nyheter

Boligmangel på Lanzarote, men øya har 20 000 tomme boliger

20 000 boliger på Lanzarote står tomme

Det er akutt mangel på boliger på Lanzarote. Boligene er der, men de står tomme, og er hverken til leie eller til salgs.

Det viser seg at Tias kommune med Puerto del Carmen er den spanske kommunen med mer enn 10 000 innbyggere som har flest tomme hus. Dette er tall fra 2021.

I følge tall presentert av det nasjonale statistikk-instituttet INE finnes det over 17 200 boliger registrert i Tias kommune.
Hele 8 270 boliger står tomme. Dette utgjør 48 prosent av boligmassen. Tias kommune er også den nest dyreste kommunen når det gjelder salgspriser, bare slått av Yaiza kommune med Playa Blanca. Prisene for å kjøpe boliger på øya presenteres lenger ned i artikkelen.

I Yaiza kommune står 30 prosent av boligene tomme, over 3 100 boliger. Når alle de sju kommunene på øya taes med, viser det seg at nesten 20 000 boliger på Lanzarote står tomme.

Det står en del av slike boliger på Lanzarote. Foto: pixabay.com

I følge INE er en bolig definert som tom når det ikke er noen personer som bruker den til sin faste bolig, og når boligen heller ikke er registrert som feriebolig. Altså er det et «svart» marked her, hvor noen boliger leies ut uten at de er registrert.
Nå intensiveres kontrollen av ferieboliger, slik at man får en bedre oversikt over hvilke boliger som egentlig er bebodd.

Hvorfor er det så mange tomme boliger?

Det spørres om hvorfor mange av boligene står tomme.
Lokalavisene spekulerer i at det er en stor uvitenhet blant folk hvordan en leilighet kan leies ut eller selges. Mange eiere har ikke råd til å sette boligene i stand for utleie eller salg, men også vanskelige eierforhold av boligene, hvor arv og andre grunner ikke er avklart kan være grunnen.

Folk klarer ikke å finne et sted å bo, flere arbeidsgivere fortviler

På grunn av dette er det altså en stor mangel på boliger, som skader flere bransjer på øya.
Daglig hører man om lærere og sykepleiere som takker nei til jobb, fordi de ikke klarer å skaffe seg en bolig for seg og sin familie, en bolig som ikke sluker halve lønnen eller mer hver måned.
Hoteller i Playa Blanca klager over at de ikke får kvalifiserte badevakter på grunn av mangel på boliger, og lang pendling. Når man må ta buss til arbeidsplassen, er bussene ofte fulle, og stopper ikke ved holdeplassene.

Det er også stor mangel på kvalifiserte arbeidere i restaurant-og hotellbransjen.
Leder av restaurant-og barforeningen Hostelan på Lanzarote, Cristóbal Sánchez sier at dersom boligproblemene på øya blir løst, vil mangelen på personell i både hotell-og restaurantbransjen ta slutt.

Boligkostnadene er nå svært høye på Lanzarote. Det nærmer seg prisene på populære områder som Ibiza og Mallorca. Snittprisen for å leie en to-roms leilighet i Tias ligger nå på mellom 1000 euro og 1400 euro i måneden.
Dette gjør at folk er redde for å leie leiligheter på Lanzarote. Det er også et problem at mange av arbeidskontraktene er tidsbestemt, mens når man skal man leie bolig, vil utleier har langtidsavtaler.

Ill.: pixabay.com

Vil det lønne seg å kjøpe egen bolig?

Å kjøpe bolig på Lanzarote har også blitt dyrere.
I Yaiza kommune med Playa Blanca har prisen for en kvadratmeter økt med 20 prosent det siste året, og er på 3 171 euro.
I Tias kommune med Puerto del Carmen har kvadratmeter-prisen økt med 5,4 prosent det siste året, og er nå på 2 712 euro.
I hovedstaden Arrecife har boligprisene økt med over åtte prosent siden juni i fjor, og har nå har en kvadratmeter-pris på 1 833 euro.

Flere av Kanariøyene sliter

Å skaffe boliger til arbeidssøkere er ikke et problem bare for Lanzarote.
På Kanariøyene er det for tiden 10 000 ledige jobber for kelnere, og 4 000 ledige kokkejobber.
Det spanske arbeids-og karriereveiledningsselskapet Adecco sier at en kelner tjener mer enn 18 000 euro i året, pluss driks, og en kokk tjener 19 500 euro, pluss driks.
Rekrutteringsfirmaet Manpower på Kanariøyene sier at det nå er spesielt stor mangel på resepsjonister, butikkmedarbeidere og bensinstasjonsarbeidere…alle jobber hvor språk er viktig, spesielt i turisområdene på øyene.

Men de fleste som søker på jobb, klarer altså ikke å skaffe seg en rimelig nok bolig i nærheten av der de jobber, spesielt dersom de har familie.

Som Lanzaroteposten har skrevet om tidligere, vil byggingen av kommunale boliger øke de neste årene.
Men å løse bo-problemene på Kanariøyene på kort sikt kan bli en hard nøtt å knekke for politikerne…

 

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast