Nyheter:

Nyheter fra Lanzarote! 8.mars 2021

Helgens smittetall

Fredag: 15 personer ble friskmeldt, mens fem nye personer fikk påvist smitte. Det aktive smittetallet er 99.

Lørdag: 12 personer ble friskmeldt, mens ni nye personer fikk påvist smitte. Det aktive smittetallet er 96.

Søndag: Fire personer ble friskmeldt, mens ni nye personer fikk påvist smitte. Det aktive smittetallet er 101.

Myndighetene på Kanariøyene ber om at ingen deltar i de annonserte arrangementene på kvinnedagen

De kanariske myndighetene ber om at folk holder seg hjemme og ikke deltar i de arrangementene som er tillyst på øyene i forbindelse med den internasjonale kvinnedagen i dag. Dette på grunn av smittefaren.

På Lanzarote er er det annonsert et arrangement i Parque Ramirez Cerda i Arrecife kl.18 i kveld. Arrangørene sier at alle sikkerhetsforskrifter vil bli fulgt.
En av øyas største fagforeninger, UGT (fagforening for generelle arbeidere) sier at de skal holde et virtuelt arrangement, og anbefaler sine medlemmer å ikke møte opp i parken i Arrecife.

To kvinner tatt for innbrudd i Puerto del Carmen

To kvinner ble tatt da de brøt seg inn i en leilighet i Puerto del Carmen i slutten av februar.
Samboeren til eieren av leiligheten jobber i politistyrken Guardia Civil, og kom hjem mens kvinnene var i området med deler av tyvgodset.
Han klarte å holde på de to kvinnene til forsterkninger fra nettopp Guardia Civil kom til stedet. Det ble et basketak, og en tredje kvinne er fortsatt etterlyst.

Tenåring fra Marokko kjempet for å bli trodd: Jeg er 17 år! 
Anass utenfor rettslokalene i Arrecife. Foto: lokalavisa La Voz de Lanzarote

En ung gutt fra Marokko, Anass kom alene med en flyktningbåt til Lanzarote i oktober i fjor.
Han hadde med et offisielt papir på at han var mindreårig, men ble ikke trodd. Han har hele tiden bedt om å bli plassert i et ungdomshjem, og dermed få muligheten til å gå på skole.

Anass ble imidlertid behandlet som en voksen. I forrige uke ble han rett og slett kastet ut av senteret som drives av det lokale Røde Kors fordi han nektet å bli sendt til det nyopprettede senteret for voksne flyktninger på Fuerteventura.
Etter å ha bodd to døgn på gata i Arrecife ble det tatt affære.
Lokalavisa La Voz de Lanzarote skrev om saken, og flere frivillige, blant annet en advokat stilte opp for Anass som da fikk juridisk hjelp til å bli trodd på at han er 17 år, og skulle derfor behandles som en mindreårig.

Seint fredag kveld grep ombudsmannen på Lanzarote inn, og Anass ble denne kvelden overført til et ungdomssenter etter at myndighetene med politiet i spissen endelig godkjente at han bare var 17 år.
Flere av innbyggerne på Lanzarote inviterte Anass til å komme og bo hos de, og flere ville gjerne betale for overnatting på hotell.
Anass kan ikke spansk, men klarte å si «Muchas gracias» til sine hjelpere som også fikk en klem da løsningen kom.

Dette skriver lokalavisa La Voz de Lanzarote.

Filmingen av Netflix-serie flyttes til fastlandet, manglet tillatelser
Foto: Netflix

Som Lanzaroteposten skrev om tidligere er Netflx på øya for å lage en ny filmserie, «Velkommen til Eden».
Da det skulle filmes i området Caletón Blanco på nordøstkysten av Lanzarote ble det plutselig stopp.
Det viste seg at filmselskapet ikke hadde søkt om tillatelse til å bruke naturområdet Caletón Blanco til filming. Dermed sa Kystdepartementet nei til å bruke dette sårbare området.

Netflix hadde tatt med seg 220 personer til øya, og alle var innkvartert på hotell i Costa Teguise. Selskapet skulle legge igjen over to millioner euro under oppholdet, og nå blir både oppholdet og pengene avkortet.
Netflix fortsetter filmingen i Teruel på fastlandet i stedet.
Ordføreren i Teguise, Oswaldo Betancort beklager kanselleringen.

Men før hele filmselskapet dro fra Lanzarote, kom de til Playa Chica i Puerto del Carmen lørdag for å filme noen scener. De ble tatt i mot av ordføreren i Tias, som syntes det var stas å ha Netflix på besøk:

Foto: Tias kommune
Stor marineøvelse mellom Lanzarote og Marokko
Foto: US Naval Forces Europe

I disse dager holder USA og vår nabo i øst, Marokko en felles marineøvelse mellom Lanzarote og Marokko.
Øvelsen blir kalt «Lightning Handshake 2021», og USA deltar med blant annet hangarskipet «USS Eisenhower», mange kryssere, fly og helikoptre og 5 000 soldater.

I følge lokale medier var denne øvelsen ukjent for myndighetene på Kanariøyene, helt til flere jagerfly begynte å fly nord for øya La Graciosa.
Dette høres rart ut, fordi søker man på «Lightning Handshake 2021» på internett dukker det opp mange bilder, videoer og artikler om øvelsen…

Myndighetene på Kanariøyene forteller til lokalavisene at flere rutefly mellom øyene og Europa måtte forandre kurs på grunn av de mange amerikanske jagerfly i det samme luftrommet.

Øvelsen er et ledd i «forbrødringen» mellom USA og Marokko, fordi tidligere president Trump klarte å få Marokko til å «akseptere» Israel mot at USA «godkjente» Marokkos annektering av den gamle spanske kolonien Vest-Sahara.

Les mer om bakgrunnen for øvelsen HER (på engelsk).

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast