Fredagspils

Fredagspils fra Lanzarote! 6.september 2024

Hola!

Vi har lagt bak oss ei god og varm uke på solskinnsøya Lanzarote!

Tegning: Erling Bjørn Hansen

Noen skyer tidlig på morgenen, og så kom sola på formiddagen. En fin bris gjør det levelig når temperaturen går opp mot 27-30 grader.
Og godværet vil fortsette, sier det spanske værinstituttet AEMet, og sender sine værdata til norske YR.

Klikk HER for å få værutsiktene for Lanzarote de neste dagene.

Vi ønsker den norske pianisten Knut Erik Jensen velkommen tilbake til Lanzarote!

Pianisten Knut Erik Jensen. Foto: Northwest Edvard Grieg Society

Da er det klart!
Pianisten Knut Erik Jensen fra Selbu skal igjen holde en konsert på Lanzarote. Dagen er fredag 3.januar 2025, og stedet er konserthuset Camel House i landsbyen Macher, litt vest for Puerto del Carmen.

Knut Erik har spilt flere konserter på Lanzarote de siste årene, og siste gang var i november 2019 da han spilte for fulle hus i Tias.

Knut Erik har også turnert med sitt pianospill i det norske USA flere ganger, og også vært musikklærer for unge talenter i USA, seinest denne sommeren, hvor blant annet Edvard Griegs musikk har vært i sentrum. Knut Erik er ass. professor i musikk ved NTNU i Trondheim.

Vi er så heldige å også ha Sjømannskirken på Lanzarote med på laget, som blant annet vil organisere transporten med buss fra Puerto del Carmen til og fra Macher, som ligger en 2-3 kilometer unna.

Lanzaroteposten vil selvsagt komme tilbake med flere opplysninger om konserten, blant annet om program, billetter, transport osv.
I mellomtiden kan dere nyte dette bidraget fra Knut Erik, som spiller Griegs «Bryllupsdag på Troldhaugen» under en konsert i staten Washington i USA:

Sesongen for cruiseskip på Lanzarote er i gang fra i morgen lørdag

Et cruiseskip har ankret opp ved festningen Castillo de San José i Arrecife. Foto: Yonathan de Leon, ordfører i Arrecife

Det ventes at denne cruisesesongen vil sette nye rekorder, når 140 cruiseskip vil ankomme Lanzarote fram til 30.desember.
I september vil det ankomme sju skip, og det første som kommer på lørdag er «Britannia», på vei til Cadiz fra Las Palmas. Om bord i «Britannia» er det 4000 passasjerer, og et mannskap på 1400 personer.

Foto: P&O

Allerede 13.september kommer det 347 meter lange «Anthem of the Seas» fra det norsk-amerikanske rederiet Royal Caribbean.
Så øker trafikken i oktober og november, og rundt juletider vil det noen dager være fire skip inne.

Det ventes at Lanzarote vil nå 600 000 cruisepassasjerer i 2024.

Noen lurer på hvorfor den nye cruisehavna i Playa Blanca, som ble ferdigstilt i fjor, ikke er tatt i bruk for de litt mindre cruiseskipene.
Det viser seg at Yaiza kommune ennå ikke har fått godkjenning og autorisasjon fra havnemyndighetene i Las Palmas, sier en representant for myndighetene.

Vil du følge med på hvilket cruiseskip som kommer til Lanzarote, hvor de kommer fra, og hvor de skal, kan man lese anløpsplanen, og kanskje laste ned denne ved å klikke HER.

Flere og flere turister til Lanzarote

Foto: Vidar Nordli Mathisen

Demonstrasjonene mot masseturismen som ble holdt i april over hele Kanariøyene ser ikke ut til å ha hindret flere og flere turister å besøke oss.
Mellom januar og juli har det vært en vekst på over 14 prosent, når 2,1 millioner turister har besøkt Lanzarote, mot 1,8 millioner på samme tid i fjor.
Nesten en million turister kom fra Storbritannia, står det i meldingen fra det kanariske statistikkinstituttet ISTAC. Videre kom det mer enn 200 000 irer og tyskere, tett fulgt av spanske turister med 159 000 personer.
Fra Frankrike kom det 137 000 turister, mens 50 000 turister kom fra hvert av disse landene: Nederland, Italia og Belgia.

34 000 turister kom fra de nordiske landene, og 80 000 fra det statistikkinstituttet kaller «andre land».

Basketball-turnering i Puerto del Carmen

Denne helga er det en basketball-turnering på Nasjonenes plass i Matagorda i Puerto del Carmen.

12 elitelag deltar, i pausene spiller flere DJs, og det blir premiedryss til publikum, står det i invitasjonen. Klokkeslett har de i farten glemt..?

120 prosent italiensk restaurant: Benvenuti!

Forleden kveld besøkte vi en pizzarestuarant i Puerto del Carmen, som reklamerer med at dette er en 120 prosent italiensk restaurant!
Restauranten heter La Lanterna, og ligger i 2.etg ved restauranten American Indian på Avenidaen.

Foto: Asgeir Johnsen, som besøkte restauranten i fjor

Og pizzaen var virkelig italiensk. så til de grader:

Foto: Lanzaroteposten

Her var det ikke en eneste ananas-bit på pizzaen; det er nemlig ikke italiensk. Derimot var det mange mini-tomater der, med en nydelig flytende ost i midten, og skinke. Deilig!

Å fornye sitt spanske førerkort tar tid!

Foto: Centro Medico

I forrige uke fikk jeg beskjed på mobilen min fra Trafico (trafikkstasjonen på øya) at det var på tide å fornye mitt spanske førerkort.
Jeg bestilte time på Centro Medico Arrecife, et legekontor beregnet for fornyelse av førerkortet, fikk time, og dro dit mandag morgen.

Da ble det bråbrems, bokstavelig talt!
På mitt gamle kort mitt stod det at jeg kunne kjøre bil med henger, men det er jo ikke lov på Lanzarote, må vite?
Jeg sa at jeg behøver ikke denne tillatelsen, men da ble jeg sendt rett over gata til trafikkstasjonen Trafico. Der var det en ny ventekø.
Etter hvert kom jeg fram til luka, og måtte der og da skriftlig søke om å få bort betegnelsen BE på førerkortet, altså å kjøre bil med henger.
Og bak meg vokste køen….

Så var det rett over gata igjen til legesenteret. Da gikk det fort, med synstest, hørselstest, bildetaking, og ikke minst «kjøre bil på datamaskin», for å teste reaksjonene mine.

Etter tre timer og 40 euro var det hele i boks, og fikk beskjed at det ville ta åtte uker før mitt nye førerkort var klart. I mellomtiden skulle jeg bruke et lite ark med et stempel, som er et midlertidig førerkort…

Ukens høydepunkt!

Tegning: Erling Bjørn Hansen

Vår hustegner har sine ideer om hvordan man skal holde naturen ren og pen på solskinnsøya. Innimellom all ryddingen kan det være greit å slappe av på fredagspilsen, sammen med andre skandinaver!

Fra kl.19 i kveld er det igjen tid for fredagspils på restauranten Las Vistas i Puerto del Carmen.
Her samles skandinaver til et ukentlig treff, hvor det ikke er loddsalg, allsang og dans; i stedet går praten livlig!

Er man sulten, serverer Dani på restauranten denne uka en spesiell fiskerett, Churros de Pescado, hvit fisk med kanariske poteter og salat. Prisen er 16 euro. Velbekomme!

Begge foto: Las Vistas

Restaurant Las Vistas ligger på skrå over gata for postkontoret i Puerto del Carmen.

Lanzaroteposten på lørdag

Neste uke blir ei travel uke på Lanzarote!
Da starter Lanzarotes største religiøse fest, en hyllest av øyas skytshelgen, Jomfru Dolores. Tirsdag åpnes Kanariøyenes største håndarbeidsutstilling, og lørdag er det Romeria, pilegrimsmarsjen fra alle kanter på øya fram til landsbyen Mancha Blanca, hjemmet til Jomfru Dolores.

I morgen lørdag får du servert hele historien om Jomfru Dolores, programmet for håndverksutstillingen, og om pilegrimsmarsjen… bare i Lanzaroteposten!

Sjømannskirken informerer


Sjømannskirken på Lanzarote minner om at vinterprest Ola Beisvåg presenterer sine søndagstanker kl.18 hver søndag på kirkens Facebookside. Den finner man HER.

Ei god helg og ei frisk uke ønskes dere fra Ola i sola!

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast