nyheter

Nyheter fra Lanzarote! Torsdag 1.februar 2024

Vulkaner under vann kartlagt på Lanzarote
Ill.: Det spanske instituttet for oseanografi (IEO)

En vitenskaplig ekspedisjon har kartlagt over 20 vulkaner på havbunnen etter de vulkanske utbruddene i nasjonalparken Timanfaya vest på Lanzarote. Disse utbruddene foregikk fra september 1730 til april 1736.

Et område på mer enn 100 km2 er kartlagt på havbunnen vest for Lanzarote. På illustrasjonen ovenfor ser vi Lanzarote til høyre, og de fargede områdene til venstre er havbunnen.

Turister klatrer på ulovlig område…igjen

Nok en gang gjør turister som de vil, og ignorer skilt og forlater de anbefalte stiene for å komme så nær vulkanske minner fra utbruddene på på Lanzarote på 1700-tallet. Det som omtales her, en er kjempestor stein, en «vulkansk bombe» som ble skutt ut av en vulkan under utbruddet.
En fotograf på Lanzarote, Carlos Cantón la denne uken ut en video på sin Instagram-konto der han har filmet en turist som klatrer på den store «vulkanbomben» som ligger i naturparken Los Volcanes ved veien LZ-67 litt sør for landsbyen Mancha Blanca.
(Man trenger ikke å logge inn på Instagram for å se videoen).

Foto: Carlos Cantón/Instagram

At turisten også fikk store problemer med å komme seg ned igjen fra steinen, gjør ikke situasjonen noe bedre.

Fotografen skriver på sin Instagram-side følgende:

Kjære turister, dere er i en naturpark. Det er skilt som forteller dere at dere ikke kan forlate stien. Det er totalt forbudt. Dere bør tenke litt over dette, hvis dere i det tatt kan tenke. Dere respekterer ikke landet dere besøker, fortsetter han.

Sjømannskirken informerer

Sjømannskirken på Lanzarote ligger rett over gata for TUI-hotellet Cinco Plazas i Puerto del Carmen. Kirken er godt skiltet.
Man kan lese mer om foredragsholderen i gårsdagens Lanzaroteposten.

«St. Martin in the Fields» spiller i kveld på Lanzarote
St. Martin in the Fields. Foto: St Martin in the Fields

En strykeoktett av et av verdens beste kammerorkester, britiske St.Martin in the Fields spiller i teateret «El Salinero» i Arrecife i kveld torsdag kl.20.
På programmet står verk av Bach, Brahms og Mendelssohn.  Konserten er en del av Kanariøyenes internasjonale musikkfestival.

Billetter kan kjøpes via nettet ved å klikke HER.

Fritt frem for bobiler ? 

Tekst og foto: Terje Jansson

Er det nå fritt frem for bobiler på Lanzarote?

Vi vet fra før at den store bobilplassen ved Papagoya-stranden helt sør på Lanzarote er stengt om vinteren.
Nå opplever vi at det står bobiler ute i terrenget mange steder på øya.

En bobil på stien mellom Puerto Calero og Playa Quemada

Man finner dem ved kyststien mellom Puerto del Carmen og Puerto Calero. Også ved stien fra Puerto Calero til Playa Quemada var det plassert to bobiler. Ute i naturen ved Orzola helt nord på øya så vi også flere.

Denne bobilen står forlatt bak stadion i Puerto del Carmen

Og ikke nok med det, vi har også registrert minst to forlatte bobilvrak som er plassert ute i naturen.

Disse bobilene står godt parkeret i Puerto Calero. Rundt bilene er det en svinesti!

Nå sist registrerte vi en hel del bobiler plassert i terrenget like ved det siste hotellet sør i Puerto Calero. Det var minst 10 bobiler, og det så ut som en svinesti rundt der med ekskrementer både fra to- og firebeinte, dopapir og sigarettsneiper.
Spørsmålet er om det er fritt frem for bobiler på øya nå, og hvor tømmer de doene sine og avløpsvannet ?

Det er ikke spesielt hyggelig når man går på en sti og nyter naturen, og så står det en bobil helt oppe i stien i den ellers så uberørte naturen.

Lanzaroteposten sier:

Lanzaroteposten har vært i kontakt med de miljøansvarlige i Cabildo i Arrecife, i regjeringsbygget i hovedstaden. De miljøansvarlige der sier at det ikke er lov å parkere bobiler ute i naturen på Lanzarote. Det er opp til hver kommune å bestemme hvor bobiler eventuelt kan parkere.

Lanzaroteposten oppfordrer innbyggere i de forskjellige kommunene å ta kontakt med sine kommunale miljøansvarlige.
De fleste kommunene på øya har en «grønn linje»man kan kontakte skriftlig hvis man finner noe som ikke er helt greit i naturen, på gata,  eller andre steder. Den grønne linjen finnes på de kommunale nettsidene. Å skrive på engelsk går helt fint.

Dette er f.eks Tias kommune sin «Línea Verde«:

Av erfaring er det også lurt å kontakte lokalavisene om dette; de har ofte stor gjennomslagskraft mot kommunene. Lanzaroteposten har nå kontaktet en av lokalavisene om saken.

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast