DyrelivmiljøvernNyheter:

Myndigheter og økologer vil ikke ha oppdrettsanlegg utenfor Puerto del Carmen, Playa Honda og Arrecife

Både myndighetene og økologer på Lanzarote sier nei til de kjempestore oppdrettsanleggene som er planlagt utenfor kysten av Puerto del Carmen, Playa Honda og Arrecife.
Det kanariske fiskeridepartementet har godkjent anleggene, som vil ha en lengde på over ni kilometer, dekke omtrent 12 millioner m2,  og ligge omtrent to kilometer ut fra kysten.

Bebyggelsen fra v. : Puerto del Carmen, deretter Playa Honda og Arrecife. Utenfor ligger de planlagte oppdrettsanleggene. Ill.: Zone LZ2

Flere av de berørte kommunene har engasjert advokater for å protestere mot anleggene, og det samme har øy-regjeringen. Myndighetene arbeider nå med å lage en rapport om hvordan anleggene vil påvirke miljøet.
Det lokale fiskelauget i Yaiza, en sammenslutning av fiskere i kommunen har også sagt nei til oppdrettsanleggene på grunn av forurensningene som skjer i nærheten av anleggene.

Turistmyndighetene er spesielt bekymret over planene om oppdrettsanlegg langs østkysten av Lanzarote.
De mener at 13 strender i området kan bli berørt. Fem strender som allerede har fått det kjente «Blå flagget» som en strand med kvalitet, vil miste dette ganske raskt på grunn av forurensing av vannet.

Foto: yaiza.es

Folk som bor i landsbyen Playa Quemada sør for Puerto del Carmen har lenge klaget over de allerede eksisterende oppdrettsanleggene som ligger utenfor strendene sine.
Innbyggerne sier at kvaliteten på vannet i området har blitt dårligere, fordi ekskrementer fra fisken og rester av fiskefór (pelleter) flyter inn mot land. Det utvikles en vond lukt av dette, som er til stor plage for innbyggerne.
Videre forsvinner det naturlige dyrelivet i  området, og i stedet dukker det opp flere rovdyr som stjeler mat fra merdene.

Oppdrettsanleggene utenfor Playa Quemada. Foto: FB

Likevel har oppdrettsanleggene i Playa Quemada hjulpet fiskeindustrien på Lanzarote, og gitt store inntekter.
Fryseri – og pakkefabrikkene i hovedstaden Arrecife mottar hovedsakelig fisk fra anleggene i Playa Quemada, og har mer enn doblet produksjonen av hav-abbor og dorada siden oppdrettsanleggene ble etablert.

De overnevnte forslagene om nye steder for oppdrettsanlegg ble framsatt av øy-regjeringen på Lanzarote i 2014.
Men det stopper ikke der: Andre områder som ble foreslått i 2014 var utenfor Playa Las Cucharas i Costa Teguise, og tre forskjellige soner utenfor Playa Blanca sør på øya.

Nå styres øya av politikere fra andre politiske partier som ikke vil ha disse oppdrettsanleggene. Derfor vil det nok bli høylytte diskusjoner og protester hvis prosjektene skal gjennomføres.
Det siste er at Cabildo (regjeringen) på Lanzarote og departementet for landbruk, husdyr og fiskeri på Kanariøyene har åpnet en kanal for dialog for å gjennomgå detaljreguleringen av det omtalte oppdrettsområdet.

Har leserne tanker om dette, bruk gjerne kommentarfeltene på Facebook.

Kommentarfeltet er stengt

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast