historie

Skal vi kvitte oss med noen myter om Lanzarote?

Noen ganger har mange av oss hørt historier om Lanzarote som kanskje ikke er helt sanne.
Sammen med det britiske turistbladet Gazette Life avslører vi noen av disse mytene…så da setter vi i gang:

Sand fra Sahara

Det er mange som tror at sanden på Lanzarotes strender har blitt hentet fra Sahara-ørkenen øst for Lanzarote, bare 12-13 mil unna.

Dette stemmer ikke. Kilden til mesteparten av sanden på strendene er flere store sandbanker nord for Famara på øyas vestkyst. Sanden blir vasket i land, og sakte, men sikkert blir sanden etter hvert fraktet over øya til sør-og østkysten med vinden. Dette har selvsagt tatt tusenvis av år.
Det hender at sanden på noen av strendene blir etterfylt etter en storm med mye vind og bølger. Da hentes sanden fra gamle sanddyner nord på øya.

Fersk lokal sjømat

Det er masse fersk fisk på lanzarote. Noe helt annet er det med det vi kaller annen sjømat.
Å fange krabber, hummer og blåskjell er strengt forbudt!

Bestiller man denne sjømaten på en restaurant, er den importert, og er vanligvis frossen. Restauranter som selger denne sjømaten hevder sjelden at denne sjømaten er fersk, men mange av gjestene tror det.

De eneste lokale og ferske sjømat-retter som man finner på Lanzarote er for eksempel lapas, som er små og spiselige skalldyr som fester seg på steiner i fjæra, og som dukker opp når det fjære sjø. Rekene som fanges vest på Lanzarote ved landsbyen La Santa er berømte for sine gode smak, og er mye dyrere enn de frosne og importerte rekene.

Filmen «Apenes planet» ble laget på Lanzarote

Det hevdes ofte at den berømte sluttscenen i filmen «Planet of the Apes» fra 1968 ble filmet på Lanzarote.

Foto: Filmselskapet/Gazette Life

Det er lignende landskap på Lanzarote som vises i filmen, men Apenes planet ble filmet i sin helhet i California. Hvis man vil se landskapet fra Lanzarote i en spillefilm, må man se «One Million Years BC» med selveste Raquel Welch i hovedrollen.
Man kan se hele filmen på youtube, ved å klikke HER.

Plakat fra filmen

Djevelen i Timanfaya

Djevelen fra Timanfaya. Foto: Lanzaroteposten

Ved innkjøringen til nasjonalparken Timanfaya ser man skiltet med djevelen.

Noen har hørt historien om djevelen i Timanfaya, som er basert på en legende om en brudgom som mistet bruden sin under det vulkanske utbruddet i 1730. Etter å ha prøvd å redde bruden med en gaffel, ble han gal av sorg, og forsvant i en vulkan. Etterpå kunne man «se» djevelen veive med sin gaffel, mens han sier «Stakkars djevel».

En spennende historie, med dette er ren fantasi.  Symbolet med djevelen var en idé av den lokale kunstneren Cesar Manrique på 1960-tallet, og som etter hvert ble varemerket for nasjonalparken.

Omar Sharifs kortspill

Lagomar i Nasaret. Foto: pixabay.com

Da Lanzarotepostens redaktør gikk på kurs for å få lisens til å bli guide på Lanzarote, fikk vi høre den utrolige historien om skuespilleren Omar Sharif som mistet huset sitt i landsbyen Nazaret etter et kortspill. Mange husker skuespilleren fra filmen «Dr. Zhivago».

Og sånn gikk historien videre, som både turistmyndigheter og dagens eiere av Lagomar nok ønsker å beholde; historien trekker nemlig turister.
Dagens eiere av Lagomar, uruguayanske Beatriz Van Hoff og hennes eksmann, tyskeren Dominik Von Boettinger kjøpte eiendommen på slutten av åttitallet, og rehabiliterte den.
De hevder at de hele tiden har fortalt at historien om at Omar Sharif tapte huset sitt i kortspill, var en legende. Det er faktisk ingen bevis for at Omar Sharif eide dette huset. Eiendommen er i dag lagt ut for salg til 7,5 millioner euro. Lanzaroteposten skrev om dette i fjor.

Vi vet at Omar Sharif besøkte Lanzarote i 1972 for å spille inn en film her. Da ga han tillatelse til at navnet hans kunne brukes på eiendommen som et sted for en bridge-turnering, fordi Omar Sharif var selv en god bridge-spiller. Derav navnet LagOMAR.

Vil du støtte Lanzaroteposten?

Lanzaroteposten har vært i virksomhet i snart sju år, og har skrevet nesten 2000 forskjellige artikler om livet på solskinnsøya Lanzarote.
Lanzaroteposten har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmur, og har bevisst unngått å ha reklame på sidene.

Nå begynner det å bli ganske dyrt å drive avisen, med høye utgifter for å ha et domene (en nettadresse), og for å ha vedlikehold av sidene og serveren. 
Hvis du vil, kan du bli en privat sponsor ved å bruke VIPPS: 99 45 38 32, og sende en valgfri sum.

Vil du heller bruke et bankkontonummer? Gi beskjed på epost til info@lanzaroteposten.com , eller bruk melding- eller whatsapp-knappen på Lanzarotepostens Facebook-side , eller på nettsiden du er på nå.

På forhånd takk for støtten! 

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast