nyheter

Nyheter fra Lanzarote! Tirsdag 8.oktober

Lasteskip med fire tonn kokain tatt i kontroll, ført inn til Lanzarote

Lastebåten til venstre, snart bordet av tollvesenets båt til høyre. Foto: Tollvesenet i Spania og Frankrike

I et samarbeid mellom det spanske og franske tollvesenet ble et lasteskip registrert i Tanzania stoppet og bordet ute i Atlanterhavet, ikke langt fra Lanzarote. Om bord ble det funnet fire tonn kokain.

Skipet vakte oppmerksomhet da det seilte ut fra Tyrkia, videre til Sierra Leone og Guinea Bissau på vestkysten av Afrika, før det igjen satte kursen nordover mot det spanske fastlandet.
Lasteskipet ble deretter ført inn til Lanzarote, hvor narkotikaen skal losses, og deretter ødelegges. Mannskapet på ti personer er arrestert.

Flere kommer seg ut av ledighetskøen på Lanzarote
Folk i Arrecife. Foto LBRA

For femte måned på rad går tallet på arbeidsledige på Lanzarote ned.
I snitt har ledigheten gått ned fire prosent hver måned. Tallet på arbeidsledige i september er på 7100 personer, 8,3 prosent lavere enn i september i fjor.

Heltedåd: Mannskap på fiskebåt fra Lanzarote reddet 43 flyktninger

En dramatisk historie har blitt kjent etter at fiskebåten «Cima de Oro» fra hovedstaden Arrecife reddet livet til 43 flyktninger som drev rundt i en gummibåt 97 kilometer fra kysten av Lanzarote. Dette skjedde 24.september.

Skipper José Luis Guadalupe fra Arrecife. Foto: La Voz de Lanzarote

Skipperen om bord heter José Luis Guadalupe. Han har drevet med tun-fiske (makrellstørje) i over 40 år på Lanzarote, med en båt som hans far og onkler kjøpte. Han er sjef for et mannskap på åtte menn; fire fra Senegal, to fra Marokko. og to fra det spanske fastlandet.

Ingen fra øyene ønsket å være mannskap lenger, så jeg var glad at disse åtte meldte seg slik at fisket kunne fortsette, sa skipperen til lokalavisa. Nå tjener han penger bare for å betale sine åtte sjømenn, forteller han.

Midt på natten kom fiskebåten over en gummibåt med 43 flyktninger om bord. Gummibåten hadde kommet fra byen Tan Tan i Marokko, og om bord var det flyktninger fra Pakistan, Senegal, Gambia, Mali og Marokko. Gummibåten hadde gått tom for bensin, og drev rundt uten styring.
Skipper José tenkte først å vente på sjøredningstjenesten, men panikken blant flyktningene var så stor at de begynte å hoppe i sjøen, og grep fatt i tau som hang ute på siden av fiskebåten. Da la fiskebåten seg helt inntil gummibåten, slik at alle kunne komme seg opp i fiskebåten.

Her hviler flyktningene på dekket av fiskebåten. Foto: Privat

Mannskapet om bord i fiskebåten ga flyktningene tørre klær, og en kvinne med et lite barn ble satt i maskinrommet for å få varmen tilbake. Noen av flyktningene var så takknemlige for å ha blitt reddet, at de sa de ville hjelpe mannskapet med å fiske.

Båten fra sjøredningstjenesten kom etter hvert fram til fiskebåten, og på grunn av høy sjø beordret kapteinen om bord i redningsbåten at fiskebåten selv måtte frakte flyktningene inn til Arrecife.
Dette sa skipper José nei til. – Jeg har ansvaret for at mitt mannskap og at deres familier får penger til mat, og skal jeg seile inn til Arrecife med flyktningene nå, taper vi tusenvis av euro. Det kan jeg ikke gjøre. Dette er sjøredningstjenestens jobb«.

Kapteinen på redningsbåten truet da med å melde skipperen for ordrenekt, men etter hvert roet situasjonen seg, og flyktningene gikk om bord i redningsbåten.

I ettertid sier skipper José til lokalavisa at det var tilfeldigheter som gjorde at fiskebåten og båten med flyktningene møttes.
Han takket Gud for at ingen druknet, og viste til den tragiske ulykken ved øya El Hierro fire dager senere, da 54 flyktninger druknet.
Samtidig fordømmer han høyreekstreme politiske partier i Spania som har foreslått å forlate båter på havet, uten å hjelpe disse.

I lokalavisene og på sosiale medier er skipper José den store helten på Lanzarote, og får hundrevis av takknemlige og rosende meldinger etter redningsoperasjonen. Lanzaroteposten slutter seg til hyllesten av skipper José!

Sjømannskirken informerer

God tirsdag!

Sesongstart er rett rundt hjørnet! I slutten av denne uken kommer de fleste av våre vinterassistenter ned, og alle er på plass den 16. oktober. Det er noe å glede seg over!
Denne uken har vi fremdeles åpent kun tirsdag og torsdag, mens neste uke blir det i tillegg grøt på lørdag og sesongens første gudstjeneste på søndag den 20. oktober.
Denne uken har vi følgende program:
Åpningstid tirsdag og torsdag fra kl 11:00 – 14:00. Under åpningstiden er kirkerommet åpent for lystenning eller en stille stund, biblioteket er åpent og kafeen selger vafler, karbonadesmørbrød og drikke til. NB! Torsdag baker vi brød (husk forhåndsbestilling).

Velkommen til ny uke på kirka!

Sjømannskirken ligger rett over gaten fra TUI-hotellet Cinco Plazas i Puerto del Carmen. Kirken er godt skiltet.
HER kan du kontakte Sjømannskirken.

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast