Teleclub

Vi besøker Teleclub nr. 5, i Nazaret

Tekst og foto: Terje Jansson
Teleclub Nazaret
 
I Lanzarotepostens serie om teleclubbene på Lanzarote har vi idag kommet til Teleclub Nazaret.
Denne restauranten ligger like inn til veien LZ-10, på venstre side når man kommer fra Arrecife, og like før man kjører gjennom Nazaret på vei til Teguise.
(Forklaringen på hva en teleclub er kan du lese helt til slutt).

Dette er en ganske stor Teleclub, med tre avdelinger. Det var barnedåp denne dagen vi var på besøk, så vi satte oss i en annen avdeling enn barnedåp-gjestene. Vi plasserte oss i baren der det var noen bord . Noen bord var det også i en avdeling innenfor baren.

Fra baren i Nazaret.
Feiringen av barnet som ble døpt ble etterhvert lystig. Her ble det servert mat, spesielt mange kaker,  og det gikk med mye øl og vin.
Lokalet var pyntet med ballonger, og det var 30 gjester. Forbausende mange spanjoler røyker fortsatt , og de måtte ut for å ta seg en «blås»!

Her feires barnedåpen.
Det var en ganske grei meny med lokale spesialiteter. Kelneren var svært hyggelig,  og nærmest småflørtet med damene, og det går som oftes «rett hjem»!

Valg av mat er alltid et spørsmål , men vi valgte en stor lokal salat til å begynne med.

Deretter ble det varme reker i olje med deilige varme rundstykker som vi dyppet i olje.. Denne retten er alltid en vinner!
Etter en lang gåtur fra Los Cocoteros mot Charco del Palo, var det en kald og stor øl som passet best til maten.
Dette er ikke den mest intime teleclubben vi har besøkt . Men også denne er verdt et besøk, kanskje etter at man har vært på markedet i Teuguise.

Teleclub på Lanzarote
– hva er det ?

Det var general Franco som på 1960-tallet utferdiget et dekret om at det skulle opprettes 9000 teleclubber i Spania.
Det var spesielt i mindre byer disse skulle etableres.
Dette skulle være møtesteder for lokalbefolkningen. Hit kunne man komme til kulturarrangementer, og spise et rimelig måltid mat.
Det var også Teleclubbene som fikk stedets første fjernsynsapparat, derav navnet.
Ofte var det lokalbefolkningen som spleiset på et tv-apparat, men i noen tilfeller var det kommunen som kjøpte inn apparatet.
Utenfor lokalet kunne man anlegge boule-baner, og andre muligheter for aktiviteter.

I hele Spania ble det opprettet 4500 Teleclubber. På Lanzarote var det på det meste 52 slike klubber.

Idag er det ca 15 igjen på øya, og disse er stort sett lokalisert i de små landsbyene. Fortsatt møtes folk her, og de fleste teleclubbene er omgjort til restauranter som serverer lokal rimelig mat. Noen holder åpent de fleste dagene i uken , mens enkelte bare holder åpent en eller to dager i uken.
Flere av kommunene eier bygningen der Teleclubbene holder hus, og ofte dekker kommunene utgiftene til strøm og vann.
Flere og flere turister har også fått øynene opp for disse «samfunnshusene», og er selvsagt velkomne. Det er jo her man møter lokalbefolkningen.
Åpningstidene varierer. Det beste er å skrive inn navnet på restauranten i Google/søkelinjen på din datamaskin eller mobil, f.eks «teleclub Mozaga lanzarote». Da dukker åpningstidene opp på skjermen.

Terje Jansson besøker flere av disse de nærmeste ukene, og besøkene skal presenteres i Lanzaroteposten, så følg med!

Sist lørdag besøkte han Teleclub Los Valles.

Vær
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-