nyheter

Nyheter fra Lanzarote! Onsdag 3.april 2024

Turist brøt forbudet mot å bevege seg i et vernet område
Turist på ville veier! Foto/video: La Voz de Lanzarote

I påsken har det vært mange turister ute i naturen på Lanzarote. Ikke alle overholder restriksjonene for å beskytte miljøet, og bryr seg ikke om skilt som er satt opp.
Lørdag ettermiddag ble en turist filmet da han skle ned en skråning på El Cuervo-vulkanen, og ignorerte skiltene som er satt opp i området. Vulkanen El Cuervo ligger mellom nasjonalparken og og vindistriktet La Geria.

Det er miljøorganisasjonen The Taibaiba Collective på Lanzarote som har presentert videoen med turisten. Organisasjonen har igjen bedt regjeringen ta affære. Videre har organisasjonen tatt bilder av «en invasjon av våt-servietter og tørkepapir» som de har funnet i området.

Myndighetene sier til lokalavisene at de bare har åtte såkalte miljøagenter som skal passe på områdene som er vernet på Lanzarote og La Graciosa.

Nødetat hjalp 41 personer i påaken
Foto: Emerlan/FB

Emerlan er en privat redningstjeneste på Lanzarote, som får økonomisk støtte av myndighetene. Emerlan står for Emergencia Lanzarote, som kan oversettes med «Nødstilfelle Lanzarote».

Mange syklister måtte ha hjelp på stedet i påsken, mens hele 16 skadde ble henvist til det offentlige sykehuset.
Emerlan hadde 35 personer på vakt denne påsken, blant andre flere badevakter, båtførere, helsearbeidere og andre redningspersoner.

Flere unge på Lanzarote bruker alkohol, narkotika, sovemedisiner og beroligende midler
Fra det nye ungdomssenteret i Tias. Foto: TIas kommune

To av ti unge på Lanzarote mellom 13 og 18 år har brukt hasj eller marihuana det siste året. En av ti unge har også brukt sovemedisiner eller beroligende midler, mens seks av ti unge har brukt alkohol.

Undersøkelsen ble utført med 883 skoleelever ved ungdoms-og videregående skoler i Tinajo, Tias, San Bartolomé, Playa Honda, Haria og Yaiza.
Ansvarlig for undersøkelsen er et statlig organ, Tágora Estudios e Intervención Social.

I undersøkelsen kom det også frem at snitt-alderen når mindreårige på Lanzarote begynner å røyke eller drikke alkohol er 13 år. En av ti unge drakk alkohol minst en gang i uka fra fylte 14 år. De fleste unge sier at de kjøpte alkoholen i butikkene, eller fant alkohol hjemme.

Man fant også ut via denne undersøkelsen at åtte av ti elever bruker internett regelmessig. Fire av ti leste aldri bøker, mens åtte av ti ungdommer gjør fysiske aktiviteter minst en gang i uken, de fleste via idrettslag.

Ung befolkning på Lanzarote, men de eldre blir flere
Fra gågata i Arrecife. Foto: LBRA

Befolkningen på Lanzarote har en snitt-alder på 40 år. Den gjennomsnittlige alderen er økende, og siden år 2000 har den økt fra 33 år til 40 år. I følge myndighetene vil den gjennomsnittlige alderen fortsette å øke, fordi tallet på personer over 64 år har doblet seg.

Dette innrømmer myndighetene at de må gjøre noe med. Den eldre befolkningen får ikke dekket sine behov innenfor helse, sosialtjenester og trivsel. De viser blant annet til at tallet på hjemmehjelpstjenester for eldre har gått ned på øya.

Med en aldrende befolkning står utfordringene i kø, sier myndighetene.
Det vil kreve større oppmerksomhet og ressurser for å ta vare på de eldre. Livskvalitet er viktig, spesielt når alderen er høy. Arbeidsmarkedet vil også bli berørt, når de eldre går ut av yrket sitt, og blir pensjonister
, sier lederen av regjeringens sosialdepartement.

Det er laget en rapport om dette for øyene Lanzarote og Menorca (på spansk). De to øyene har en ganske lik demografi (beskrivelse av en befolkning).

Det blir pannekaker i dag onsdag på Las Vistas i Puerto del Carmen!
Foto: Lanzaroteposten

Det blir som vanlig servert trønderske pannekaker med blåbær og flesk på restauranten Las Vistas i Puerto del Carmen i dag onsdag fra kl.14. Sist onsdag kom det 18 gjester til pannekakedagen på Las Vistas.

Det er svært hyggelig at det stadig kommer førstegangsreisende, som er nysgjerrig på hva dette egentlig er! Man kan selvfølgelig også bestille andre retter fra menyen dersom pannekaker ikke er din favoritt.

Tegning: Erling Bjørn Hansen

Las Vistas ligger på skrå over gata fra postkontoret og legesenteret i Puerto del Carmen. Hjertelig velkommen!

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast