Nyheter:

Nyheter fra Lanzarote, uke 4 og 5, 2018

Mandag 29.januar var det meldt om storm over de fire østlige Kanariøyene. Alle skolene er stengt, og planlagte uteaktiviteter i kommunal regi er avlyst. I skrivende stund mandag formiddag skinner sola, så det ser faktisk ikke så verst ut!
Meteorologia Lanzarote offentliggjorde dette bildet fra Yaiza sør på Lanzarote mandag formiddag; hagl!

Og på Gran Canaria og på Tenerife ventes det snø i høyden i dag.

Forrige uke var det også kraftig vind over hele Lanzarote. Myndighetene meldte om vind med en fart på 87 km/t i Tinajo kommune nordvest på øya. Flere av båtene som trafikkerer strekningen Lanzarote-La Graciosa ble innstilt lørdag, og bussene i nasjonalparken Timanfaya måtte ta en flere timers pause før de kunne kjøre vulkanruten igjen.

I desember 2017 var det igjen hotellene i Puerto del Carmen som hadde det høyeste belegget av de tre turistsentrene på Lanzarote. I følge Instituto Nacional de Estadística (INE), det nasjonale statistikkinstituttet hadde hotellene i Puerto del Carmen 70,1 prosent belegg i desember. Playa Blanca i sør hadde 68,8 prosent belegg, og Costa Teguise nådde 67,3 prosent.
Puerto del Carmen ble dermed Spanias sjuende travleste turiststed med hensyn til hotellbelegg.

Turiststedet Costa Teguise har i snart ett år ikke hatt solsenger og parasoller på badestrendene sine. Firmaet som drev med utleie av senger og parasoller mistet kontrakten i fjor.
Nå har Teguise kommune utlyst jobben på nytt, og ønsker et firma som kan stille med 740 solsenger og 370 parasoller. Firmaet må også betale 162 000 euro til kommunen for å få lov til å drive med utleie. Hvilket firma som får anbudet offentliggjøres i april, i god tid før sommersesongen begynner.

Mange av leserne husker at ti nåværende og tidligere folkevalgte og ansatte i Yaiza kommune sør på Lanzarote ble tiltalt for å ha godkjent byggingen av vinhuset Stratvs i La Geria ved hjelp av bestikkelser og falske kontrakter.

Bodega Stratvs i La Geria

Resultatet fra rettsakene i fjor er nå offentliggjort, og åtte av de tiltalte ble kjent skyldig. Ingen fikk fengselstraff, men alle fikk flere års forbud mot å inneha offentlige stillinger. Dessuten fikk de store bøter. Ordføreren i Yaiza,  Gladys Acuña ble dømt til 14 års utestengelse av offentlige verv, og en bot på 10 800 euro. Den samme straffen fikk rådmannen i kommunen. Lokalavisene skriver mandag formiddag at ordføreren og rådmannen begge har trukket seg fra sine verv med øyeblikkelig virkning.

Lanzaroteposten mener at det er rart at eieren av Stratvs, Juan Francisco Rosa ble frikjent for alle anklager av korrupsjon. Juan Francisco Rosa eier også Farioneshotellene og Princesa Yaiza-hotellet i Playa Blanca, men går klar av alle anklager. Før rettsaken fikk han beskjed om at han kunne få 18 års fengsel for korrupsjonsanklagene.  Han er imidlertid anklaget for andre kriminelle handlinger som vil bli ført i rettssak nummer to.
Lokalavisene skriver at de fleste av de dømte vil anke, og da går det ytterligere et par år før det hele er avgjort. Vinhuset Stratvs har nå vært stengt i snart fire år, uten at noen har fått lov til å gå inn og hente ut den enorme vinbeholdningen som befinner seg der.

Tirsdag denne uka måtte to fly avbryte landingen på Lanzarotes flyplass på grunn av en person som lekte seg med en drage!
Dragen var i lufta akkurat der flyene kommer inn, og et fly fra easyJet og et fra Air Europa måtte begge avbryte landingen og prøve igjen etter at drage-flygeren fikk beskjed om å fjerne seg.

Det er tydeligvis en stor militærøvelse på gang på Lanzarote!

Foto: Terje Jansson

Vår utsendte medarbeider Terje Jansson skriver at på vandreturen Nordisk Forening arrangerte torsdag traff de plutselig på en militær-patrulje utstyrt med automatvåpen midt mellom Montana Negra og Caldera Colorado. De militære gjorde en liten stopp, fordi en av soldatene hadde fått krampe. De ble ledet av en patrulje-fører med en stor schaferhund. I de siste dagene har også de militære flyenes aktivitet over Lanzarote økt betraktelig.

Visste du at Spania er det landet i verden som har den nest høyeste levealderen? Øverst ligger Japan hvor forventet levealder er 83,9 år, Spania følger rett etter med 83 år, mens Norge er nede på sjuendeplassen med 82,4 år.

Ill: faktisk.no

Det lønner seg med andre ord å bo i Spania, for eksempel på Lanzarote…da lever du lengst!

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast