Fiesta!

Ordliste for et vellykket karneval på Lanzarote!

I neste uke avsluttes karnevalet i Arrecife,  og feiringen i Puerto del Carmen starter.

Karnevalet i Arrecife er altså i full gang, og i den forbindelsen har Lanzarotes superstjerne Rosana sammen med gruppen Efecto Pasillo laget en splitter ny karnevalslåt for å promotere hovedstaden på øya, Arrecife.

Låten heter «Escalera de Colores», fargerik trapp, som er filmet i områdene ved kirka i Arrecife, og rundt bukta Charco de San Ginés.
Flere kjente fjes fra karnevalsopptogene på Lanzarote er med.

Vær så god, skru på lyden, og kom i karnevalsstemning:

Her ser man en oversikt over karnevalsparadene denne våren på Lanzarote:

Et karnevalsopptog på Lanzarote kan noen ganger virke ganske så kaotisk, men når en ser litt nærmere på de forskjellige gruppene som deltar i opptoget, er det et system i galskapen!
Her kommer en kjapp guide om hva en kan se etter når paradene er i gang.

MURGAS

Dette er sang-og dansegrupper som har øvd i måneder på å synge sanger som er «frekke» og har satiriske tekster.
Samtidig bruker deltakerne leke-trompeter og kazooer som kan drive publikum til vanvidd! Alle murgas-gruppene har fargerike kostymer, og konkurrerer med hverandre i å bli kåret som karnevalets beste:

En typisk murgas-gruppe i Arrecife. Foto: FB

Flere av murgas-gruppene har holdt sammen i mange år. De mest berømte er Los Tabletuos, Los Desahuciados, Los Inadaptadas, Las Vacilonas og øyas første murgasgruppe som består av bare kvinner, Las Revoltosas.
Det er også mange barne-murgas som ledsages av stolte foreldre og besteforeldre.

BATUCADAS

Batucadas kalles trommegruppene som mange allerede har både hørt og sett i de forskjellige byene.
Gruppene øver året rundt, og ligner veldig på de brasilianske trommegruppene med basstrommer, skarptrommer, tamburiner og fløyter som øyeblikkelig gir folk en ekte karnevalsfølelse.
De mest kjente batucadas-gruppene på Lanzarote er Villa Pipol, Menuda Cana, Guaychara og den rene kvinnegruppen Woman Batuca.

Batucadas fra Lanzarote. Foto: Lancelot Digital

Her får du flere minutter med batucadas fra landsbyfesten i Puerto del Carmen sommeren 2019:

COMPARSAS

Comparsas er navnet på dansegruppene som ifører seg eksotiske og fargerike kostymer, og som øver hele året på nye trinn. Deltakerne syr også sine egne kostymer.
Veldig ofte ser vi en comparsas-gruppe sammen med en batucadas-gruppe. De mest berømte comparsas er Sur Caliente, Los Cumbacheros og Los Yaiseros.

En comparsas-gruppe fra Lanzarote. Foto:FB

Det er også andre grupper som deltar i paradene.

Folkedansgrupper er vanlige i opptogene.
«Los Buches» er en gruppe eldre fiskere fra hovedstaden Arrecife. De går etter en båt på hjul, og de har tørket fisk som de bærer på lange stokker. Greier fiskerne å «slå» deg på hodet med tørrfisken er du garantert hell og lykke!

Gruppen «Los Diabletes» fra landsbyen Teguise er også en av gjengangerne i opptoget.
De har fått sine drakter designet av selveste Cesar Manrique, og bruker også hjemmelagede masker av oksehoder for å skremme tilskuerne. Denne gruppen utfører i følge historien en eldgammel slavedans fra nabokontinentet Afrika.

«Salsa Verde» er også en gruppe å få med seg. Dette er Arrecifes karnevalsorkester med erfarne musikere som spiller gamle klassiske melodier i stor kontrast til de andre latin-amerikanske rytmene som er i opptoget.

Alle danseskolene på Lanzarote er med i opptogene…det er over 30 danseskoler på øya! Skolene har ordnet seg med lastebiler og et svært diskoanlegg som pøser ut moderne låter som ungdommene kan danse til, og det gjør de!

Før karnevalsparadene starter har hver by kåret sin karnevalsdronning. Her ser du fra kåringen i Arrecife 2023:

Foto: Arrecife kommune/FB

Det vil også være junior-dronninger og drag-queens i paradene.

Alle arrangørene håper at så mange av tilskuerne, både turister og fastboende kler seg ut. Kostymer finner du til en rimelig penge i mange av kina-butikkene og på shoppingsentrene.

Alt legges til rette for at så mange som mulig kan delta i arrangementene. Derfor er det skolefri på Lanzarote de fleste dagene denne karnevalsuken, og offentlige kontorer og banker har kortere åpningstider.

Til slutt kan du bli med på det siste karnevalet som ble arrangert i Puerto del Carmen, før pandemien i 2020…sett deg godt til rette, og skru opp lyden:

 

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast