FredagspilsNyheter:

Fredagspils fra Lanzarote! 1.november 2019

Hola!

Denne uka har det vært godt og varmt på Lanzarote! Mange av dagene nådde vi over 30 grader, og på kveldene var det t-skjortetemperatur. Tirsdag hadde landsbyen Teguise på Lanzarote 31 grader, som var Spanias fjerde høyeste temperatur den dagen Kaldest var det i Playa Blanca med 26 grader…

I går torsdag sendte det spanske værinstituttet AEMet ut et gult varsel om sterk vind på alle Kanariøyene UNNTATT Fuerteventura og Lanzarote:

Ill: AEMet

Lanzarote lyser grønn og fin øverst til høyre på kartet…vel, det blåste litt her også, mens det blåste stiv kuling i kastene på Tenerife og Gran Canaria.

Dette flagget med tegning av en manet på har dukket opp på forskjellige strender på Lanzarote denne uka:

Pass på!

Dette betyr at det er maneter i vannet, så folk må være forsiktig! Flagget er blant annet oppe på Playa Grande i Puerto del Carmen, La Garita i Arrieta, Las Cucharas i Costa Teguise, og på bystranda El Reducto i Arrecife.

I dag fredag er det Allehelgensdag på Lanzarote, en helligdag hvor skoler, banker og offentlige kontorer har stengt.
På spansk kalles dagen Día de todos los Santos, og i dag, i morgen og søndag besøkes kirkegårdene av slekt og venner som skal minnes sine nærmeste som hviler der.
De fleste kirkegårdene på øya har de siste dagene blitt rengjort og forskjønnet med blomster, og vil være åpne fra kl.08.00 til 20.00 hver dag denne helga. Det meldes også om at flere av kirkegårdene vil spille sakral musikk i bakgrunnen.

Kirkegården i Teguise er gjort klar for allehelgensdag. Foto: teguise.es

Onsdag denne uka besøkte den spanske kongen, Felipe VI Lanzarote. Han åpnet utstillingen
«Cesar Manrique. Es un placer», På norsk betyr dette «Cesar Manrique. Det er en glede».

Cesar Manrique. Foto: CM Fundación

Es una maravilla! sa kongen om utstillingen; det er fantastisk!
Utstillingen er en hyllest til den lokale kunstneren Cesar Manrique som ville ha fylt 100 år i april hvis han hadde levd. Over 400 offentlige og private bilder er utstilt, og 17 forskjellige videoer vises i lokalet som er på hele 1600 m2. Utstillingen er åpen for publikum i Fundación Cesar Manrique-senteret i Tahiche fram til 26.april 2020, hver dag fra kl. 10-18.

Celine Wilberg Refsnes fra Oslo har sendt Lanzaroteposten en flott video fra da hun med familie og venner ferierte i Playa Blanca. De hadde oppdaget de fantastiske kulpene bare noen minutters kjøring fra Playa Blanca.
Selv skriver hun dette om stedet:

–  Parker ved det uferdige hotellet og gå østover på en lite tydelig sti. Du må klatre ned to nivåer, og her gjelder det å vite hvor du skal gå. Du bør ikke være dårlig til beins for å prøve deg ned her. Men når du først kommer ned, så er det verdt slitet. For en fantastisk vakker natur! Grønt vann og mange flotte fisker å dykke etter. Varmt vann i kulpene. Her er det bare å nyte det vakreste Lanzarote har å by på!

 

Stine E, som bor og jobber i Playa Blanca kommer med en liten advarsel på Facebook:
-Man skal aldri gå ut i havet (i dette området). Det er fryktelig sterke understrømmer der, og hvert år er det folk som forsvinner fordi de har falt ut i vannet mens de fisker…

Lanzaroteposten skrev i august om den berømte parkeringsplassen i bakken mellom hotellene Vistamar og Lanzamar like ved Las Vistas i Puerto del Carmen, en bakke som var full av hull og ødelagt asfalt. Dette er kommunal grunn, og hotelleierne hadde klaget i mange år på forholdene som gjorde at folk hadde skadet seg etter å ha spasert over parkeringsplassen. Biler hadde også fått hard medfart. Turistbladet Gazette Life skrev også om dette:

Det hjalp å klage; nå er plassen asfaltert med nye oppmålte parkeringsplasser. Se så fint det ble!

Koret «Alegria» starter snart opp med sine øvelser på Sjømannskirken i Puerto del Carmen. Fra dirigenten, Vidar Rustan har denne beskjeden kommet:

Kjære korsangere!
Det er høst, snart vinter. Solen skinner i Vestfold, men det er kaldt i dag. Snart skal det regne igjen.
Da er det godt å tenke på at vi, etter planen, lander på Lanzarote førstkommende mandag.
Mandagen etter, den 11. november kl. 19.00, starter kor-sesongen opp igjen på Sjømannskirken(Kaffe kl, 18.30 – håper vi!)
Vi rekker bare denne øvelsen før vi skal være med på en samling i regi av Nordisk forening på Las Vistas fredag den 15. november. Det må bli en blanding av korsang og allsang med stoff vi kjenner fra før. Vi satser på å synge på terrassen der oppe. Inger og Per Oscar Berg har lovet å akkompagnere oss.

«Alegria» synger i 2018

Vel møtt til gamle og (eventuelt) nye sangere!! Visste du forresten at «Alegria» betyr LYKKE på spansk? Bli lykkelig, bli med og syng!

Og mens vi venter på at korøvelsene skal begynne, forteller daglig leder Ingrid om de andre aktivitetene på Sjømannskirken:

I dag fredag 1. november er det spasertur i kirkens nabolag kl 1100. I morgen lørdag er det som vanlig grøt kl 1300, og det blir nok åresalg også.
Søndag kl 1800 er det gudstjeneste med kirkekaffe etter gudstjenesten. Tirsdag er det trim kl 1200 og varm lunsj kl 1300. Aktivitetsgruppen møtes onsdag kl 1030.

Torsdag kl.18 vil Ingvar Bogetveit fortelle om motstandsmannen Boy Rist og delvis ukjent norsk krigshistorie. Du vil også få høre hele historien om helsesenteret Playa Marina på Lanzarote som ble bygget av Boy Rist og hans kone Jenny Tousgaard.

Ingvar Bogetveit med sine to barn; Aleth Endrine og Erik Boy

Dette blir en spennende kveld, og selvsagt blir det kaffepause med åresalg. Du kan lese om motstandsmannen Boy Rist og hans gode forhold til Lanzarote i Lanzarotepostens artikkel ved å klikke HER.

Fredag er kirken stengt, for da arrangerer Nordisk forening og Sjømannskirken båttur til naboøya La Graciosa. Dette er en del av jubileumsfeiringa til Nordisk forening og Sjømannskirken, som begge er 30 år i år. Det kommer mer! Det er ikke for sent å melde seg på til båtturen, enten til kirken: iam@sjomannskirken.no eller
telefon 0034 686 943 931 eller på liste på disken. Du kan også melde deg på til Nordisk forening: nordiskforening@gmail.com , Liv Jensine Gundersen, tlf 0047 971 94 033 eller Bjørg Mølleplass i Playa Blanca,
tlf 0047 909 04 872. Turen koster 45 euro, og da er buss, båt og lunsj inkludert!

Sjømannskirken på Lanzarote er åpen tirsdag til fredag fra kl.11-16, lørdag fra 11-15, og søndag i forbindelse med gudstjenesten. Kirken ligger i senteret Puerto Cinco, rett over gata for Hotel Cinco Plazas i Puerto del Carmen. Tar du taxi til kirken ber du om å bli kjørt til Hotel Cinco Plazas.

Nordisk Forening fortsetter med sine populære aktiviteter:

Mandag kl.12 kastes det hestesko på stranda Playa Grande i Puerto del Carmen. Siste uke var det igjen Hans Langeland som traff pinnen flest ganger. Tirsdag kl.20 er det igjen quiz på Las Vistas i Puerto del Carmen. Hjernejoggen ledes av Morten D, og siste uke var det laget «Livsnyterne» som vant. 34 deltakere møtte opp.

Neste torsdag arrangeres igjen en gå-tur i naturen på Lanzarote.

Turleder Terje Nøttveit forteller at deltakerne møtes ved kirken i landsbyen Ye nord på Lanzarote kl.11.
Derfra går man nordover gjennom et landbruksområde, krysser veien til utsiktspunktet El Mirador og videre mot det høyeste fjellet i nord, 483 meter o.h. Videre fortsetter vi til vi er på «landsbyen Orzolas tak», hvor det blir en pause før returnerer til bilene. Turen er på sju kilometer, og er lett til middels krevende.
Husk gode sko, vann, niste og godt humør. Deltakerne anbefales å snakke sammen om skyss; gode steder for det kan være quizen på tirsdag eller fredagspilsen på Las Vistas.

Vi var godt og vel 60 gjester på siste ukes fredagspils! Vi møtes i kveld fra kl.19 og utover på Las Vistas i Puerto del Carmen. Er du på øya er du hjertelig velkommen!

Gordon E i Trondheim fyller år i morgen lørdag. Merethe T i Playa Blanca feirer dagen sin torsdag. Gratulerer med dagen!

Ei god helg og ei fin uke ønskes dere alle fra Ola i sola!

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast