FredagspilsNyheter:

Fredagspils fra Lanzarote! 21.juni 2019

Hola!

Fra og med i dag fredag meldes det om en hetebølge som vil sige inn over Lanzarote. Det vil bli 28 grader i dag, og i helga øker temperaturen, sier AeMet, det spanske meteorologiske instituttet. Vi står han av!

La oss oppklare et par misforståelser:

Noen lesere klager over at de får samme artikkelen fra Lanzaroteposten flere ganger på sin Facebookside.
Dette er fordi artiklene fra Lanzaroteposten legges ut på tre-3 Facebooksider:

LanzarotepostenLanzarote er best , og på siden  Lanzarotevenner.

Har du «abonnert» på alle sidene, ja, da får du flere utgaver av samme artikkelen omtrent samtid inn på din Facebookside. Håper dette forklarer hvorfor det blir sånn.
Ikke alle er på Facebook, og man trenger ikke være der for å lese Lanzaroteposten. Lanzaroteposten er en egen nettside, akkurat som vg.no og nrk.no: www.lanzaroteposten.com .

Så er vi dessverre i gang igjen: I serien «Biler som velter på Lanzarote, tilsynelatende uten grunn» har vi nå kommet fram til bilvelt nr.96 og 97:

Foto: El Chaplon

Denne bilen veltet søndag på veien LZ-2 mellom Yaiza og Playa Blanca sør på øya. Ombord i bilen var også to barn, men i følge politiet gikk det bra med alle passasjerene, og de ble kjørt til legevakten for en sjekk.

Natt til tirsdag veltet bil nr. 97 på veien mellom Mala og Arrieta nordøst på Lanzarote.

Foto: Ingvar Rist Bogetveit

Det vites ikke hvordan det gikk med sjåfør og eventuelle passasjerer. Takk til Ingvar Rist Bogetveit for observasjonen og bildet!

Denne uka har 80 dykkere fra forskjellige dykkerklubber i Puerto del Carmen vært med på dugnad:
Havnebassenget i Gamlebyen ble støvsugd for søppel, og dykkerne fant på en dag over 3000 kilo med batterier, mobiltelefoner, flasker, kjettinger , kjøttkverner (!) og hundrevis av kilo med plast!

Noe av søplet funnet i havna i Puerto del Carmen. Foto: Diario de Lanzarote

Puerto del Carmen har fått to nye skulpturer som skal vise at byen er en fiskelandsby.

Dette monumentet står i rundkjøringen i Matagorda, ved innkjøringen til Puerto del Carmen. Foto: El Chaplon

I den andre enden av byen er det satt opp to «marine skulpturer», fisker i rundkjøringen ved Biosfera shoppingsenter. Kunstneren er María Dolores Acosta, en ung lærer ved kunstskolen Pancho Lasso i hovedstaden Arrecife.

I dag fredag 21.juni er det årets lengste dag, og kalles sommersolverv. På spansk kalles dagen Solsticio de Verano, og markeres blant annet ved Pirámides de Güímar på Tenerife, Thor Heyerdahls pyramidepark og museum. Pyramideparken ble gravd ut og anlagt av Thor Heyerdahl i landsbyen Güimar på 90-tallet, og ble åpnet for publikum i 1998.
I kveld fredag kl.18.30 kan de besøkende se solnedgangen to ganger (!) bak to nærliggende vulkanske fjelltopper fra den høyeste pyramiden i parken. Her ser vi hvordan folk forberedte seg til å se dette naturfenomenet i fjor:

Sommersolverv på Tenerife. Foto: Pirámides de Güímar
Sommersolverv på Tenerife. Foto: Pirámides de Güímar

​Du kan lese mer om Pyramideparken på Tenerife i en artikkel Dagbladet har laget HER.

I kveld fredag inviterer Tias kommune alle pensjonister i kommunen til sankthansdans i eldresenteret i Puerto del Carmen. Kl.19 settes musikken i gang, og alle er hjertelig velkommen. Gratis adgang!

I morgen lørdag 22.juni markeres Alzheimers-dagen på Lanzarote.

Arrangementet foregår på Lanzarote A Caballo litt sør for Puerto del Carmen fra kl.10 til 16. Det blir loppemarked, salg av håndverksvarer, levende musikk og salg av mat og drikke. Inntektene går direkte til AFALF, foreningen for familier på Lanzarote og Fuerteventura som er berørt av sykdommen Alzheimer.

Lørdag feirer den populære restauranten Hi-Life i Puerto del Carmen hele sju år! Gamle og nye gjester inviteres til fødselsdagsfest:

Du kan bestille bord via Facebook eller på telefon (0034) 928 51 22 58.

Denne helga feires den katolske høytiden Corpus Christi på Lanzarote, Kristi legemsfest, en høytid som markerer Kristi tilstedeværelse.
På Lanzarote vil hundrevis av mennesker i morgen lørdag gå ut på gatene og lage alfombras de sal, tepper av salt i fantastiske farger. Saltet er hentet fra lokale produsenter på øya, som Salinas de Janubio i Yaiza  i sør og Salinas de Los Cocoteros i Guatiza i nord.

Ett av saltteppene på Lanzarote

Søndag vil så menighetene gå over saltteppene som en del av feiringen etter gudstjenesten.

Her er en oversikt over hvor du kan se disse fantastiske saltteppene på Lanzarote:

Arrecife: Plaza de Las Palmas, Haría: Calle Encarnación Rodríguez, like ved Plaza de Haría (torget),
San Bartolomé: Calle Párroco San Martín, San Simón og Plaza León y Castillo, Teguise: Plaza de los Leones,
Tías: C/ Victor Fernandez Gopar, ved San Antonio-kirken. Saltteppene lages fra kl.16 lørdag, og prosesjonen starter kl. 12.30 søndag.
Sånn så det ut i hovedgata Avenida Central i Tias under Corpus Christi i fjor:

Tinajo: Plaza de San Roque og Yaiza: Plaza de Nuestra Señora de Los Remedios.

Dette er programmet for Tias:

Men søndagen er så langt fra ferdig!

Senere på kvelden feires sankthans flere steder på Lanzarote.

Fra fjorårets sankthansbål i Puerto del Carmen

Sankhansaften søndag 23.juni er den eneste dagen det er lov å tenne bål på øya, og markeres blant annet i Puerto del Carmen, Playa Blanca, Costa Teguise, Arrecife og ikke minst i Haria, landsbyen i nord hvor San Juan er byens skytshelgen.

Tusenvis av mennesker samles i Haria denne kvelden, og det blir dans og musikk. Man har også som regel ei dukke i toppen av bålet, som representerer djevelen. Når bålet er på sitt laveste kan vi se både voksne og barn som hopper over bålet og roper» bort med heksene!»

Her er en video fra feiringen i Haria i fjor. Husk lyd!

I Puerto del Carmen er  det tradisjonelt bål på parkeringsplassen ved Playa Chica (Dykkerstranda) søndag kveld, og der spiller to lokale folkemusikkorkester, Pal´Porrón og Son del Norte fra kl.20.30. Det blir også servert grillmat til alle:

Vi var fem gjester på fredagspilsen siste uke, og det var også siste gangen Sjømannskirkens prestepar Rose-Marie og Per Roald var der. De reiser hjem til Norge i dag, og Lanzaroteposten takker for godt samarbeide i året som gikk. Lykke til videre! Men vi andre møtes igjen fra kl.19 i kveld på Las Vistas i Puerto del Carmen!

Øistein S i Oslo fyller år i dag fredag. Fred B på Hamresanden feirer dagen sin tirsdag, og min gode venn Else Marie M i Larvik fyller år onsdag. Gratulerer med dagen!

Ei god helg og ei fin uke ønskes dere all fra Ola i sola!

 

 

 

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast