nyheter

Nyheter fra Lanzarote! Torsdag 8.juni 2023

Fjerningen av skipsvraket nær Costa Teguise har stoppet
Foto: Lanzaroteposten

Fjerningen av skipsvraket av det greske skipet «Telamon» har stoppet helt opp. Det kan hende at det kan gå både måneder og år før noe skjer igjen, om det i det hele tatt blir forsøkt med opphugging, skriver lokalavisa.

Tidligere skrev Lanzaroteposten om dette skipet:
«Telamon» heter skipet som var bygget i byen Dundee i Skottland i 1954, og het opprinnelig «Temple Hall». Senere ble skipet kjøpt av et gresk rederi.
I oktober 1981 var skipet på vei fra Elfenbenkysten til Thessaloniki i Hellas med tømmer. En kraftig storm utenfor kysten av Lanzarote gjorde skader på skipet, og tvang skipet inn til land. Kapteinen valgte da å sette skipet på grunn, og der har det stått siden.

I september i fjor skrev lokalavisene på Lanzarote om skipsvraket som ligger på grunn mellom Arrecife og Costa Teguise. «Endelig skal vraket fjernes», var overskriftene. Det ligger der fremdeles.

Firmaet som fikk oppdraget med å hugge opp vraket, Recuperadora Lanzarote har nå stoppet alt arbeide med opphuggingen.
-Det har hele tiden vært byråkratiske problemer og miljømessige krav, som har gjort arbeidet umulig, sier firmaet.

Nå er maskiner og gjerder som ble satt opp da opphuggingen begynte, fjernet. – Det har vært gjort en del arbeide undervanns på skipet, noe som har gjort vraket enda farligere for blant andre dykkere, sier representaner for Recuperadora Lanzarote.

Flere turister enn fastboende i to kommuner på Lanzarote
Foto: Vidar Nordli Mathisen

Som Lanzaroteposten skrev om i går, er flere kommuner på Kanariøyene helt avhengig av turister, både økonomisk og sosialt.
Det er Exceltur, en turistorganisasjon i Spania som har laget rapporten om dette.

To av kommunene hvor det er flere turister enn fastboende ligger på Lanzarote, står det i rapporten.

I Tias kommune med Puerto del Carmen utgjør turistene 65 prosent av befolkningen til enhver tid. Kommunen har mer enn 38 600 sengeplasser, hvorav over 20 prosent er i private ferieboliger. Over 5800 personer jobber med turistene.

I Yaiza kommune med Playa Blanca utgjør turistene litt over 62 prosent. Yaiza kommune har over 33 600 sengeplasser, hvorav 31,5 prosent er i private ferieboliger. Nesten 6200 personer jobber med turistene.

Det var den norske nettavisen Canariajournalen som først skrev om dette.

Boligprisene på Lanzarote varierer mye
Ill.: pixabay.com

Det siste året steg boligprisene med mer enn 31 prosent i Tinajo kommune på vestkysten, mens den i San Bartolomé falt med 12 prosent. Den siste måneden steg prisene i Arrecife, Tinajo og Yaiza kommuner, mens de falt i resten.
Det er det statlige statistikkinstituttet på Kanariøyene som forteller dette.

For tolv måneder siden kostet kvadratmeteren i Tinajo kommune i snitt 1400 euro, og er nå 1846 euro. I mai i fjor kostet en kvadratmeter i San Bartolomé kommune 2090 euro, mens den nå selges for 1854 euro i snitt.
I Tías med Puerto del Carmen falt prisene på boliger med 2,8 prosent i mai.

Yaiza med Playa Blanca er den andre kommunen med den høyeste prisøkningen på et år.
Der har økningen vært nesten 22 prosent det siste året. Den siste måneden var prisen på en kvadratmeter 3 127 euro i gjennomsnitt.

Krematotorium for kjæledyr åpner igjen
Foto/arkiv: unsplash.com

For åtte måneder siden ble det eneste krematoriet for kjæledyr på Lanzarote stengt av myndighetene. Grunnen var at firmaet i følge myndighetene ikke hadde fulgt reglene for et krematorium.
Firmaet slo tilbake ved å saksøke tre personer i regjeringsapparatet, og siste uke sa regjeringen at krematoriet kunne åpne igjen uten å si hva som egentlig var feil til å begynne med. Krematoriet ligger i Arrecife.

Temaet for neste års karneval i hovedstaden Arrecife er klart
Cowboy fra 1880-tallet. Foto: wikipedia.org

Ansvarlig for karnevalet i hovedstaden Arrecife neste år, Encarna Páez kunngjorde at neste års tema for karnevalet blir «Det ville vesten«.

-Temaet gir folk utallige muligheter til å kle seg ut i fargerike kostymer, som vil gi oss et uforglemmelig karneval som vil være blant de beste på Kanariøyene, sa ordføreren Astrid Pérez da temaet ble kjent.

Lanzaroteposten regner med et økt salg av kruttlapper, cowboyhatter og lekerevolvere i februar 2024…og som vanlig ble ingen nøyaktig dato for karnevalsfeiringen presentert. Vi får også håpe at kampene mellom de innfødte amerikanerne (som vi før kalte indianere) og cowboyene blir av det fredelige slaget…

Sjømannskirken informerer

Denne sommeren har Sjømannskirken på Lanzarote åpent fra kl.11-14 hver tirsdag og torsdag.
Da serveres det selvfølgelig vaffel og kaffe, og det kan også serveres karbonadesmørbrød hvis man ber om det.
Det er også mulig å kjøpe Lanzarotes beste hjemmebakte grovbrød, og boller med rosiner. Man må bestille, så vertskapet vet hvor mange brød og boller som skal bakes.
Kontaktmuligheter finner man HER.

Sjømannskirken ligger rett over gata for TUI-hotellet Cinco Plazas i Puerto del Carmen. Tar man taxi dit, er det lurt å be om å bli kjørt til Cinco Plazas; dessverre er det ikke alle sjåfører som vet hvor Sjømannskirken ligger.
Hjertelig velkommen!

Og denne måneden har Sjømannskirken på Lanzarote sendt ut et nytt nyhetsbrev. Dette er litt fra månedens utgave:

Nyhetsbrev juni 2023

Foto: La Voz de Lanzarote

Heisann!

Sommeren har kommet til Lanzarote med deilige temperaturer både til vanns og til lands.  Det er bare så synd at det ikke går direktefly fra Norge i denne perioden.  Men det går ann å komme seg hit med en mellomlanding – for eksempel i Amsterdam, London, Barcelona eller Gran Canaria.  Gleden er stor på Sjømannskirken vår når noen utenom oss fastboende finner veien til oss i sommersesongen.

Juni er måneden når det vakre treet Flamboyan blomstrer.  Dette bildet er tatt av Flamboyan-treet i calle Manolo Millares i Arrecife, som er hele 16 meter i diameter – en vakker gigant!

Oppussing av inngangspartiet og snart ferdigstilte leiligheter

Nå er vi nesten helt klare med utskifting av dører, vinduer og pergola fra tre til aluminium,og vi er SÅ fornøyde med arbeidet. Det som gjenstår er en vegg som skjermer for vinden på kortsiden, og skilt på utsiden.

Vil DU lese mer, og få et nytt nyhetsbrev rett i epostkassen din, klikker du for å registrere deg på denne linken.

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast