FredagspilsNyheter:

Fredagspils fra Lanzarote! 15.juni 2018

Hola!

Lanzarote opplevde de kjøligste mai-temperaturene siden 1992, skriver det spanske meteorologiske instituttet AEMET. På Gran Canaria har det ikke vært kjøligere i mai siden 1989.
Det viser seg at gjennomsnittstemperaturen»bare» var 1,2 grader under det normale, knapt nok følbart for oss som tilbrakte mai på solskinnsøya. Flere morgener lå det et grått skydekke over de nordlige delene av Lanzarote, et værfenomen som de lokale kaller «panza del burro», eselmage, på grunn av at skyene har samme farge som magen til et esel. Så da vet vi det!

I dag har vi kommet til bil nr.65 i serien «Biler som velter på Lanzarote, tilsynelatende uten grunn«:

Foto: Diario de Lanzarote

Denne bilen havnet utenfor veien like ved landsbyen Mancha Blanca lørdag morgen. I følge politiet slapp sjåføren uskadd fra runddansen!

Det nærmer seg sommer og ferie for mange, og mange vil bruke mobiltelefonen som kamera for video eller bilde. Som jeg har nevnt et par ganger før, her er min guide til perfekte resultater: 

  1. Hold mobilen horisontalt.
  2. …ja, det var i grunnen det hele. Altså slik:

Holder du mobilen vertikalt når du filmer eller tar bilder, får du to svarte felt på hver side av filmen eller bilde når disse vises på en datamaskin. Da ser det slik ut:

Ikke pent.

Det blir en rekordavling når det gjelder vindruer på Lanzarote denne sommeren!
Det er det offisielle vinrådet på Lanzarote som forteller dette, og de mener at rekorden fra 2015 vil bli slått.

Druer fra Lanzarote

Været på Lanzarote så langt i år har kanskje ikke vært helt topp for turistene, men for vindruene har været vært helt perfekt. På grunn av dette tror vindrueekspertene at avlingene vil passere tre millioner kilo, så fremt vi unngår hetebølger i juni og juli.
Avlingene i fjor var normal på ca to millioner kilo druer, mens det i 2016 ble høstet bare 695 000 kilo druer på grunn av en varm vinter. Rekordåret var 2015, da 3,5 millioner kilo druer ble plukket.
Innhøstingen av druer på Lanzarote skjer i månedsskiftet juli/august, og er den tidligste i hele Europa.

Denne helga arrangeres det tradisjonelle vinløpet på Lanzarote; et løp både for proffer, amatører, voksne og barn.

Vinløpet arrangeres med utgangspunkt i landsbyen Uga sør for Puerto del Carmen, og 2150 deltakere har meldt seg på!
I morgen lørdag kl.17.00 er det barna som skal løpe, det er en matfestival og konsert. Søndag kl.09.00 er det start for de voksne som skal løpe den lengste strekningen, 23 kilometer. Kl.10.00 starter det korte løpet, 12 kilometer, som også kan spaseres.
Langs den korte løypa blir det servering av kortreist mat og drikke! Kl. 14.00 spilles det opp til dans, og det hele avsluttes kl.16.00.

Denne søndagen kl.12.30 er det igjen en forestilling av det historiske musikkspillet Ángaro. Forestillingen er et musikalsk fyrverkeri som med sang og musikk forteller om Kanariøyenes historie fra den fantastiske scenen i Jameos del Agua nord på Lanzarote:

Les mer om forestillingen (på engelsk) og bestill billetter HER.

Siste uke fikk den flotte badestranda Playa Grande i Puerto del Carmen en miljøpris, EcoPlaya-flagget:

EcoPlaya-flagget heises på Playa Grande av ordføreren i TiasPlaya Grande er den eneste stranda på Lanzarote med denne utmerkelsen, gitt av Fundación Europea de Educación Ambiental ( FEE), EUs stiftelse for miljøundervisning. Playa Grandes kvaliteter er rent vann, gode sanitære anlegg, livredningstjenester og lett adkomst for funksjonshemmede.

Sist lørdag ble det organisert rydding av søppel fra strendene Playa Grande og Playa Chica i Puerto del Carmen, og hundrevis av kilo søppel og rask ble samlet. Hotellkjeden RIU stilte med t-skjorter til plukkerne, og kommunen med søppelsekker og søppelkasser:

Foto: Tias kommune

Siste helg laget jeg en artikkel i Lanzaroteposten om mer eller mindre vettuge spørsmål vi noen ganger får på Lanzarote. Jeg ba leserne om flere eksempler av spørsmål, og Stine Ekeberg som bor og jobber i Playa Blanca sør på Lanzarote har sendt inn dette:

«Bor du her?» Jeg har ofte hatt lyst til å svare: «Neida, jeg reiser Norge – Lanzarote hver dag…»
Eller:
«Hva gjør du egentlig?» (Altså, å jobbe i hotellresepsjon er faktisk et yrke som trenger utdannelse, og i mange tilfeller «baller»).
Mitt favorittspørsmål er nok det som innimellom kommer når gjester hører at jeg har barn.
Gjest: «Ser du de ofte?»
Jeg: «Jada. Hver dag!»
Gjest: «Åh, så de bor her?»

Tålmodighet er en dyd, skriver Stine til slutt…

Det er kanskje på tide igjen å minne leserne på Roger Walestrands Lanzaroteblogg; Lanzaroteferie.
Klikk på linken og bli klok!

I følge vår utsendte medarbeider Gyrid var det ni gjester på siste ukes fredagspils. Det er en ny runde med fredagspils fra kl.19.00 i kveld; stedet er som vanlig Las Vistas i Puerto del Carmen, ikke langt fra postkontoret og bensinstasjonen i Calle Juan Carlos. Er du på øya, er du hjertelig velkommen!

Kelneren Kamilo er tilbake på restaurant Roma i Puerto del Carmen igjen, og fyller år i dag fredag. Det gjør
Ingrid H i Tønsberg også. Margun E i Bergen feirer dagen sin i morgen lørdag. Øistein S i Oslo fyller år torsdag.
Gratulerer med dagen!

Ei god helg og ei fin uke ønskes deg fra Ola, denne kvelden på hotell i London, på vei til Lanzarote!

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast