forbrukerNyheter:

Innhøstingen av druer på Lanzarote

Tekst og bilder: Oliver Horton (der ikke annet er nevnt)
www.wineshoplanzarote.com

Vindistriktet La Geria

Innhøstingen av druer på Lanzarote kalles La Vendimia, og er en stor begivenhet for mange.

Tiden for innhøstingen går fra midt i juli og for noen vinhus helt fram til september, avhengig av hva slags druer som plukkes. Druen som det plukkes mest av på Lanzarote er Malvasía Volcánica, en hvitvinsdrue som utgjør omtrent 70 prosent av avlingene.

Er det god kvalitet på disse druene?

Det er mye som skal klaffe for å finne ut når det er tid for å høste druene.
Bøndene undersøker modenheten av druene, man måler sukkerinnholdet og surhet, og nivået på tannin. Tannin er et garvestoff som finnes i drueskallet, i steinene og i stilken.
Sol og varme er viktige ingredienser for en god avling, og derfor er drueavlingene på Lanzarote de første som blir høstet i Europa.

Hver kasse tar opp til 20 kilo druer.

På Lanzarote blir all plukkingen av druer gjort manuelt. Dette er bestemt av den offisielle vin-organisasjonen på øya, Denominacion de Origen.
På grunn av terrenget, og at vinrankene er plantet i dype groper gjør det umulig å bruke maskiner. Dessuten er det ofte bygget en halvmåneformet mur rundt vinranken, en zoco, som alltid peker mot nord, slik at vinrankene beskyttes mot den kalde nordavinden på vinteren.
Når druene håndplukkes blir bare druene av god kvalitet plukket. Dette er hardt arbeide, og det er ikke lett å gå med flere kilo druer i kurver i årets varmeste måneder.

Dette er tungt arbeide!

Drueklasene plukkes nedenfra og opp fra selve vinranken, og blir samlet i kurver eller kasser. Det er viktig at drueklasene som ligger nederst ikke blir klemt og ødelagt av vekten av druene som ligger øverst. Dette er en taktikk som bare de dyktigste plukkerne kan.
Hver kurv eller kasse veier ca 20 kilo når de er fulle av druer. Det er hull i sidene slik at druene får luft helt til de kommer inn til vingården, og vin-prosessen kan begynne.

I 2020 ble det plukket til sammen 1 354 000 kilo. Dette er halvparten av hva som ble plukket i 2019, da avlingene var på 2,8 millioner kilo. Rekordåret var i 2018, da det ble plukket fire millioner kilo.

Lokal vindyrking har i hundrevis av år betydd mye for kulturen og tradisjonene på Lanzarote.

Lanzarote har litt under 2 000 registrerte arbeidere som driver med vindyrking. Mange av disse lokale bøndene selger druer til de større vinhusene på øya, og bruker også kanskje noe av sine egne avlinger til å lage litt vin til seg og sin familie.

Når de store vinhusene kjøper druer fra de lokale bøndene, blir druene nøye sjekket og kontrollert. Det hender at vinhusene kjøper druer fra opp til 300 individuelle bønder, så dette er en stor administrativ oppgave hvert år.

Foto: Facebook

Foredlingen av druer skjer nå ved hjelp av maskiner. Likevel inviterer flere vinhus små og store til den tradisjonsrike «druetråkkingen» etter at de første avlingene er kommet i hus.

Nå venter vinbøndene på hva som vil skje i 2021. Pandemien berører ikke vinproduksjonen på Lanzarote, fordi folk vil ha god vin, hvert år!

Foto: wineshoplanzarote.com

Firmaet Wineshop Lanzarote har det siste året satt i gang med å selge vin fra Lanzarote til privatpersoner i Storbritannia og Irland.
Nå er firmaet også interessert i å eksportere vin fra øya til Skandinavia, og sier i en epost til Lanzaroteposten at de nå har begynt arbeidet med å finne distributører i de tre nordiske landene…og skriver at noe positivt kan skje i løpet av den neste måneden…
Vi får håpe at de ikke møter alt for mange byråkratiske hindringer på veien!

For et par år siden kunne man finne en hvitvin fra Lanzarote i hyllene til Vinmonopolet i Norge:
Malpei Malvasia Volcanica 2015. Nå er den vinen utgått, sier Vinmonopolets nettside HER.

Når folk etter hvert kommer tilbake til Lanzarote igjen kan det være lurt å melde seg på en vintur, som firmaet
Wine Tours Lanzarote arrangerer. Du kan lese mer om hva slags turer som arrangeres HER.

 

 

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast