Nyheter:

Forviklingar: Hvem er det som egentlig styrer Lanzarote?

Det er ikke helt enkelt å finne ut av det politiske landskapet på solskinnsøya Lanzarote.

Det siste året har vært ganske så turbulent, spesielt når det gjelder hvem som støtter hvem i regjeringen og parlamentet, men her kommer en liten forklaring:

Pedro San Ginés er president på Lanzarote, og representerer partiet Coalición Canaria (CC). CC tilsvarer omtrent et norsk sentrumsparti.
Pedros stilling som president er truet, fordi mange av de andre partiene som tidligere støttet ham nå vil fjerne ham. De har ikke lenger tillit til presidenten, spesielt etter at det blant annet ble oppdaget at halvparten av ferskvannet det privateide vannverket Canal Gestión produserte på øya var forsvunnet. Noen av de andre partiene tror at det er en ny korrupsjonssak på gang, men de har ikke bevis…ihvertfall ikke ennå, sier de.

Nå leder presidenten en mindretallsregjering etter at øyas sosialistparti PSOE nylig trakk sin støtte, etter at PSOE og CC hadde styrt sammen siden 2015. Da hadde CC og PSOE 12 ut av de 23 plassene i parlamentet på øya.

De andre partiene må imidlertid bli enig om flere saker før de sammen klarer å kaste den godeste Pedro.
Partiet Podemos (som betyr Vi kan) er et nytt og ganske så radikalt venstreparti i Spania, og har også fått innpass på Lanzarote  med tre plasser.
Podemos nektet å støtte sosialistenes forslag om å gjøre PSOEs  José Juan Cruz til ny president i Cabildo, som øyregjeringen heter her. José var visepresident i regjeringen og tidligere ordfører i Tias kommune.

Sosialistene i PSOE trenger all den støtte de kan få fra Podemos og høyrepartiet Partido Popular (PP) for å kaste Pedro San Ginés, men det ser ikke ut til at de blir enige om noen ting med det første.
I mellomtiden styrer Pedro fra sak til sak…

Og som de sa på NRK på 70-tallet: – Stadig like forvirra? Ikkje (så mykje) etter denne episoden av Forviklingar…

 

For ordens skyld: Presidenten på Lanzarote, Pedro San Ginés til venstre…

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast