nyheter

Nyheter fra Lanzarote! Mandag 21.oktober 2024

Tallet på ferieboliger for turister har økt med 77 prosent på Lanzarote siden juni i fjor
Registrert feriebolig. Foto: FB

Tallet på registrerte ferieboliger for turister (villaer og leiligheter) på Lanzarote har økt fra 5198 boliger i juni 2023, til 9205 boliger per 15.oktober i år. Dette er en økning på 4007 boliger, som utgjør en vekst på 77 prosent.

Det er Yaiza kommune med Playa Blanca som har flest turistboliger, med 2611 boliger. Deretter kommer Tias kommune med Puerto del Carmen med 2449 boliger, Teguise kommune med 1861 boliger, Arrecife med 1016 boliger, Haria med 507, San Bartolomé 466, og Tinajo med 295 turistboliger.

8900 ledige stillinger i turistnæringen på Kanariøyene
Restauranten i grotteområdet Jameos del Agua nord på Lanzarote. Foto: turismolanzarote.com

Det er 8900 ledige stillinger på hoteller, restauranter og barer på Kanariøyene.
Dette fortalte ministeren for turisme og sysselsetting, Jessica de Leon på en konferanse på Lanzarote siste uke. Arrangør av konferansen var Kanariøyenes Tourism Talent Management sammen med ASOLAN, hotellforeningen på Lanzarote, og er et forum som møtes for andre gang på grunn av den stadig økende mangelen på kvalifiserte arbeidere.

Vi må bli mer attraktive og tiltrekke oss talenter, slik at flere vil jobbe i vår hovednæring, turismen. Nå må vi handle, og ikke bare prate om problemene, sa ministeren til forsamlingen.
Alle som er her, institusjoner, bedrifter, fagfolk, utdannings-og opplæringssentre, universiteter og andre må jobbe sammen for å finne de riktige arbeiderne. Lykkes vi med det, kan turistnæringen på Kanariøyene måle seg med lignende næringer på et internasjonalt nivå, fortsatte ministeren.

Aktivister protesterte mot et hotell i Playa Blanca
Hotel Sandos Papagayo i Playa Blanca. Foto: wikipedia.org

Sagaen om det «ulovlige» hotellet  Sandos Papagayo i Playa Blanca fortsetter.
For over 20 år siden ble hotellet bygget, med tillatelser gitt av korrupte politikere. Myndighetene annulerte lisensen til hotellet allerede i 2007, og krevde at hotellet måtte rives. Likevel ble hotellet drevet videre, som om ingen ting hadde skjedd.

I sommer ble hotellet endelig godkjent av regjeringen på Lanzarote, blant annet for å unngå at arbeiderne ved hotellet skulle miste jobben sin.
Dette ble tatt ille opp av iherdige aktivister, som siste mandag møtte opp utenfor resepsjonen med plakater hvor det stod «Hotellet er ulovlig bygget», og «Vannet vårt er i deres basseng».
De mente altså at hotellet skulle aldri ha vært bygget, og samtidig protesterte de på den stadige vannmangelen som rammer flere på øya denne høsten.

Den norsle avisen Dagbladet slo på stortromma igjen, og informerte sine lesere med overskriften «Raser mot turismen – stormet hotell«.

Det var ingen storming av hotellet, men en liten gruppe fredelige aktivister som delte ut flyveblad til intetanende gjester utenfor hotellet. Lanzaroteposten mener at Dagbladet blander kortene når den skriver at dette er en kamp mot masseturismen. Aktivistene protesterte nemlig i mot dette spesielle hotellet, som de hevder er ulovlig bygget for over 20 år siden. Samtidig anklaget de hotellet for vannmangelen på store deler av øya, noe hotellet neppe har skylden for.

Også den britiske nettsiden Lanzarote Information mener det samme:

Activists Protest At Hotel

A group of activists held a protest at the Sandos Papagayo Hotel on Monday, holding up placards which read “This hotel is illegal,” and “Our water is in your pool.” The hotel was illegally granted a licence by a corrupt former Mayor of Yaiza, and has been fighting demolition orders through the courts over the decades since.

Lanzaroteposten har tidligere skrevet flere artikler om dette hotellet, senest i august i år.

1500 innbyggere demonstrerte igjen søndag under mottoet «Lanzarote har en grense»

Denne videoen ble filmet av lokalavisa La Voz de Lanzarote i går:

I går søndag gikk 1500 innbyggere fra Lanzarote i demonstrasjonstog fra Nasjonens plass i Matagorda i Puerto del Carmen til Hotel Fariones, hvor appeller ble lest.
De protesterte mot masseturismen, og krever en endring av hvordan myndighetene kontrollerer tilstrømmingen av turister. Tallet på demonstranter i går var mye mindre enn demonstrasjonen i april, da 12 000 personer deltok.

Det var protesttog på seks av Kanariøyene i går, og også i byene Barcelona, Madrid, Valencia, Granada og Berlin.

Det var et mot-demonstrasjonstog kl.16 i Puerto del Carmen, med slagord for å bevare den blomstrende tiden vi opplever på Lanzarote nå, med flere turister, og dermed flere arbeidsplasser. Tallet på demonstranter er ikke kjent.

127 cruiseskip til Lanzarote fram til 2025
Cruiseskip i Arrecife. Foto: Hans Langeland

Det kommer stadig flere cruiseskip til Lanzarote. Fra nå av og ut året vil det ankomme 127 skip, I 22 dager vil det ligge tre cruiseskip samtidig til kai i Arrecife.
Vil man vite hvilket cruiseskip som besøker Lanzarote, hvor de kommer fra, og hvor de skal, kan man klikke HER.

Sjømannskirken informerer

Sjømannskirken på Lanzarote ligger rett over gata fra TUI-hotellet Cinco Plazas i Puerto del Carmen.
Kirkens kontaktadresser finner man HER.

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast