Nyheter:

Nyheter fra Lanzarote, uke 1, 2020

29 båtflyktninger til Famara vest på Lanzarote 1.nyttårsdag
Fra Famarastranda 1.nyttårsdag. Foto: La Voz de Lanzarote

En båt med 29 flyktninger ombord kom inn til stranda i Famara vest på Lanzarote 1.nyttårsdag morgen. En av flyktningene var mindreårig. Alle var i god form da Røde Kors og politiet tok i mot gruppen. Noe senere på årets første dag kom det en annen båt inn til La Graciosa, øya som ligger nord for Lanzarote. 27 flyktninger var ombord, hvorav fem var barn.
En leser av avisa La Voz de Lanzarote filmet båten da den nærmet seg land på La Graciosa:

 

I følge myndighetene kom det 2 600 flyktninger til Kanariøyene i 2019, nesten dobbelt så mange som året før.
Det finnes to flyktningmottak på Kanariøyene, ett på Tenerife og ett på Gran Canaria. Disse har plass til 400 personer, og er fulle. Derfor ønsker myndighetene å gjenåpne et mottak på Fuerteventura, som har vært stengt siden 2018. Flere kommuner har derfor opprettet midlertidige sentre hvor flyktninger kan innkvarteres.

En bil dundret inn i ytterveggen til en kafé i Arrecife. Ble filmet

En bil kjørte over fortauet og krasjet inn i vinduet til en kafé i hovedstaden Arrecife. Deretter rygget bilen ut fra fortauet, og stakk av. Ingen ble skadet av sammenstøtet. Politiet har nå fått tak i sjåføren, som kjørte en leiebil. Krasjet kan du se her, hentet fra avisa La Voz de Lanzarote:

 

Drosjesjåfør døde etter trafikkulykke
Ulykkesbilen. Foto: BuzzFM/FB

I forrige uke skrev Lanzaroteposten om en drosje som ble truffet av en annen bil på hovedveien LZ-2 inn til Playa Blanca. Onsdag denne uka døde drosjesjåføren på grunn av skadene. Dessverre er det flere forskjellige historier i lokalavisene om hva som egentlig skjedde da bilene kjørte inn i hverandre. En avis hevder at drosjesjåføren fikk et hjerteinfarkt og kjørte deretter inn i den røde bilen som hadde fått motorstopp på veien (se bildet). Sjåføren i den andre bilen er italiener, og var påvirket av både alkohol og narkotika, i følge politiet.

Færre biler på Lanzarote
Færre nye biler på Lanzarote. Foto: Lanzaroteposten

Det kan være vanskelig å tro det når en kjører bil på Lanzarote, men tallet på nyregistrerte biler på øya har gått NED med nesten 22 prosent i 2019. Per november i 2019 var det registrert 6287 nye biler på Lanzarote mot 8051 i samme periode i 2018. Det var Arrecife som fikk flest nye biler i 2019, og på de neste plassene fulgte San Bartolomé, Tias, Yaiza, Teguise, Tinajo og Haria kommuner.

Momsen (IGIC) økes igjen til sju prosent
Foto: unsplash

Fra 1.januar ble den generelle momsen (som kalles IGIC på Kanariøyene) igjen satt opp til sju prosent. Det er forskjellige moms-satser på øyene, og momsen for såkalt «luksusforbruk», for eksempel bilutleie økes fra 13,5 til 15 prosent. Utsalgsprisen på sigaretter, sigarer og tobakk økes også. Prisen på billettene inn til de forskjellige turistattraksjonene, som Mirador del Rio, Kaktusparken og Jameos del Agua vil også gå opp fra 1.januar.

Arbeidsledigheten på Lanzarote økte i 2019
Arbeidskontoret i Arrecife. Foto: Oficina de Empleo

Den registrerte arbeidsledigheten på Lanzarote økte med 4,2 prosent i 2019 i forhold til året før. Det betyr at ved årets utgang var 11 339 personer uten jobb på øya. Over 6 200 av disse er kvinner. Over 3 000 av de arbeidsledige hadde tidligere arbeidet i hotell- og restaurantbransjen.

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast