Teleclub

Vi besøker Teleclub nr.6, i Munique

Tekst/foto: Terje Jansson

(Forklaringen på hva en teleclub er kan du lese helt til slutt).

Munique er ei lita bygd som ligger på veien mellom Tiagua og Soo, og ligger i Teguise kommune. Det bor bare vel 100 mennesker her, og de aller fleste er knyttet til landbruk. I Munique dyrker man poteter, søtpoteter, vannmeloner og linser.

Teleclub Munique sto ferdig i 1989.
Dette er Teleclub Munique.
Som de fleste teleclubbene på Lanzarote ble også denne bygget som et sosialt senter for bygda. Her er en stor terrasse på utsiden. Inne er det bar og flere avdelinger med bord.
Man holder åpent hver dag, bortsett fra mandag. Restauranten ligger tett inntil hovedveien gjennom landsbyen, og har en stor P- plass på utsiden.
Det unike med Teleclub Munique er at den også har to innendørs boule-baner, der man kaster med store røde og grønne tre-kuler:

 

Boule-banene i Munique

Men vi var ikke kommet for å kaste «kuler», men for å spise lunch. På terrassen satt det et eldre par som viste seg å være italienere, bosatt i Østerrike. De var på Lanzarote to måneder hver vinter.

Her satt også en eldre lokal mann som suttet på en sigar , men han tente aldri på sigaren:

 

Det var ingen meny, men den unge damen i baren leste opp menyen for oss på spansk. Hun måtte lese den to ganger, for det var ikke lett å forstå. Men vi oppfattet noe som en gryte-rett, så vi bestilte det.

Brød og sauser kom på bordet, sammen med to glass hvitvin. Gryteretten var glovarm og besto av reker, calamari, sopp og grønnsaker. Det smakte utmerket, men kanskje litt mye calamari for vår smak. Men godt var det å dyppe brødet i den deilige sausen!

Dette var godt!

Det ble litt konversasjon med det italienske ekteparet, som spiste og koste seg. De var minst like glade som oss for å være to måneder på Lanzarote om vinteren.

Det var tid for regningen. Gryterett, dobbel posjon med brød, tre glass vin, 15 euro, utrolig billig!
For å illustrere prisnivået legger jeg ved det siste bilde. Dagens tilbud, en stor øl 1,50 euro. Stort billigere kan man knapt få kjøpt en stor øl!
Igjen en morsom og interessant opplevelse på et sted vi ikke hadde vært før. Anbefales!

 

Teleclub på Lanzarote– hva er det ?

Det var general Franco som på 1960-tallet utferdiget et dekret om at det skulle opprettes 9000 teleclubber i Spania.
Det var spesielt i mindre byer disse skulle etableres.Dette skulle være møtesteder for lokalbefolkningen. Hit kunne man komme til kulturarrangementer, og spise et rimelig måltid mat.
Det var også Teleclubbene som fikk stedets første fjernsynsapparat, derav navnet.
Ofte var det lokalbefolkningen som spleiset på et tv-apparat, men i noen tilfeller var det kommunen som kjøpte inn apparatet.
Utenfor lokalet kunne man anlegge boule-baner, og andre muligheter for aktiviteter.

I hele Spania ble det opprettet 4500 Teleclubber. På Lanzarote var det på det meste 52 slike klubber.

Idag er det ca 15 igjen på øya, og disse er stort sett lokalisert i de små landsbyene. Fortsatt møtes folk her, og de fleste teleclubbene er omgjort til restauranter som serverer lokal rimelig mat. Noen holder åpent de fleste dagene i uken , mens enkelte bare holder åpent en eller to dager i uken.

Flere av kommunene eier bygningen der Teleclubbene holder hus, og ofte dekker kommunene utgiftene til strøm og vann.

Flere og flere turister har også fått øynene opp for disse «samfunnshusene», og er selvsagt velkomne. Det er jo her man møter lokalbefolkningen.

Terje Jansson skal besøke flere av disse de nærmeste ukene, og besøkene skal presenteres i Lanzaroteposten, så følg med!

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast