nyheter

Nyheter fra Lanzarote! Torsdag 18.juli 2024

Færre turister til øya? 1,7 millioner turister til Lanzarote i første halvdel av 2024
Foto: Vidar Nordli-Mathisen

Til tross for store demonstrasjoner i april i år, som viste misnøyen fra en stor del av Lanzarotes innbyggere med masseturismen, fortsetter tallet på turister å øke.
I årets seks første måneder kom det 1,7 millioner turister til øya. Dette betyr at ved årets slutt vil Lanzarote ha passert mer enn tre millioner turister i 2024.
Fra utenlandske flyplasser kom det 1,43 millioner turister mellom januar og juni. Dette er 10 prosent flere enn på samme periode i fjor.
Fra spanske flyplasser på fastlandet og fra de andre Kanariøyene kom det litt over 270 000 turister.

Som vanlig kom det flest turister fra Storbritannia, med 57 prosent av den totale mengden av turister. Deretter fulgte turister fra Irland med 12 prosent, og tyskere med 10 prosent. Fra Frankrike kom det 100 000 turister, som tilsvarer sju prosent, og fra Nederland utgjorde turistene tre prosent.

Det er fem år siden den britiske turoperatøren Thomas Cook gikk konkurs. Nå får kreditorer dekket tapene
Thomas Cook eide også det tyske Condor, som ble kjøpt opp av et tysk investeringsselskap.  Foto: thomascook.com

Det er nå fem år siden det britiske reiseselskapet Thomas Cook gikk konkurs. På Lanzarote forårsaket konkursen et tap på 35 millioner euro, en sum som for det meste var et beregnet tap av gjester til hoteller på øya.

Nå har konkursboet solgt alle eiendeler som Thomas Cook hadde, inkludert hoteller, reisebyråer og arealer på flyplasser.
Nå er konkursboet gjort opp, og kreditorer har frist fram til 2.august for å sende inn krav på dekning av tap. Godkjente kreditorer vil få utbetalt sin kompensasjon ved utgangen av september 2024,

I alt er det solgt verdier for over 320 millioner euro, som skal betales tilbake til 600 spanske hoteller.

Ti barn fra nabolandet Vest-Sahara tilbringer sommeren hos vertsfamilier på Lanzarote
Kart: wikipedia.org

Lanzarote ligger omtrent 100 kilometer fra nabolandet Vest-Sahara. Landet er delvis okkupert av Marokko, og tusenvis av innbyggerne i Vest-Sahara har de siste årene flyktet til Algeire. Der har FN opprettet flere flyktningleire.

Hvert år får barn fra en flyktningleir i Algeire muligheten til å bo hos vertsfamilier på Lanzarote. Dette er en del av et velferdsprogram som kalles Vacations in Peace, En fredelig ferie. Denne sommeren er ni gutter og ei jente i alderen mellom åtte og ti år på ferie i landsbyen San Bartolomé på Lanzarote, hvor de skal bo hos vertsfamilier til september.

Barna besøkte presidenten på Lanzarote denne uka. Foto: Cabildo de Lanzarote

Målet med dette programmet er å la barna få noen uker med hvile, moro og sameksistens, står det i erklæringen som er sendt ut.
Samtidig vil barna få en medisinsk behandling, da mange av barna lider av anemi (blodmangel) på grunn av dårlig kosthold. Noen har også hud-og synsproblemer på grunn av værforholdene i ørkenen om sommeren, hvor temperaturen noen ganger når 55 grader.

Regjeringen på Lanzarote har sørget for gratis inngang til de forskjellige parkene på øya, festivaler, badeland osv for både vertsfamiliene og barna.
Vi ønsker barna velkommen til Lanzarote!

14 hjemmehjelp-studenter fikk jobb i Yaiza kommune
Foto: yaiza.es

14 studenter har hatt en intensiv opplæring som hjemmehjelpere i Yaiza kommune. Nå er disse studentene sendt ut i felten for å hjelpe eldre og andre avhengige personer under profesjonelt tilsyn.
Ordføreren i Yaiza, Oscar Noda sier i en melding at han verdsetter dette programmet, og berømmer studentene som skal hjelpe familier med syke, eldre eller funksjonshemmede i kommunen.

Vindleken i landsbyen Arrieta nord på Lanzarote er på plass igjen
Visepresidenten på øya sammen med arbeiderne i Arrieta. Foto: Cabildo de Lanzarote

Den røde vindleken i rundkjøringen inn til landsbyen Arrieta nord på Lanzarote har blitt satt på plass igjen etter et restaureringsarbeide på fire måneder.
Denne vindleken var den første som ble satt opp på øya i 1991, og er den eneste vindleken som den lokale kunstneren Cesar Manrique fikk se før han døde i 1992.
De andre vindlekene på Lanzarote ble alle satt opp etter tegninger som kunstneren etterlot seg.

Regjeringen har brukt 50 000 euro på å restaurere den røde vindleken, som viste publikum vindretningen og styrken på vinden. På enkelte vindfulle dager kunne man faktisk «høre» hvordan vinden ulte da den traff traktene.
Systemet var basert på en aksling fra en gammel lastebil, som var eid av regjeringen på øya. Nå er denne akslingen erstattet av en ny aksling i rustfritt stål.
Nå planlegger regjeringen å renovere de andre vindlekene på øya. Først ute er vindleken som står i rundkjøringen til Montaña Blanca mellom Tias og San Bartolomé, og  vindleken på flyplassen.

Sjømannskirken informerer

Sjømannskirken ligger rett over gata fra TUI-hotellet Cinco Plazas i Puerto del Carmen. Kirken er godt skiltet.

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast