Nyheter:

Nyheter fra Lanzarote, uke 41, 2019

Lanzarote var eneste øya på Kanariøyene med økning av turister i august. Nå sliter flere hoteller

Igjen var Lanzarote den eneste øya som opplevde en økning av tallet på turister i august. Økningen var på totalt 5,6 prosent i forhold til august i fjor. Det irske markedet økte med nesten 18 prosent, og det britiske markedet økte med over 14 prosent. Turister fra Frankrike økte med over 9 prosent, og 10 prosent flere spanske turister kom til Lanzarote sammenlignet med året før.
Totalt har mengden av turister til Lanzarote de åtte første månedene økt med over 3 prosent i forhold til samme periode i fjor.
Turistministeren på Lanzarote uttrykker bekymring for de neste månedene etter at det britiske selskapet Thomas Cook gikk konkurs, men sier at styrken og kvaliteten på Lanzareote vil bidra til at øya kommer seg så raskt som mulig etter konkursen.
Som Lanzaroteposten har skrevet om tidligere er det kommet løfter fra den britiske ambassadøren om at ubetalte regninger som Thomas Cook etterlot seg vil bli dekket av den britiske stat. Nå planlegger turistmyndighetene på Kanariøyene også at moms og arbeidsgiveravgift for berørte reise-og hotellselskaper utsettes, og en planlagt turistskatt blir trolig også utsatt. Andre fordeler kan også bli gitt til flyselskap som overtar ruter etter Thomas Cook.

Det er tre hoteller på Lanzarote som nå er veldig berørt av konkursen til Thomas Cook i følge Canariajournalen:
Hotel Ficus i Costa Teguise har angivelig søkt om lønnstøtte fra myndighetene i to måneder for sine 50 ansatte. H10 Lanzarote Princess i Playa Blanca med 800 senger har fått belegget redusert til 55 prosent. Arbeidsstyrken på 150 personer skal angivelig kuttes med 15 prosent. HD Beach Resort i Costa Teguise fornyer ikke arbeidskontrakter for nesten halvparten av de 70 ansatte.

Det britiske flyselskapet jet2 skal fly 40 000 flere turister til Lanzarote
Britiske Jet2 øker sine ruter til Lanzarote. Foto: commons.wikimedia.org

Som Lanzaroteposten skrev i sin forrige nyhetsoppdatering øker det britiske lavprisselskapet jet2 sine turer til Lanzarote. Nå sier selskapet at det setter inn 40 000 ekstra seter fra byene Belfast, Birmingham, East Midlands, Edinburgh, Glasgow, Leeds, Manchester og Newcastle denne vinteren. Turister kan kjøpe bare flybilletter via jet2.com, eller pakketurer gjennom turoperatøren jet2holidays.com .

To personer dømt til fengsel for å ha tatt penger av flyktninger på vei til til Lanzarote

To personer ble dømt til to og et halvt års fengsel for å ha «ledet» en gruppe på 29 flyktninger fra Agadir i Marokko til Famara på Lanzarote i september 2018. Flere av flyktningene var barn. Da båten nærmet seg land på Lanzarote ble den stoppet av sjøredningstjenesten, og flyktningene ble trygt tatt inn til land. Deretter ble de to som «ledet» gruppen tatt av politiet. De to ble nå dømt i en rettssal i Las Palmas for å ha brutt flere sikkerhetsbestemmelser underveis ved ikke å ha tildelt flyktningene redningsvester, for å ha tatt penger av passasjerene, og for å ha reist til et annet land uten de riktige papirene.

Vannverket Canal Gestión forbereder seg på kraftig regn
Fra flommen i Costa Teguise i 2017. Foto: Facebook

Av erfaring vet de fleste som bor på Lanzarote at det i løpet av høsten og vinteren kommer et par-tre dager med kraftig regn. Resultatet er som regel flom i mange av gatene, særlig i hovedstaden Arrecife. Derfor har vannverket Canal Gestión, leverandøren av avsaltet vann på øya begynt med sitt forebyggende arbeide for å unngå flom og problemer med avløpene. I hele oktober skal over 100 kilometer med avløpsrør sjekkes, og over 300 rister skal renskes for løv og annet avfall. Dessuten skal de 12 pumpestasjonene i hovedstaden oppgraderes. Dessuten oppfordres huseierne om å sjekke avløpsrørene på egne eiendommer slik at de kan ta i mot store vannmengder.

Regjeringen gir økonomisk støtte til lokale butikker
Lokale butikker får økonomisk støtte fra regjeringen. Foto: Cabildo

Regjeringen på Lanzarote, Cabildo har bevilget 120 000 euro for å stimulere små lokale butikker til fortsatt drift. Det er ingen hemmelighet at de mindre butikkene på Lanzarote lider av konkurransen fra de større shoppingsentrene. Derfor gir regjeringen nå støtte til promotering og markedsføring av den lokale handelen. Hovedstaden Arrecife får mest med 42 500 euro, 6200 euro gis til Haría, 13 700 til San Bartolomé, 12 000 til Teguise, 26 900 Tías, 5 700 Tinajo og 13 000 euro går til den lokale handelen i Yaiza kommune.

Bingolokale i Arrecife stengt
Foto: Pixabay

Fredag kveld ble en ulovlig bingovirksomhet i hovedstaden Arrecife stengt. Det viste seg at virksomheten ikke hadde de nødvendige lisenser for spill, og etter klager fra naboer dukket altså politiet opp. Dermed ble lokalet stengt, og 60 slukørede bingospillere måtte gå hjem uten å få fullført kveldens innkjøpte brett. Kveldens inntekter ble beslaglagt, og driverne kan nok vente seg straff i form av bøter.

Flo sjø skapte problemer i Jameos del Agua
Denne dammen gikk over sine bredder siste uke. Foto: CACT

Den lille dammen i Jameos del Agua-grotten nord på Lanzarote (med albino-krabbene) gikk over sine bredder siste uke. På grunn av kraftig flo måtte besøkende i grotten vasse i vann til langt opp på leggen da de fulgte stien langs dammen.

Utvidelsen av havna i Playa Blanca ligger foran tidsplanen

Arbeidet med å utvide havneområdet i Playa Blanca sør på Lanzarote ligger tre måneder foran tidsplanen. Når arbeidet er ferdig vil det være mulig for mindre cruiseskip å legge til kai der. Siste uke kom den siste pongtongen på plass, noe som ble behørig feiret. Arbeidet med den nye kaia skulle være ferdig tidlig i 2021, men nå ser det ut til at kaia kan ferdigstilles mot slutten av 2020.

Beste nordmann på 24.plass totalt i Ironman i Playa Blanca

Den eneste norske deltakeren i lørdagens Ironman i Playa Blanca var Erlend Skippervik Sætre  fra Tana. Han kom på 19.plass i proff-klassen med tiden 4:03:56, ble nr.24 i herreklassen og tok også 24.plassen totalt av 751 deltakere. Vinner i dameklassen ble britiske Emma Pallant på 4:08.14, og herreklassen ble vunnet av tyske Fredric Funk på 3:35:00. Gratulerer!

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast