Nyheter:

Nyheter fra Lanzarote! 2.desember 2020

Gledelig smitteoppdatering fra Lanzarote!

I det siste døgnet ble det ikke registrert nye tilfeller av koronasmitte på øya. Fire personer ble erklært friske, og myndighetene korrigerer en feil fra i går ved å ta bort et smittetilfelle. En pasient ble skrevet ut fra sykehuset, hvor det nå ligger to personer med koronasmitte.
Det aktive smittetallet er nå 50.
Myndighetenes offisielle smittetall finner man HER (på engelsk).

Når det regner og blåser på Lanzarote oppstår det gjerne problemer som vi nordboere ikke helt er vant med:

– skoler stenges

– fly kan ikke lande eller ta av

– ferjer kan ikke seile

– aktiviteter utendørs avlyses

– hoteller, hus og gater oversvømmes

– internettforbindelsene forsvinner

– strømmen går

På sosiale nettsider skriver folk at » hvis skolene ble stengt hver gang det regnet der jeg bor, ville ikke barna få utdannelse i det hele tatt!» Andre var skarpere i tonen: «Lanzarote må være et u-land siden de ikke kan takle litt regn«.

Her er noen fakta som mange kanskje ikke vet så mye om:

Det regner ikke mye på Lanzarote.

Det høres kanskje rart ut, men de fleste månedene mellom april og november regner det ikke i det hele tatt.
Normalt faller det 125 mm regn på Lanzarote hvert år, og disse millimeterne faller som regel i løpet av et skikkelig regnskyll eller to. Noen ganger går det opp til tre år mellom regnstormene, sier ekspertene i AEMet, det spanske værinstituttet.

Tidligere denne uka regnet det ganske mye på Lanzarote.

Siden regnstormene er så få er det ikke verdt å investere millioner av euro for å takle problemene som oppstår.
Det er med andre ord billigere å reparere skadene enn å forhindre ødeleggelser.
Derfor er det sjelden at du ser takrenner på husene på Lanzarote, det er få grøfter som tar unna overflatevann på gater og veier, og kloakknettet er dårlig utbygd.

Lanzarote er ei vulkansk øy.

Øya har høye topper, og overflaten er tørr og kan ikke absorbere vann.
I Nord-Europa vil regnvann bli tatt opp av jordmassene, og deretter finne sin vei til elver og bekker.
Dette «systemet» finner vi ikke på Lanzarote, så regnet som kommer strømmer ned fjellsidene gjennom naturlige og menneskeskapte kløfter og raviner, og ender opp i havet. Og selvfølgelig ligger Arrecife og Costa Teguise midt i «løypa» for vannet på vei til havet…og det blir oversvømmelser.

Hovedstaden Arrecife rammes ofte hardt ved regnvær. Foto: Diario de Lanzarote

Når det regner, kommer vinden som regel fra sør…

Derfor blir det problemer på flyplassen. Den vanlige rullebanen (som kalles 03) fungerer perfekt i 95 prosent av alle flyene som tar av fra og kommer til Lanzarote. Når vinden forandrer retning fra nord til sør, følger det ofte skyer med, og det blir problematisk for flyene.
Ofte blir flyene til Lanzarote dermed omdirigert til Fuerteventura, samtidig som ferjene som trafikkerer Fuerteventura til Lanzarote innstiller sine turer på grunn av høye bølger…og kaoset for turistene er komplett!

Vi har fliser på gulvene.

Omtrent alle hus på Lanzarote, skolene inkludert har fliser på gulvene. Flisene er perfekt for Lanzarote; de er lette å holde ren, de er kjølige på varme dager og de varer et livsløp.
Men når det regner blir flisene livsfarlige! I regnvær kommer det ofte vann inn i husene, og flisene blir som en skøytebane.
Dette sammen med at flere veier er stengt på grunn av oversvømmelser gjør at skolene stenges når det kommer regn, kanskje to-tre dager hvert år.

Strømledninger er stort sett montert i luft på Lanzarote.

Fra Puerto del Carmen. Foto: Lanzaroteposten

Ofte ser vi et virvar av ledninger på mange husvegger, og når det regner blir det ofte strømstans.

Som vi har skrevet om tidligere er det få vannavløp langs gatene og veiene på Lanzarote.  Når vannet begynner å stige vil teleboksene med internett- og telefonledninger bli under vann, og forbindelsene blir brutt.

Sånn er det på Lanzarote. Etter en dag eller to med regn skinner sola igjen, himmelen er blå, og vi slipper å tenke på å tørke opp vann de neste månedene…kanskje?

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast