Nyheter:

Nyheter fra Lanzarote 2, uke 51, 2017

I forbindelse med den gamle hovedstaden Teguises 600-årsjubileum ble alle skolebarna i kommunen invitert til å tegne sitt eget julekort. Et av de mest fargerike jeg fant av de nesten 650 julekortene var tegnet av seks år gamle Aday fra Teguise. Kortet ser du øverst.

Det ligger an til at Kanariøyene får en ny omgang med calima, det vil si sandstøv som siger inn over Kanariøyene fra Sahara denne førjulsuken.
Calima-modellen Skyron viser at det kan bli en temmelig kraftig calima 21. og 22. desember, og at værfenomenet startet allerede 18. desember. Det har i år vært uvanlig mange calimaer på Kanariøyene. Vanligvis er det cirka 20 per år, men den som kommer nå vil være den 35. i rekken i år.

HER kan du se calimaens vandring vestover fra Sahara over Kanariøyene ved å klikke på den grønne linjen under kartet.

Arkeologer på Lanzarote forteller at daglig forsvinner det olivinsteiner, fossiler og lavasteiner fra Lanzarote. Det er ikke bare turistene som ulovlig plukker med seg «minner» fra Lanzarote; også fastboende er like skyldig når de plukker lavasteiner for å pynte opp hagene sine.

Olivinsteiner til salgs i El Golfo sør på Lanzarote

Rapporter fra flyplassen forteller at det hver måned blir konfiskert over 500 steiner, og tallet bare øker etter som det blir flere turister. Å ta med seg slike «suvenirer» fra øya er forbudt i henhold til flere nasjonale lover, og nå krever arkeologene på øya at myndighetene setter i gang en opplysningskampanje slik at folk slutter med å ta med seg litt av Lanzarote hjem!

Da er det bestemt: Skipsvraket som ligger strandet mellom Arrecife og Costa Teguise skal fjernes i første halvdel av 2018!

Snart klar for skraphaugen…Foto: Tias kommune

Skipet heter nå «Telamon», og er egentlig greskeid. Skipet ble døpt «Temple Hall» i Skottland i 1957.

I 1981 var skipet på vei til Elfenbenkysten med trelast da det sprang lekk. Kapteinen bukserte da skipet inn mot stranda der avsaltingsverket på Lanzarote ligger i dag, og der har det ligget i snart 40 år.
Nå har myndighetene skaffet de 50 000 euro som trengs til opphuggingen, og i løpet av 2018 havner dette landemerket på skraphaugen…

En død hval dukket opp på stranda nær flyplassen på Lanzarote sist fredag.

Foto: diariodelanzarote.com

Hvalen var fire meter lang, og veide 400 kilo. Nå skal eksperter prøve å finne ut hva som har skjedd med denne hvalen.
Etter at dette skjedde har ordføreren i Tias kommune, José Francisco Hernández gått ut i avisene og oppfordret folk som ser hvaler, delfiner eller andre dyr strandet i vannkanten om å ringe 112 med en gang. Noen ganger kan man nemlig redde livet til dyret hvis hjelpen kommer raskt til stedet.

Som mange har lest om i tidligere utgaver av Fredagspilsen klarer ikke de norske værmelderne yr.no og storm.no å helt finne ut av været på Kanariøyene.
Som regel melder de om temperaturer som ligger både fem og seks grader under de egentlige temperaturene på øyene, og skylder på at «det er for mye vann rundt øyene», noe som forvirrer måleapparatene.

Dette er ikke bare et problem for norske værmeldere, også britiske og spanske væreksperter har klaget på dette.
Nå har den kanariske regjeringen investert 600 000 euro, nesten seks millioner kroner som skal brukes til å installere nye og mer effektive vær-sensorer på øyene. Disse skal gi værmelderne mer nøyaktig varsler.
De nye sensorene skal sende værdata til 27 nyopprettede værstasjoner på Kanariøyene.

Alle dyrevenner på Lanzarote får nå en flott julegave! For første gang er to politibetjenter satt til å passe på dyra på øya, altså et eget dyrepoliti!
Dyrepolitiet kommer som et resultat av den nye dyrevernloven som ble vedtatt på Kanariøyene i november.

Her er politiet sammen med representanter fra dyrevernorganisasjoner på Lanzarote. Foto: La Voz de Lanzarote

Siste uke ble det arrangert et åpent møte i hovedstaden Arrecife for alle som driver med dyr.
Over 80 deltakere møtte opp sammen med representanter for politiet, veterinærene og SARA, stiftelsen som driver med omplassering av dyr på Lanzarote. Blant emnene som ble tatt opp var når trening av dyr går over til å bli dyremishandling, og at Lanzarote har nye varslingsrutiner ved dyreplageri.

Plakaten til karnevalet 2018 i Teguise, Costa Teguise og La Graciosa er nå klar etter en konkurranse som Lanzaroteposten skrev om i november.  Det kom inn 26 forslag, og vinneren ble  Rubén Lucas García:

Alle datoene for karnevalene på Lanzarote 2018 finner du HER.

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast