nyheter

Nyheter fra Lanzarote! Tirsdag 29.november 2022

Stadig dyrere på restaurantene på Lanzarote
Restauranten i Jameos del Agua på Lanzarote. Foto: turismolanzarote.com

Det virker som om restaurantene på Lanzarote stadig finner nye måter å tjene penger på.
Siste uke besøkte Lanzaroteposten to populære restauranter i Puerto del Carmen. På den ene måtte man betale 2.95 euro, 30 kroner for å få saus på biffen. På en annen restaurant måtte man betale hele 4.90 euro for å få kanariske poteter til biffen, 50 kroner.

Foto: Lanzaroteposten

Og 45 kroner for et halvt glass rødvin er en kraftig økning siden denne sommeren. Livet er ikke lett, på solskinnsøya…

Flere og flere spanjoler fra fastlandet besøker Lanzarote
Foto: Iberia.com

Fra januar til ut oktober 2022 har det kommet 561 397 personer fra flyplasser på det spanske fastlandet til Lanzarote. Da er ikke turister fra de andre Kanariøyene medregnet. I hele 2019 kom det 536 000 spanjoler til øya.
Tallene er levert av ISTAC, Det kanariske statistikk-instituttet, som har hentet inn tall fra den spanske flyplasseieren AENA.

Så langt i år har det kommet over en million briter til Lanzarote. Deretter følger 231 500 fra Irland.

Regjeringen på Lanzarote skal installere tre solcelleanlegg i Tias kommune
Foto: Cabildo de Lanzarote

Regjeringen på Lanzarote skal installere og finansiere tre større solcelleanlegg i Tias kommune.
Strømmen som produseres skal brukes sammen med det vanlige strømnettet. Blant annet skal eldresenteret i Puerto del Carmen og barneskolen i La Asomada-Macher bruke strømmen solcelleanleggene produserer. Det er bevilget 570 250 euro til prosjektet, over fem millioner kroner.

Prosjektet er en del av et program som kalles «Energieffektivitet og fornybar energi», ledet av en ekspertgruppe i regjeringen som jobber med en såkalt økologisk overgang og kamp mot klimaendringer.

Vi vil redusere avhengigheten av fossilt brensel. Øya vår er nesten helt avhengig av fossilt brensel for å produsere energi, Derfor ønsker vi å vise befolkningen at det er nødvendig med alternative tiltak som reduserer påvirkningen av miljøet, sier kommunens energirådgiver Ariagona González.

Flere hoteller i Puerto del Carmen har også begynt å installere solcelleanlegg. Apartamentos Moraña er i full gang med å installere sitt eget solcelleanlegg:

Apartamentos Moraña i Puerto del Carmen. Foto: Svein Erik Kjeldstadli
En ny lov om dyrevelferd er nå til behandling i det spanske parlamentet
Foto: pixabay.com

Først og fremst handler den nye loven om å eie en hund. I lovforslaget står det at hundeeiere må gjennom en test hvor de viser at de vet hvordan man skal behandle en hund, før de kan få en lisens for å eie en hund.
Det vil ikke bli lov til å eie flere enn fire hunder i hver husstand. Hunden kan heller ikke bo på en terrasse eller veranda, i et lagerrom eller i et kjøretøy, og kan ikke bli overlatt til seg selv i mer enn 24 timer.

I forslaget til den nye dyrevernloven vil man også se på muligheten til å forby folk å eie hamstre, marsvin, kaniner, skilpadder, undulater, papegøyer, slanger, edderkopper, iguaner, kameloner og fugler fra andre land dersom dyrene vanskjøttes.
Nå krever det nye forslaget også at alle eiere av disse dyrene skal registrere seg. Dyrene skal heller ikke brukes til avl.

Sjømannskirken informerer

Det er ny en vikarierende prest ved Sjømannskirken på Lanzarote i desember. Han heter Ola Beisvåg.

Ola Beisvåg. Foto: Sjømannskirken

Her er deler av Olas historie:

– Jeg var prest i Groruddalen i 28 år. Først kapellan i Bredtvet i 7 år og deretter sogneprest i Grorud i 21 år.
De siste par årene ble Grorud slått sammen med Bredtvet, Romsås og Rødtvet til et felles Grorud sogn.
Flyttet til Tomb i Råde i 2015. Som pensjonist har jeg vikariert i mange menigheter i Borg bispedømme, fra Jeløya i vest til Skiptvet i øst. I fjor var det flest tjenester i mange kirker i Fredrikstad domprosti.

Jeg har hus på Lanzarote, så jeg gleder meg til å få  være litt prest i kirken her igjen også. I 2020 hadde jeg noen gudstjenester sammen med Magne Hoem på Lanzarote, og vikarierte også i påska 2021.
Å komme sammen for å feire gudstjeneste, det er det viktigste vi kan gjøre som kristne mennesker.
Kirken er det sted himmel og jord møtes. Derfor er det noe stort og høytidelig å få lov til å ha sitt arbeidssted nettopp der.

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast