nyheter

Nyheter fra Lanzarote! Tirsdag 9.mai 2023

Kraftig vind på Lanzarote i dag tirsdag, vil avta onsdag formiddag
Gult varsel på Lanzarote. Ill.: AEMet

Det spanske værinstituttet, AEMet melder at vinden på Lanzarote vil øke i dag tirsdag. Det er sendt ut gult varsel, og det ventes vindkast på opp til 60-70 km/t i fjellene.
Både Gran Canaria og Tenerife har fått oransje varsel, som betyr enda kraftigere vindkast, fra full til sterk storm i kastene.
På Lanzarote vil det gule varslet opphøre onsdag formiddag, melder AEMet.
Temperaturene vil stige litt disse dagene, og da kan vinden gjøre det ganske så levelig på øya.

We Whale, nytt selskap tilbyr støyfrie utflukter for å se hval på Lanzarote
Foto: wewhale.co

Et nytt firma har startet med «bærekraftige og støyfrie utflukter for å se hval på Lanzarote», som det står i invitasjonen.
1.mai gikk den første turen ut fra Puerto Calero med en katamaran, «Santa Maria» , som er drevet elektisk, og er dermed CO2-fri og støyfri.

-Det er viktig å ikke forstyrre dyrene i deres naturlige omgivelser, fordi dyrene er følsomme for støy, sier mannskapet om bord, som allerede 2.mai møtte fire hvaler. Om bord har de også utstyr slik at man kan lytte til lyden av dyrene, og spesielle kameraer.

Foto: wewhale.co

Båten har plass til 12 gjester om bord, og selskapet «garanterer 70-80 prosent sjanse for et møte med hvaler hver gang», står det på nettsiden deres, HER.

Firma som organiserer fisketurer i Playa Blanca er anmeldt for tjuvfiske
Rokke, en truet fiskeart. Foto: wikipedia.org

Et firma som driver med organiserte fisketurer for turister har blitt anmeldt for å ha fanget truede fiskearter som hai og spesielle arter av rokke.
Det var Guardia Civils miljøavdeling; Seprona som tok affære da bilder dukket opp av dagens fangst, som bestod av disse truede fiskeartene.
Nå sier politiet at dersom man får noen av disse artene på kroken eller i garnet, er ikke dette ulovlig i seg selv. Det som er ulovlig er å systematisk gå etter disse artene, noe bildene kunne tyde på. Bildene er senere blitt fjernet.

Problemer for fuglene i ørkenområdet El Jable
El Jable. Foto: turismolanzarote.com

El Jable er den eneste naturlige ørken på Lanzarote, med sand som har kommet inn fra Famara-stranden vest på Lanzarote.
Resultatet er sanddyner og ørkenplanter. I området bor det også flere sjeldne fugler, som kragetrappe, ørkenløper, fugler fra triel-familien, som steinkrøllene, og flere andre.

Ørkenløper. Foto: Øyvind Lågbu

Økologer har lagt ned forbud mot at byggefirmaer kan hente sand i området, og også forbud mot rally-kjøring, som vil ødelegge det delikate økosystemet i dette området.

I det siste har eksperter observert større fugler, som den kanariske kråken, som hakker hull i gamle ølbokser de har funnet.
Dette gjør de for å fange firfisler og mus som har blitt fanget inne i disse boksene. Dessverre hender det ofte at også fuglene blir sittende fast i disse boksene, og dør.

Medlemmer av organisasjonen Desert Watch Lanzarote har siden 2014 organisert søppelrydding i området. og har så langt plukket over seks tonn søppel. Organisasjonen vil gjerne ha hjelp til arbeidet, så klikk på linken for å lese mer om arbeidet den gjør.

Redaktør Øyvind Lågbu skrev tidligere om Lanzarotes enestående fugleliv i Lanzaroteposten. Man kan lese artikkelen ved å klikke HER.

Landsbyfesten i Uga starter i dag tirsdag
Fra fjorårets pilegrimsmarsj i Uga.Foto: yaiza.es

I dag tirsdag og ei uke framover vil landsbyen Uga sør for Puerto del Carmen hedre sin skytshelgen, San Isidro Labrador.
Dette er en folkefest, som inneholder daglige aktiviteter både for barn, ungdom og voksne. Hovefeiringen er lagt til helgen, med en pilegrimsmarsj hvor kameler, folkemusikere og dansere deltar lørdag kl.18.30.

Mandag kveld opptrer artisten Carlos Baute fra Venezuela på markedsplassen:

Hele programmet for landsbyfesten i Uga finner man HER (bruk oversetter-mulighetene på din pc/mobil).

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast