bolig

Steven har bodd i steinhytte i ni år på Lanzarote!

Tekst og foto: Terje Jansson

Det er stor forskjell på fattige og rike, men det er ikke alltid de rike er lykkeligere enn de fattige.

Her skal jeg fortelle historien om min nye venn Steven på Lanzarote, som bor i ei steinhytte. Det har han gjort i ni år, og er lykkelig her.

Jeg liker å gå litt utenfor allfarvei her på Lanzarote. Da oppdager man ting som den «store hop» ikke får med seg, og enkelte ganger byr det på store overraskelser.

Hver uke går tusenvis av mennesker fra Puerto del Carmen til Puerto Calero, og de følger kyststien.
Selv går jeg ofte innover slettene på innsiden av kyststien. Det er her jeg møtte Steven (60).

Jeg ble nysgjerrig da jeg så en steinhytte inne på et jorde. Det var svært velholdt rundt hytta, så jeg gikk nærmere, og der møtte jeg Steven. En riktig trivelig kar, viste det seg. Han snakket så vidt litt engelsk. Han tar meg i hånden når jeg kommer, og han tar meg i hånden når jeg går, og vi ønsker hverandre en god dag.

Dette er Steven med sin røde sykkel, og steinhytta han bor i i bakgrunnen

Steven fortalte meg at han var fra Gran Canaria. Han ble skilt, og kona fikk både bilen og huset. Han hadde ingenting igjen etter skilsmissen.  Han så ingen annen utvei enn å dra over til Lanzarote.  Han bodde den første tiden i telt, men etterhvert fikk han bygd seg ei steinhytte.  Her har han bodd i ni år, helt for seg selv.

Han har fått tak i en diesel-generator som produserer strøm. Vann må han hente, men heldigvis har han to sykler som han bruker daglig.

Inngangsdøren til hytta, låst med kjetting og hengelås når eieren ikke er hjemme

Inne i hytta er det en liten stue, radioen står på, og ned fra taket henger det et lite TV-apparat, og på taket er det en liten TV-antenne.
På innsiden er det soverom , og et lite kjøkken. Steve er stolt av at TV’n kan snus så han også kan se TV fra sengen.
Det eneste selskapet han har er en en liten grå katt. De to gangene jeg har besøkt han har han vært opptatt med klesvask.

Det går en sti ned til steinhytta. Her har Steven satt opp et fartsbegrensningsskilt, unntatt for de som bor der…

Utenfor hytta er det velordnet, og han har plantet en liten allé langs stien inn til hytta, og han har anlagt en form for hage.

Steven sier han overlever fordi han hver dag sykler opp til en bar som han rengjør. For det får han ti euro dagen. Det er det han må klare seg med, men det hender han ringer til sin søster på Gran Canaria og ber om noen euro.

Men Steven sier han har det bra i steinhytta si, og har ingen planer om annet enn å fortsette å bo her. Han sier at han ikke får penger fra kommunen, noe jeg er ikke i stand til å kontrollere.

Selv om Steven er fattig, har han det bra, og er godt fornøyd med tilværelsen. Så ser dere en liten mann med grå caps på en rød sykkel med små hjul kan det være han.

Men det er ikke bare Steven som bor i steinhytte på slettene sør for Puerto del Carmen.
Bare 300 meter unna bor en annen kar i steinhytte med en grønn presenning over taket. Han er jeg foreløpig bare på hils med på avstand. Men de to steinhytte-beboerne ikke ikke noe med hverandre å gjøre.

Dette er naboen til Steven, som også bor i steinhytte…men ikke så fin som Stevens hytte!

 

 

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast