nyheter

Fredagspils fra Lanzarote! 23.august 2024

Hola!

Dette har vært ei spesiell væruke!
Mandag startet med et voldsomt «angrep» av calima; fint sandstøv fra naboen i øst, Sahara la seg over Kanariøyene. Så kom det ei regnskur eller to, som vasket øya ren, og bilene brune, og på tirsdag skinte sola igjen!

Det norske værvarslet YR får sine værdata fra det spanske instituttet AEMet, og i uka som kommer ligger temperaturen på Lanzarote mellom 26-28 grader, med en liten bris som smyger seg rundt. Klikk HER.

Kvinne leter etter sine biologiske foreldre i «Norgesbyen» i Famara vest på Lanzarote
Famara. Norgesbyen ligger til høyre i bildet. Foto: Frank Vincents/Creative Commons/Wikipedia.org

Et boligfelt som ligger ved landsbyen Famara på Lanzarote kalles «Norgesbyen». Disse husene har en halvmåneaktig form, og ble bygget av norske tannleger og advokater på 1970-tallet. Derav navnet «norgesbyen», la urbanización de Los Noruegos.

Lokale aviser skriver nå om en spesiell hendelse som skjedde 24.juli 1982.

Politiet ble tilkalt for å undersøke en bag som var plassert på trappa til ett av husene. Da Guardia Civil kom, viste det seg at det lå et nyfødt barn i bagen.
Barnet var ei jente, og hun ble tatt med til sykehuset i Arrecife for en sjekk. Ingen etterlyste jenta, så etter ei stund ble barnet adoptert av en annen politimann og hans kone. Senere flyttet de til fastlandet, og jenta fikk navnet Pilar Diaz.

Foreldrene fortalte aldri Pilar om hva som skjedde i 1982, men etter hvert skjønte Pilar at de ikke kunne være hennes biologiske foreldre, og fikk etter hvert høre hele historien.

Pilar Diaz. Hun ser da litt nordisk ut? Foto: Lancelot/ Instagram

Nå er Pilar tilbake på Lanzarote for å lete etter sine biologiske foreldre. Om noen vet mer om denne hendelsen, kan de kontakte Pilar på telefon (0034) 662 51 37 38, eller via Instagram mdiamart812.

Møbelbutikken SKEIDAR fyller 60 år…men hva har det med Lanzarote å gjøre?

I år er møbelbutikken SKEIDAR 60 år, og dette markeres med en større annonseserie i flere av landets aviser.
Der dukker også to gode venner av Lanzarote opp, nemlig grunnleggerne av butikken tilbake i august 1964, Erna og Erik Andresen.

Erik og Erna Andresen. Foto: skeidar.no/VG

Disse to tilbrakte etter hvert en stor del av året i huset de hadde i Playa Blanca sør på Lanzarote. De var aktive i det norske miljøet på øya hele tiden, og spesielt var de svært aktive i det nordiske koret, Alegria, som øver på Sjømannskirken i Puerto del Carmen hver mandag i vintersesongen.
Erik sang, og ikke minst jodlet, noe han var en mester til, mens Erna styrte med økonomien i koret, og laget kaffe.
Nå er begge to gått bort, og ligger begravet i Dovre kommune, der Erna og hennes foreldre kom fra.

Les hele artikkelen om Erna og Erik HER.

Gamle minner dukker opp

Etter å ha vært på Lanzarote siden september 2000, har det etter hvert satt seg fast en del gode minner.
Som for eksempel da de fire herrene som jobbet på rekreasjonssenteret Casas Heddy i Puerto del Carmen; Yngve, Jukka, Terje og undertegnedet startet opp med den tradisjonsrike fredagspilsen i 2001.

«Firerbanden» på Lanzarote! Fra v. Yngve, Jukka, Terje og Ola. Året var visst 2001. Foto: Lanzaroteposten

En annen tradisjon var å dra til den erke-britiske puben «Purple Turtle», «Den lilla skilpadden», som ligger oppe i hovedgata Reina Sofia i Puerto del Carmen.
Der skulle vi se engelske fotballkamper søndag ettermiddag. Favorittlaget var Liverpool for Yngve og de andre, mens undertegnede var litt i villrede. Jeg var den eneste som IKKE hadde Liverpool-skjorte, men de andre kjøpte ei skjorte til meg, og da var jo valget tatt!

Tradisjonen var at vi alle spiste Lanzarotes beste hamburger der, en chiliburger, som er en hamburger med chili con carne. Nydelig!
Siste uke var jeg innom for å kjøpe en, og det fine er at det er de samme folkene som driver puben i dag, som også var der i 2000.
Og de husker oss, og sa da jeg kom at chiliburgeren var snart ferdig til servering!

Og sånn ser årets chiliburger ut:

Foto: Lanzaroteposten

Problemer med å finne taxi på kvelden fra Puerto Calero

Foto: turismolanzarote.com

Puerto Calero er en marina som ligger ca ti minutters kjøretur sør for Puerto del Carmen. Der er det mange flotte restauranter,og mange tar en taxi til Puerto Calero, som koster omtrent ti euro.
Vi var flere som dro dit siste fredag med en taxi fra Puerto del Carmen. Vi hadde en god middag, og fikk restauranten til å bestille taxi hjem igjen.
Det må fortelles at Puerto Calero ligger i Yaiza kommune, og taxien kommer fra Playa Blanca, omtrent to mil lenger sør. Det er fremdeles ikke samkjøring mellom kommunene på øya; at en taxi fra en kommune kan hente gjester i en annen kommune.

Men taxien kom aldri, så vi ruslet opp til taxi-holdeplassen for å vente der. Så begyne vi å ringe selv til taxi-sentralen i Yaiza, og de sa at taxien var på vei, flere ganger. Ingen kom.

Da gikk vi innom hotellet som ligger lenger opp i bakken, og de sa at å få taxi dit var nesten håpløst. De anbefalte oss å gå til bussholdeplassen ved rundkjøringen inn til marinaen, og kanskje finne en buss som skulle inn til Puerto del Carmen.
Vi var heldige; der stod buss nr.25, som går fra Puerto Calero til Arrecife. Da var klokka langt over midnatt, og dette var siste bussen denne kvelden. Puh!

Lanzaroteposten har foreslått for ledelsen av restauranten Hi-Life i Puerto Calero om å få til en ordning med taxiene i kommunen. Vi er spent på hva løsningen blir!

God tur til Norge!

God tur til Norge! Foto: Lanzaroteposten

I går dro våre venner Trude og Roger tilbake til Norge fra Lanzarote på sin enorme Honda trehjulte motorsykkel.
Da hadde de vært på Lanzarote i en måned, og kjørte om bord i ferja til fastlandet i går ettermiddag. Det blir en lang tur nordover, og de beregner å være hjemme i Skien 4.september.

Vi ønsker god tur til Norge!

Ukens høydepunkt!

(VV betyr at boligen er registrert for turist-utleie) Tegning: Erling Bjørn Hansen

Mens man jakter på et sted å bo, kan det jo være greit å stikke innom restauranten Las Vistas for å slukke tørsten, eller spise litt.
Fredagspilsen starter som vanlig kl.19, og er nå tilbake på gamle tomter. Restauranten ligger på skrå over gata fra postkontoret i Puerto del Carmen.
Hjertelig velkommen!

Lanzaroteposten på lørdag!

Sommeren byr på populære repriser (for noen).
I morgen lørdag forteller vi historien om det mystiske slottet som ligger i Haria kommune, nord på Lanzarote. Det er mange myter om slottet, og den fulle sannheten får man i morgen lørdag i Lanzaroteposten.

Sjømannskirken informerer

Sjømannskirken på Lanzarote har sommerstengt i august, men minner om at vinterprest Ola Beisvåg presenterer sine søndagstanker kl.18 hver søndag på kirkens Facebookside. Den finner man HER.

Ei god helg og ei frisk uke ønskes dere alle fra Ola i sola!

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast