historie

Ut på tur…men så var det satt opp forbudsskilt!

Tekst og foto: Terje Jansson

I år er det 30 år siden Marit og jeg  kom til Lanzarote for første gang, takket være en firma-leilighet.
Vi har gledet oss hvert eneste år til å  komme nedover. Til å begynne med var vi på øya i to uker, som senere ble til seks og åtte uker, og de siste årene ti uker.

Hvert eneste år har vi hatt en fast tur opp i fjellene. Vi har kjørt opp til Asomada fra Puerto del Carmen, og tatt veien til venstre opp på fjellet. Her kan man kjøre over og komme ned til Uga. Det er dårlig vei enkelte steder, og egentlig ikke å anbefale. Men å kjøre opp et par kilometer fra Asomada går greit.
Det er lurt å ha et kart over området!
Sist søndag skulle vi gjenta turen, og vandre forbi en gammel gul gård, hvor det sikkert ikke har vært virksomhet på 100 år. Deretter skulle vi klatre opp på toppen av Montana Tinasoria, en vulkansk topp på 507 meter.
Plutselig var stien stengt! Men det stoppet ikke oss…

Det var en magisk morgen, sol og vindstille, og et deilig turvær, og gradestokken hadde passert 23 grader. Men vel oppe i fjellet ble vi møtt av kjetting og skilt som fortalte at det var forbudt å gå her. Vi så at det allerede var folk som ikke hadde brydd seg om skiltet, så vi la i vei. Det var uforståelig at det skulle være forbudt å gå her.

Dette var våre gamle rasteplass; den gule gården

Da vi nærmest oss den gule nedlagte gården, som nå var en ruin så vi forbudskiltet rundt hele gården. Forståelig nok, gården var jo i ferd med å rase sammen, og kunne være farlig for folk. Og så vi som hadde år etter år sittet ned i solveggen her. Nå holdt vi oss langt unna.

Det underlige med denne gården er at det er anlagt en lang vannrenne fra toppen av Montana Tinasoria og ned til gården. Den ligger der den dag i dag. Det var vannet herfra som gikk ned i en brønn som gjorde at man kunne drive gård her oppe.
Vi er på vei mot Montana Tinasoria. I bakgrunnen ser vi den gule gården og vannrennen som er bygd fra toppen av Montana Tinasoria

Men vi skulle opp på toppen på 507 meter. Dette ble helt magisk, for vi har aldri opplevd det vindstille her noen gang. Fjellene rundt var finere enn noen gang i det fantastiske lyset. Det var bare å nyyyte!

I løpet av turen så vi gamle vulkaner: dette er Montana de Guardilama på 606 m.o.h, med flotte vinmarker i forgrunnen
På vei ned igjen fant vi ruinene av en annen gård, men her var det også forbudt område, forståelig nok, for denne gården var også i ferd med å rase sammen.
Noen av veiskiltene trenger en oppfriskning!

Det er litt uforståelig at vi ikke skal kunne gå i fjellet her oppe. Det er jo bare å ligge unna gårds-ruinene. Det var nytt av året. Vi var langt fra de eneste i dette området denne søndags formiddagen.

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast