Nyheter:

Nyheter fra Lanzarote, uke 1, 2019

Nyttårsbarnet på Lanzarote ble født kl.00.20 1.januar

Nyttårsbarnet på Lanzarote ble født kl.00.20 1.januar, og var i følge avisene en velskapt gutt som veide 3 340 gram.

Fødselen skjedde på det offentlige sykehuset Hospital General i Arrecife, og var den andre på Kanariøyene i 2019. Kl.00.00 ble ei jente født på Gran Canaria.

Politiet melder om en rolig feiring av det nye året på Lanzarote. 12 personer måtte ha medisinsk hjelp av forskjellige årsaker.

Båt med flyktninger til Lanzarote
Foto: El Chaplon

En båt med 24 flyktninger kom til Charco del Palo på Lanzarotes østkyst fredag kveld. Blant flyktningene var det tre barn. Pateraen (flyktningbåten) ble møtt av en redningsbåt fra myndighetene, og de 24 ble deretter fraktet til hovedstaden Arrecife. Der fikk flyktningene mat, tepper, klær og sko av det lokale Røde Kors. Om flyktningene blir sendt videre til flyktningmottak på noen av de andre øyene er usikkert; det er nemlig fullt i alle mottakene.

19 langtidsledige fikk jobb i Haria
-Vi har fått jobb! En glad arbeidsgjeng i Haria. Foto: El Chaplon

I desember fikk 19 langtidsledige i Haria nord på Lanzarote tilbud om å jobbe for kommunen. Gruppen fikk en åtte måneders kontrakt for blant annet å arbeide med administrative oppgaver, mens andre skal drive og vedlikeholde sportsanleggene og kommunale bygg. Dette sosiale sysselsettingsprogrammet (Programa Extraordinario de Empleo Social ) koster 200 000 euro, som dekkes av den kanariske regjeringen. Etter endt kontrakt kan man bli fast ansatt i kommunen.

Spania øker minstelønnen med 22 prosent i 2019

Den spanske regjeringen har meldt at i budsjettet for 2019 ligger det en økning av minstelønnen på 22 prosent. Dette er den største økningen på 40 år. Dette betyr at netto minstelønn går opp fra 733 euro til 900 euro i måneden.
Det er også meldt om økte pensjoner, økt ledighetstrygd og gratis barnehageplass for barn opp til tre år gamle. Den spanske regjeringen er en mindretallsregjering fra partiet PSOE (det sosialistiske partiet), og har derfor fått støtte fra blant annet det nye partiet Podemos for å få gjennom de nye satsene. Tilsammen vil økningen koste over fem milliarder euro i året.

Rekordhøyt budsjett for de offisielle turistsentrene godkjent for 2019

CACT, Sentrene for kunst, kultur og turisme på Lanzarote har godkjent et budsjett på 32 millioner for 2019. Dette er en økning på åtte prosent fra året før.
Det er satt av ni millioner euro til investeringer i 2019. Blant annet skal sentrene MIAC- Castillo de San José/ Museet for samtidskunst i Arrecife, Monumento al Campesino (Bondemonumentet), Mirador del Rio og nasjonalparken Timanfaya rustes kraftig opp. Over en million euro er også satt av til bevaring av kunst som spesielt er laget av Cesar Manrique. Kunstneren fra Lanzarote ville ha fylt 100 år i 2019.

Asfalt på La Graciosa
Asfalt på La Graciosa. Foto: Conocer Lanzarote

De første gatene på øya La Graciosa nord for Lanzarote har nå fått asfaltdekke. I første omgang er det hovedgata i landsbyen Caleta del Sebo som er asfaltert. I følge Facebooksiden Conocer Lanzarote er det ikke alle som setter pris på dette; de vil heller ha de tradisjonelle grusveiene tilbake.

NB! Denne meldingen kom på Dia de los inocentes, Spanias «1.april» som er 28.desember…så meldingen er «aprilsnarr»! Altså INGEN asfaltering på La Graciosa!

Hvor mange mennesker bor det egentlig på Kanariøyene?
Folk på Lanzarote. Foto: El Chaplon

Ved årsskiftet kommer det stadig nye statistikker om Kanariøyene og de som bor der. Det nasjonale statistikkinstituttet INE forteller at det per 31.desember 2018 bodde 149 183 mennesker på Lanzarote. Det er
over 50 000 flere enn i år 2000, og 10 000 flere enn i 2008. Fremdeles er det Tenerife som er den mest befolkede øya med over 900 000 innbyggere, og Gran Canaria har nesten 850 000 innbyggere. På naboøya vår, Fuerteventura bor det nå 113 000 innbyggere. Totalt bor det 2 127 685 personer på Kanariøyene.

Den internasjonale skolen i Costa Teguise samlet inn 400 kilo mat
Her ser vi innsamlingskomiteen ved AIS i Costa Teguise. Foto: La Voz de Lanzarote

Den internasjonale skolen i Costa Teguise, Colegio Arenas Internacional samlet inn 400 kilo matvarer, 200 forskjellige leker og toalettsaker til de som trengte det mest på Lanzarote i desember. Innsamlingen foregikk i uken før jul, og involverte alle skolens elever, lærere og foreldre. Mottaker var den katolske institusjonen «Calor y Café» i Arrecife, ei varmestue i hovedstaden som drives av katolske nonner. Du kan lese mer om skolen HER.

Svenske «Europe» spiller på Gran Canaria og Tenerife i mars

Mange husker hiten «The Final Countdown» fra 80-tallet? Nå kan du oppleve den igjen, enten på Gran Canaria 22.mars eller Tenerife 23.mars. Billetter kan man kjøpe på nettet HER.

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast