forbrukerNyheter:

Å bestille øl og litt vin på Lanzarote

Etter et par besøk på din favorittbar, vil nok bestillingen på «A large beer, please» etterhvert bli til «Una cerveza grande, por favor». Men vil du bestille øl som en innbygger fra øya, bør du lese videre:

En stor øl

«Una jarra, por favor«. En jarra er en mugge, og uttales harra, og er det vi kaller en stor øl. Den er sånn omtrent en halv liter, nesten en engelsk pint av fatøl.  Vil du vite hvilke typer fatøl baren eller restauranten har, kan du spørre “¿Que tienen del grifo?”, som betyr «hva har du på fatet?», egentlig «i springen».

En liten øl

«Una  caña, por favor.» Vanligvis serveres en liten øl i et pæreformet glass som rommer ca 25 cl. Dette er en drikk mange lokale drikker, fordi en stor øl blir ganske så fort varm her nede. Ofte kan du se plakater hvor baren tilbyr «Tapas y cañas.»

Øl på flaske

Vil du en flaske øl har du to muligheter., «una botella» eller «un botellin«, uttales bo-teja og bo-tejin. Førstnevnte er en vanlig flaske øl på 33 cl, mens «un botellin» er en miniflaske på ca 20 cl. Du vil nok også bli spurt om du ønsker de spanske øltypene Tropical eller Dorada. Det hender baren også har andre og utenlandske merker.

Alkoholfritt øl

Spania er faktisk det landet i verden som drikker mest alkoholfritt øl, tro det eller ei! Spør etter en «Cervesa sin alcohol«, eller dersom du er en ekspert; «Cervesa sin

Shandy

«Una clara, por favor.» Når du ber om dette, vil du som regel få to spørsmål av kelneren: “¿Caña o jarra?”, liten eller stor?, og deretter “¿Limon o 7 up?”, sitron eller 7up? Med sitron får du som regel Fanta Sitron sammen med ølet som gjør at drinken blir «uklar». 7up gir deg en tradisjonell shandy.

Og vi glemmer selvsagt ikke vinen heller! 

Vin serveres i glass som heter «copas«. Hvitvin er «blanco«, rød er «tinto«, rosé er «rosado«. Søt er «dulce«, tørr er «seco«, halvtørr blir da «semiseco«, og halvsøt og fruktig blir semidulce og frutado. Et glass med tørr hvitvin blir da «Una copa de vino blanco, seco, por favor.»

Regninga

Husk å betale for drinkene før du går. Mange vil da si «La cuenta, por favor«, men en virkelig ekspert vil si “¡Cobrame!” , som bokstavelig betyr «belast meg!»

Nettavisen Lanzarote Information har bidratt med opplysninger til denne artikkelen.

Vær
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-