5.januar 2022: De Hellige Tre Kongers Aften

I dag er det De Hellige Tre Kongers Aften på Lanzarote
De hellige tre kongene i Arrecife i 2019. Foto: Astrid Perez

Dagen kalles Los Reyes Magos på spansk.

Den 5.januar hvert år kan publikum vanligvis se de tre kongene Kaspar, Melkior og Baltazar komme ridende på kameler gjennom byene mens de kaster drops og karameller til barna, en prosesjon som kalles Cabalgata på spansk.
I Norge kalles kongene noen ganger De tre vise menn.
Kongeparaden handler om kongenes ridetur til Betlehem med gaver til Jesusbarnet. Gavene den gang var gull, røkelse og myrra.
Det var lenge uvisst om barna på Lanzarote ville få muligheter til å hilse på De Hellige Tre Konger i år, og samtidig gi kongene ønskelistene sine på grunn av smitteregler.
Nå har flere kommuner gått ut med meldinger om at De Hellige Tre Kongene kan sees på forskjellige steder på Lanzarote, og noen ganger kjøres kongene i bil. For å unngå folkemengder vil ikke bilene stoppe, og noen steder er det satt opp «postkasser» for barnas ønskelister.

Programmet for Tias, Macher, Conil, Masdache, og La Asomada finner man på Facebooksiden til
Tias kommuneeller se Lanzaroteposten her.

Programmet for Yaiza kommune (Playa Blanca) finner man på kommunens nettsider HER.

Tidlig på morgenen onsdag 6.januar våkner barna for å finne gaver i strømpene som noen ganger henger i stua. Dette fordi det var på denne dagen kongene ga Jesusbarnet sine gaver.
Dersom noen av barna har oppført seg dårlig det siste året kan det hende at foreldrene «truer» med å gi barna «kull», og som oftest er dette sukkerklumper.

Kongekaken. Foto: FB

Dagen starter med servering av den tradisjonelle kaken Roscón de Reyes, Kongenes krone, en kremfylt hvetekrans dekorert med tørket frukt og en kongekrone i midten.
Inne i kaken finnes den en bønne og en kongefigur. Den som er så heldig å få kongen blir konge for en dag og får bære kronen. Den uheldige som får bønnen må betale for kaken neste år!

Kaken «Roscón de Reyes» får man kjøpt i mange brødbutikker i dagene før 6.januar.

6.januar er en offisiell helligdag på Lanzarote.