historie

Historietime IV: Vi drar til landsbyen Femés, Playa Blanca og Los Hervideros

Da er det på tide med en ny historietime, og i dag går turen til landsbyen Femés, Playa Blanca og Los Hervideros.

Femés. Foto: wikimedia.org

Femés ligger på et platå med en fantastisk utsikt sørover til Playa Blanca. Landsbyen er kjent for å lage de beste ostene, fordi det er tusenvis av geiter og mange fjøs i området. Sånn var det på 16- og 1700-tallet også, noe som trakk pirater og sjørøvere til landsbyen. Man måtte jo ha mat!

Å kjøre videre sørover fra Femés til turistbyen Playa Blanca er en opplevelse i seg selv…særlig hvis du savner den norske Trollstigenveien:

Veien ned til Playa Blanca. Foto: tripadvisor.org

De første piratene som kom til Lanzarote kom inn til øya på sørkysten, der Playa Blanca ligger i dag.

Det er historier om et britisk piratskip, «Pleasure and Mary Fortune» som kom inn til området Rubicón, der båthavna Marina Rubicón er i dag. Dette er i år 1593. Der lå det et portugisisk piratskip fra før, som raskt ble erobret av britene.

I området var det bygget et kapell av tre, San Marcial de Rubicón, som var den første episkopale kirken på Kanariøyene. De britiske piratene rev likeså godt ned kapellet, fordi de ville ha med seg tømmeret kirken var bygget av.
I dag finner man restene av dette kapellet i sjøkanten på veien til Papagayostrendene, og som er et funn for arkeologer:

Det graves fortsatt i ruinene av kapellet. Foto: yaiza.es

Sånn ser det ut i dag:

San Marcial de Rubicón i Playa Blanca. Foto: yaiza.es

For å forsvare seg mot pirater og sjørøvere ble det også i sør bygget små festningstårn langs kysten. Ett av disse var Castillo del Águila i Playa Blanca, som også blir kalt Castillo de las Coloradas. Tårnet ble bygget i 1741:

Castillo de las Coloradas. Foto: Turismolanzarote.com

Bare sju år etter tårnet ble bygget ble tårnet angrepet av 400 britiske pirater fra to såkalte xebecs, store seilskuter med tre master. Soldatene som forsvarte tårnet ble drept, og tårnet ble satt fyr på. Deretter fortsatte piratene nordover og raserte også landsbyen Femés.
Tårnet i Playa Blanca ble bygget opp igjen så seint som i 1969.

I det samme tidsrommet som britene herjet som verst på Lanzarote hadde en engelsk kjøpmann, Thomas Wyndham  vært i byen Safi i Marokko. Han seilte i fred og ro med sin skute «Lion» over mot Lanzarote for å selge varene han hadde ombord.
Men innbyggerne på øya var så trøtt og lei av alle angrepene mot øya at de misforstod den godeste Thomas sine hensikter. Thomas ble angrepet, og mistet både skute og last.
Thomas Wyndham visste imidlertid råd; han klaget nemlig til den spanske kongen over det urimelige angrepet, og mottok kompensasjon for tapt båt og varer!
Le Testu, La Motte, Jarlen av Cumberland, Walter Raleigh…lista over franske og britiske pirater som raserte Lanzarote disse årene, var både lang og ond.

Den spanske forfatteren Antonio Rumeau de Armas har skrevet om mange av disse episodene i boka «Piraterías y Ataques Navales contra las Islas Canarias»; «Pirater og angrep fra sjøen mot Kanariøyene».

Å lese denne boken før man besøker steder som Los Hervideros (De kokende kjeler) sørvest på Lanzarote eller Mirador de Guinate i Haria nordvest på øya gjør besøket mer interessant, sier turistforeningen på Lanzarote.

Los Hervideros var et område som Columbus aldri så da han og hans mannskap passerte Lanzarote på vei til Amerika i 1492; lavamassene som endte i havet der var et resultat av de vulkanske utbruddene mellom 1730 og 1736:

Los Hervideros sørvest på Lanzarote. Foto: Lanzaroteposten

Neste lørdag vil vi prøve å finne ut hva som skjedde på Lanzarote og Fuerteventura under den andre verdenskrigen. Var øyene involvert i krigen?

 

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast