på den vestlige og sørlige halvdelen av Lanzarote, og øya La Graciosa nord for Lanzarote. Varslet gjelder fram til søndag kl.14.
På grunn av den sterke vinden har bystyret i hovedstaden Arrecife bestemt at alle aktiviteter i forbindelse med karnevalet er avlyst fra midnatt lørdag. Også triatlon-løpet Desafío Octava Isla på La Graciosa er avlyst i dag og i morgen.

Canariajournalen har bidratt med fakta til denne artikkelen.

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast