25.september 1992: César Manrique er død

Tirsdag 25.september er det 26 år siden Lanzarotes store kunstner døde i en tragisk bilulykke.
César Manrique ble 73 år gammel.

César Manrique hadde denne dagen jobbet i sitt tidligere hjem i Tahiche (som senere ble Fundación César Manrique) for å gjøre ferdig arbeider som skulle brukes på Verdens turistdag litt senere.
Den 73 år gamle Manrique var nå på vei til sitt hjem i Haria som han hadde bodd i de fire siste årene. Han hadde bare kjørt et par hundre meter da han ble truffet av en annen bil i veikrysset ved huset.

Fra dødsulykken 25.september 1992. Foto: La Voz de Lanzarote

César Manrique kjørte sin Jaguar, og den andre bilen var en Toyota 4×4. Kollisjonen gjorde at César Manrique ble sittende fast i bilen sin med alvorlige skader. En ambulanse som var i nærheten ble raskt dirigert til ulykkesstedet, mens andre fikk Manrique ut av vraket. Dessverre var det ikke mulig å berge livet hans, da skadene var for omfattende. Han ble derfor erklært død ved General Hospital kl.15 på ettermiddagen, en time etter at ulykken hadde skjedd.

En britisk borger, Angie Webster kjente César Manrique, og har fortalt til den britiske nettavisen Lanzarote Information flere fakta rundt Manriques død.

Manrique hadde nylig blitt operert for grå stær, og hadde forbud mot å kjøre bil. Regjeringen hadde gitt ham en sjåfør, men denne sjåføren ble syk og møtte ikke opp. Dermed bestemte Manrique seg for å kjøre selv.
Veikrysset ved huset var overgrodd av busker som gjorde det vanskelig å se andre biler.
Angie Webster kom til ulykkesstedet ganske raskt, og var den som skrev om ulykken i britiske aviser.

Bilulykker og den stadig økende trafikken på øya var faktisk noe César Manrique hadde snakket om:
Han var bekymret for at det ble flere biler på øya, og hadde jobbet for å få regjeringen til å bygge flere rundkjøringer i travle veikryss.

Stedet hvor César Manrique mistet livet er i dag markert med en såkalt vindleke, en skulptur konstruert av César Manrique. Den kalles Fobos og står midt i rundkjøringen.

Fobos, vindskultpturen i Tahiche. Foto: L.I

Det siste året har skulpturen vært demontert for reparasjon og vedlikehold.

César Manrique er gravlagt på kirkegården i Haria.

César Manriques grav i Haria. Foto: L.I.

25.september 1992 var en trist dag for Lanzarote. César Manrique var viktig i utformingen av Lanzarotes bærekraftige turistpolitikk, og øya ble et sted hvor turisme og miljø kunne gå hånd i hånd. Dermed ble Lanzarote unik i forhold til de andre Kanariøyene.

César Manrique utenfor sitt hjem i Haria.

Vi har mye å takke César Manrique for. Hans arv lever i beste velgående på Lanzarote, og vi finner mange av hans gjerninger i dagens Lanzarote. Stiftelsen Fundación César Manrique fortsetter å representere ham, og passer på at nye prosjekter på øya følger César Manriques ideer.

César Manriques hus i Haria er åpent for publikum. Les mer HER.

Neste år, 24.april 2019 ville César Manrique fylt 100 år. Derfor vil kunstneren bli behørig hyllet på Lanzarote i hele 2019.
Regjeringen gikk tidligere i år ut til innbyggerne på Lanzarote og etterlyste forslag på hvordan øya skal markere jubileet. Per i dag er det kommet inn 173 forslag, hvorav 160 er «ferdige» prosjekter og 13 er ideer. En jury vil gå gjennom forslagene, og tre vil bli valgt ut og finansiert av regjeringen. Hvert brukte forslag får 100 000 euro.

Siste frist for å sende inn et forslag er 11.oktober 2018. Les mer på jubileets nettside HER.

Det er allerede bestemt at karnevalet i hovedstaden Arrecife neste år vil være i César Manriques ånd, og noen av hans arbeider vil bli trykket på plakatene.

Lanzaroteposten skrev om jubileet HER.