forbrukerNyheter:

Bilskilt i Spania

Inntil år 2000 hadde Spania et såkalt regionalt skiltsystem for biler og motorsykler. På Lanzarote var bokstavene GC først på bilskiltene, (øya Gran Canaria var jo størst, må vite!), i Madrid hadde bilene bokstaven M først på skiltet, Barcelona B og så videre. Etterhvert gikk de tomme for ledige bilnummer både i Madrid og Barcelona, så et nytt system ble innført ved inngangen til år 2000.

Systemet er ganske enkelt; fire tall og tre bokstaver. Ingen vokaler brukes, og bokstavene Ñ og Q brukes heller ikke for å unngå å bli forvekslet med N og O. Skiltene for private kjøretøyer har svarte tall og bokstaver på hvit bakgrunn, og har også EU-flagget med bokstaven E for España.

Foto: Pixabay

Det første skiltet i år 2000 startet opp med 0000 BBB. Så snart 9999 BBB var nådd, skiftet man til 0000 BBC, og slik fortsatte man.
Det er ingen tidsbegrensning, så man kan ikke helt bestemme bilens alder etter nummerskiltet. Bokstaven K har vært først på nye bilers skilt på Lanzarote i over to år nå, og først i disse dager har de første nye bilene med L dukket opp.

Blå bilskilt for drosjer

De ekte drosjene har blå skilt på Lanzarote.

I 2018 bestemte myndighetene at alle drosjene skulle ha blå bilskilt, slik at folk kunne se at dette var en «ekte» taxi, og ikke en bil fra Uber eller såkalte pirattaxier. Drosjeeierne har et år på seg til å skifte bilskilt, og mange venter til absolutt siste frist med å bytte.

Andre uvanlige skilt

Offisielle biler har egne bokstaver først i sine bilskilt. Hæren bruker ET (Ejército de Tierra) , Marinen FN (Infantería de Marina), og det nasjonale politiet bruker CNP (Cuerpo Nacional de Policía).

Biler fra de forskjellige lands ambassader kjører rundt med CD-skilt (Corps Diplomatique), og biler som er registrert som «klassiske biler» har H først på skiltet (for Históricamente).

Foto: Facebook

Mange biler på Lanzarote har skiltet SP under eller ved siden av bilskiltet sitt. Det betyr IKKE at bilen er fra SPania, men at bilen er Servicio Publico, i publikums tjeneste, som for eksempel drosjer og busser.

Den eneste bilen som kan kjøre på spanske veier UTEN bilskilt er bilene som kjøres av den spanske kongen. Hans biler har røde skilt med hverken bokstaver eller tall, men har i stedet et bilde av en gyllen krone.

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast